שתף קטע נבחר

דרא"פ: אושרה גרסה מרוככת ל"חוק ההשתקה"

מאבק בן 3 שנים בחוק הקובע תקופות מאסר ממושכות למדליפי מידע ממשלתי סודי הסתיים באישור גרסה מתוקנת, אך המתנגדים חוששים: "עדיין אפשר להשתמש בחוק להסתרה"

הפרלמנט של דרום אפריקה אישר אמש (יום ה') את הגרסה המקומית ל"חוק ההשתקה", או "חוק הסודיות" כפי שהוא מכונה שם", שנועד להגן על סודות מדינה, למרות הדאגות של פעילים כי הוא מסכן את הדמוקרטיה במדינה. בחוק עדיין יש עונשי מאסר כבדים למי שידליף מידע ממשלתי חסוי.

 

  • עדכונים נוספים בעמוד הפייסבוק של ynet

     

    הפרלמנט בקייפטאון, שבשליטה מוחצת של מפלגת הקונגרס האפריקני (ANC), קיבל את החוק ברוב גדול – 189 תומכים לעומת 74 מתנגדים. עתה החוק יעבור לנשיא ג'ייקוב זומה שיחתום עליו ויאשר אותו סופית.

     

    המחאה נגד אישור החוק ב-2011 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
    המחאה נגד אישור החוק ב-2011(צילום: AFP)

     

    מדובר בנוסח מתוקן של החוק שעבר ב-2011, בשל הביקורת העזה שנמתחעה עליו. אולם, גם כיום מתנגדי החוק מודאגים מכך שחושפי שחיתויות, פעילים ועיתונאים יהיו חשופים יותר לתביעות אם ידווחו על נבחרי ציבור שסרחו. הכוונה המקורית להעביר את החוק הביאה למחאה קולנית ונרחבת נגד הממשלה.

     

    אישור הגרסה של החוק באה לאחר מאבק בן שלוש שנים בין הצדדים. שמו הרשמי של החוק הוא "חוק הגנת מידע ממשלתי". בתקופה הזאת נוסחו המקורי שונה באופן מהותי, אך לטענת המתנגדים הוא עדיין לא מעניק הגנה מספקת לחושפי שחיתויות, והם עדיין צפויים לעד 25 שנה בכלא על חשיפת מידע סודי.

     

    עוד חדשות בעולם:

    נשק כימי סורי: "העולם מחכה למנהיגות ארה"ב"

     

    סיאבונגה קוולה, השר הממונה על סוכנויות המודיעין, אמר כי החוק "מחזק את הדמוקרטיה, בעודו מאזן את השקיפות ומגן על הביטחון הלאומי ועל האינטרסים הלאומיים". הוא הוסיף: "איש לא יוכל להסתיר שחיתות באמצעות החוק הזה".

     

     (צילום: EPA) (צילום: EPA)
    (צילום: EPA)

     

    עם זאת, במפלגת האופוזיציה המרכזית "הברית הדמוקרטית" (DA) כינו את החוק "בלתי חוקתי", ודחקו בנשיא זומה להחזיר אותו לפרלמנט לתיקונים נוספים. "במקרה שהצעד הזה ייכשל, כבר התחלתי לדון עם מנהיגי מפלגות אחרות כדי להעביר את הנושא לדיון בבית המשפט לענייני חוקרה", אמר ראש סיעת המפלגה לינדיווה מזיבוקו.

     

    פורום העורכים הלאומי של דרום אפריקה מסר בהודעה כי השינויים שהוכנסו בחוק בבית העליון של הפרלמנט בסוף 2012 שיפרו אותו "בדרכים חשובות", אולם נאמר עוד כי אין בכך די: "עדיין אפשר להשתמש בחוק ככלי להסתרה בדמוקרטיה, שהיא דבר שיכול לפרוח רק באווירה של פתיחות".

     

    בצורתו המחודשת נמחקו מהחוק סעיפים שהתיקו כמעט לכל גוף ממשלתי להגדיר חומרים כ"מסמכים חשאיים". כמו כן, הוכנס סעיף המתחשב בעניין הציבור. אולם, הנושא שעדיין בוער הוא ההגנה על חושפי השחיתויות, שגם בנוסח הנוכחי לא עלולים למצוא את עצמם פגיעים.


  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    המחאה נגד החוק. ארכיון
    צילום: EPA
    יאשר את החוק? הנשיא זומה
    צילום: AFP
    מומלצים