שתף קטע נבחר

 

'הורים עושים סלטות באוויר': שוב חופש לתלמידים

חופשת ל"ג בעומר שהתארכה השנה ביום נוסף הציתה גל מחאה של הורים. הפער העצום שבין ימי החופשה של התלמידים לבין ימי החופש של ההורים מציב את ישראל במקום השני והמפוקפק ב-OECD. "נמאס לנו לשתוק", קראו חלק, תוך דרישה לרפורמה "אמיתית". בעוד המורים זועמים, הבהיר שר החינוך שיפעל לשינוי

ישראל במקום השני בעולם בפער שבין ימי החופשה השנתית של ההורים העובדים לבין ימי החופשה של ילדיהם: יום חופש אחד שהתווסף השנה לחופשת ל"ג בעומר הוביל להקמת מחאה מצד הורים שלא מצליחים לגשר על הפער הגדול שבין ימי החופשה שלהם לבין אלו של ילדיהם. התוספת לחופשה - תוצר לוואי של החלטת שר החינוך הקודם, גדעון סער, שקיצר את החופש הגדול בחמישה ימים ופיזרם לאורך השנה - וקולות ההורים הובילו לתגובה בעמוד הפייסבוק של השר החדש, שי פירון, שכתב: "אתם צודקים".

 

עוד חדשות בעמוד הפייסבוק של ynet

 

בדיקה שערך מרכז המידע של הכנסת לפני כשנה (ונכונה, בשינויים קלים, גם לשנה הנוכחית) העלתה כי הפער הישראלי בין מספר ימי החופשה השנתית של המועסקים לבין מספר הימים שבהם לא מתקיימים לימודים גדול מכל המדינות שנבדקו, למעט ליטא. מספר ימי החופשה השנתית (מינימום) לעובד עומדים בישראל על עשרה ימים. התלמידים הישראלים לא לומדים ב-76 ימי עבודה של הוריהם. הפער של 66 ימים שבהם ההורים נאלצים למצוא סידור הולם מציב את ישראל כמעט בצמרת המפוקפקת של הנתון הזה בקרב המדינות המפותחות.

 

לחצו על התמונה להגדלת הטבלה


   

שנת הלימודים הנוכחית החלה ב-27 באוגוסט ותסתיים ב-30 ביוני, אז תצא לדרכה חופשת קיץ בת כ-8 שבועות. במהלך שנת הלימודים, ייהנו התלמידים מ-44 ימי חופש נוספים, ו-36 מתוכם אינם נחשבים כימי שבתון עבור הוריהם העובדים. על פי מרכז המחקר והמידע של הכנסת, שבדק מדינות נבחרות ב-OECD, חופשת הקיץ של התלמידים בישראל אינה חריגה ביחס לחופשות קיץ של תלמידים במדינות אחרות, אולם מספר ימי החופשה במהלך שנת הלימודים גדול יחסית.

 

לשם השוואה, ישראל נמצאת במקום השני אחרי בריטניה במספר ימי החופשה במהלך שנת הלימודים שהם ימי עבודה במשק (37 ימים בבריטניה ו-36 ימים בישראל). חופשת הקיץ בבריטניה, עם זאת, קצרה בשבועיים מחופשת הקיץ בישראל.  

 

"המצב כיום הוא בלתי נסבל", אמר פז כהן, יו"ר ועד ההורים העירוני בירושלים ואב לשלושה ילדים במערכת החינוך. "מספר ימי החופשה השנתיים שלהם זכאי עובד עומד על 28, בעוד מספר ימי החופשה במערכת החינוך קרוב למאה. אין אפשרות גם להתפרנס וגם לספק מסגרת חינוכית לילדים בימי החופשה, והמסגרות הבלתי פורמליות עולות כסף". לדבריו, "המורים הם לא בייביסיטר. שר החינוך הקודם הוציא ימי חופשה מכיס אחד והכניסם לכיס אחר, הוא לא באמת צמצם".

 

על פי תשובת פירון, לוח החופשות צריך להתאים במידת האפשר לימי העבודה של ההורים. "לקראת השנה הבאה אני מתחייב לעשות כול שניתן כדי לצמצם מקרים כאלה", הוסיף, תוך הודעה על פגישה עתידית בנושא בין מנכ"לית המשרד דלית שטאובר, נציגי ההורים, נציגי ארגוני המורים ונציגים מטעם הרשויות המקומיות, שיפעלו לתיאום לוח החופשות לשנת הלימודים הבאה.

 

פירון וסער בטקס חילופי השרים (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
פירון וסער בטקס חילופי השרים(צילום: אוהד צויגנברג)
 

 

יערה ישורון, ממובילות המחאה, הבהירה כי תשובת שר החינוך לא מספקת. "אנחנו צודקים כבר שנים, אבל זה לא עזר לנו עד היום. ההורים עושים סלטות באוויר כדי להיות הורים, צריך להתאים את שבוע העבודה ושבוע הלימודים באופן דחוף, וליצור מסגרת חינוכית קבועה שתאפשר לילדים להיות במקום בטוח בזמן שהוריהם עמלים לפרנסתם". היא הדגישה כי לא מדובר במאבק מקצועי ששם לנגד עיניו את המורים והבהירה כי "להורים נמאס לשתוק".

 

רפי קוויתי, אב לארבעה ילדים בגילאי 4-17 הבהיר גם הוא כי "התאמת חופשות התלמידים וההורים היא הכרחית. חופשות התלמידים לאורך השנה מכבידות עלינו מאוד מפני שברוב הימים להורים אין כל אפשרות להיות עם הילדים. הדרישות של הילדים וההוצאות גדלות ובהתאם לכך גם המינוס".

 

פתרון אפשרי לבעיה, על פי יו"ר הנהגת ההורים אתי בנימין, הוא רפורמה "אמיתית" שתקצר את החופש הגדול. "אין שום סיבה ששבוע לפני ערב פסח התלמידים והמורים יהיו בחופש", הדגישה. רחל עזריה, חברת מועצת העיר ירושלים וממובילות המחאה, הביעה אף היא תקווה לתיקון לוח החופשות. המציאות היום, שבה ימי חופשה נקבעים לפי ותק במקום העבודה, יוצרת מצב מעוות שבו להורים יש בין 10-12 ימי חופשה בעוד שלילדיהם 76. המעסיקים צריכים לתת יד בתיקון העיוות הזה יחד עם משרדי הממשלה".

 

בקרב ציבור המורים, לעומת זאת, ניתן היה לאתר תגובות זועמות לשינוי פוטנציאלי. "האמירות מרתיחות מורים רבים", אמר שרון סייג, מורה להיסטוריה בתיכון בחולון. "כלל לא שואלים אותנו. המורים בישראל מלמדים יותר ימים ויותר שעות פרונטליות מהרבה מדינות בעולם. אנחנו לא בייביסיטר לאומי ושיפסיקו להתייחס אלינו ככאלה. התפקיד שלנו הוא לא לשעשע את הילדים עד שהוריהם יחזרו מהעבודה. לא יכול להיות שמדי שנה המורים ייאלצו להתנצל על ימי החופשה שלהם. אנחנו לא שק חבטות לאומי".


פורסם לראשונה 27/04/2013 22:53

 

בהכנת הכתבה השתתף ירון דרוקמן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
השר שי פירון
צילום: גיל יוחנן
חגיגות ל"ג בעומר, אשתקד
צילום: AFP
פז כהן
צילום: אביב נווה
מומלצים