מדורות בחוף הים: "לקרוע את הלילה"
חג המדורות יחול רשמית רק היום, אבל החופש הארוך שלח את הילדים לצלות נקניקיות ומרשמלו על האש כבר אמש. בחוף בת ים עשרות הציתו אש ושיפדו תפוחי אדמה ופרגיות. ומה עושים קבלנים כדי להתמודד עם גניבות העצים מאתרי הבנייה?
ערב המדורות החגיגי של ל"ג בעומר יהיה רשמית רק היום (א'), אבל ברחבי הארץ החלו בני נוער להצית אש כבר אמש, גם הודות לחופש בן יומיים שלו זכו ממשרד החינוך. מי שמתכוונים להתאפק בכל זאת ממשיכים בינתיים לאסוף עצים לברביקיו של היום.
עוד חדשות בעמוד הפייסבוק של ynet
עוד ב-ynet:
בטיילת של בת-ים התאספו עשרות רבות של חוגגים, וקבוצות-קבוצות הדליקו מדורות גדולות וחילקו כיבוד. אלינור ורפאל מבת-ים סיפרו שבאו עם עוד שמונה חברים, בנים ובנות: "החלטנו לעשות היום מדורה כל החבר'ה. יש מנגל כמובן, יש אוכל בשרי ואוכל חלבי, הבאנו תפוחי אדמה, גם שולחן פתחנו, ויש מוסיקה והרבה בשר. הבאנו גם קבבים, פרגיות, סלטים ולקינוח - מרשמלו".
ליד מדורה אחרת נמצאו דינה ובנה עדן. "הילדים בכיתה של הבן שלי הכינו מדורה, והולך להיות שמח", סיפרה האם, ועדן אמר: "יהיו נקניקיות וממתקים". דינה לא מתכוונת להגביל את משך החגיגה: "נקרע את הלילה, המדורה תידלק עד הכי מאוחר שאפשר".
טל מכיתה ה' סיפר: "ההכנות לקחו לנו הרבה זמן, אספנו עצים מאזור בית הספר ואנחנו הולכים ליהנות. הכי אני אוהב לאכול מרשמלו". לורין מאותה הכיתה סיפרה: "עשינו מדורה ענקית, יש פה חטיפים ויהיה בלגן. אספנו עצים במשך חמישה ימים".
חגם הגדול של הילדים הוא לעתים קרובות יום משמח פחות עבור הקבלנים, שאתרי הבנייה שלהם הופכים מדי פעם למוקדי עלייה לרגל עבור ילדים האוספים עצים. חלק מהקבלנים מנסים בשנים האחרונות להקל על הילדים ולהרחיק מהם עצמם את סכנת הגניבות או הפציעות של ילדים בשטחי הבנייה, על ידי ריכוז עצים עבור הילדים מבעוד מועד.
מיקי שבת מאשדוד, קבלן המפעיל בימים אלה כמה אתרי בנייה בעיר, נערך מראש: "אנחנו למודי ניסיון של שנים, ולכן אני משתדל להעביר מראש לכניסה לאתרים את פסולת העץ שנשארה ולערום אותה במקום כזה שהילדים יראו אותה. את הקרשים והעצים החשובים אני לא משאיר באתר, כך שהנזק הרציני נמנע".
שבת סיפר כי שומרים נמצאים באתרים כמדי יום: "אני לא חושב שילדים שרוצים לחגוג ולשמוח בחג הם איום שצריך להישמר מפניו, אבל ילדים הם ילדים, ותמיד יהיו אלה שינסו להיכנס עמוק יותר, גם למקומות שאליהם אסור לגשת באתרי הבנייה".
לדבריו, ערכם של העצים הנלקחים מכל אתר בנייה לפני ל"ג בעומר עבור המדורות עומד על 1,000-2,000 שקל: "לדעתי זה נזק זניח ומתקבל על הדעת. זו המתנה שלי עבורם לחג. הרי גם אנחנו עשינו את זה כשהיינו ילדים - היינו נכנסים לאתרי בנייה ולוקחים קרשים. זה בסדר".
אורן, תלמיד כיתה ח' מאשדוד, שקד בימים האחרונים על הכנות קדחתניות למדורת החג שיעשה עם חבריו לכיתה. "ההורים שלי יודעים מאיפה אנחנו אוספים קרשים למדורה", סיפר, "הם רק הזהירו אותנו לא להיפצע ולא להיכנס למקומות שאסור, אבל באתרי הבנייה יש ערימות עצים קרוב לגדרות או מחוץ למתחם, ככה שאין בעיה. אנחנו רק ממהרים לעבור ולאסוף כמה שיותר עצים מכל מיני מקומות לפני שילדים אחרים ייקחו אותם לפנינו".
רשף משנה אבי קורדובה, ממלא מקום דובר מחוז דן במכבי האש, סיפר על ההיערכות לל"ג בעומר באזור המרכז: "נערכנו מבצעית ליומיים - מוצאי שבת וראשון. משעות אחר הצהריים סיירנו בכל אזור המדורות עם פקחים ושוטרים, ומוודאים כבר לפני ההדלקה שאין מדורות מסוכנות. אנחנו דורשים להזיז ולפרק את מה שנראה לא מספיק בטוח.
בשעות ההדלקה של האש אנחנו צופים המון קריאות. נשתדל שלא לכבות מדורות, אנחנו מבינים את השמחה, ונחרוג מכך רק לגבי מדורות מסוכנות".
רשף משנה קורדובה ביקש להזכיר לציבור באזורים אורבניים שלא להדליק מדורות גדולות, ולשים את הקרשים לאט-לאט. "אין להדליק מדורות ליד כבלי חשמל, וחשוב לשמור על הילדים. אין לזרוק מיכלים או דברים לא מזוהים לאש, כי הם עלולים להפוך לפצצות קטנות, וגם אין לזרוק מזרונים או פסולת. בשעת הכיבוי יש לכסות את הגחלים, ולהשתמש במים וחול. נעבור בין המדורות גם במהלך הבוקר ונוודא שהן מכובות".