שתף קטע נבחר
צילום: index open

בורגוליישן: מתכונים עם טחינה וגם בורגול

שניים מהמרכיבים האהובים ביותר במטבח הצמחוני משלבים כוחות להפקת מתכונים טבעונית עם נוכחות מחשמלת. בתפריט: מג'דרה בורגול, סלט מלא ירקות ועוד

הקיץ נכנס בסערה לחיינו בימים האחרונים. פתאום נעשה חם בחוץ ולאף אחד אין כוח לעמוד ולבשל במשך שעות. לרגל השרב העלינו מספר מתכונים קלילים שמכינים הרבה ירקות עם טוויסט - בורגול או טחינה.

 

עוד בערוץ האוכל:

 

מג'דרה של בורגול עם בצל מטוגן

בורגול הוא חומר גלם נפלא שניתן להכין ממנו כל כך הרבה מעבר לקובה.

 

במנה הזו, הבורגול מתובל עם הרבה לימון ומוגש עם בצל מטוגן ממש כמו מג'דרה. הטעם שונה לחלוטין.

 

המרכיבים ל-4 מנות:

150 גרם בורגול גס

4 כפות שמן זית

3 בצלים בינוניים, קצוצים

מיץ לימון מ-1-2 לימונים

1 כוס פטרוזיליה

1 כפית כמון

1 כפית קארי

100 גרם עדשים ירוקות, קטנות

100 גרם עדשים, כתומות

מלח, לפי הטעם

פלפל שחור, לפי הטעם

שמן לטיגון

 

 (צילום: שירן כרמל) (צילום: שירן כרמל)
(צילום: שירן כרמל)

 

אופן ההכנה:

  1. מכינים את הבצל המטוגן: ממלאים בסיר קטן שמן לגובה של 4-5 ס"מ, מחממים את השמן על אש קטנה וכשהוא חם (בערך 140 מעלות), מוסיפים את בצל אחד. מטגנים תוך כדי ערבוב כ-5-8 דקות, עד שהוא מקבל צבע אבל לא נשרף. מעבירים לנייר סופג ומתבלים במלח. מקררים ושומרים בקופסה אטומה עד השימוש.
  2. מכינים את הבורגול: מניחים את הבורגול בקערה מכסים במים חמים עד 3 ס"מ מעל הבורגול. משאירים במשך מספר דקות עד שהבורגול מתרכך. מסננים וסוחטים.
  3. מכינים את העדשים: מבשלים את העדשים בסיר עם הרבה מים, בדומה לפסטה, עד שהן מתרככות אך לא יתר על המידה. מסננים.
  4. שמים שמן זית בסיר רחב, על אש בינונית נמוכה, ומטגנים את 2 הבצלים הנותרים, עד שהם מזהיבים. מוסיפים בורגול, תבלינים ופטרוזיליה ומבשלים מעט.
  5. מוסיפים עדשים, מיץ לימון, מלח ופלפל ומבשלים עד שהנוזלים מתאדים. מתקנים תיבול.
  6. מעבירים לכלי הגשה ומפזרים בצל מטוגן פריך מעל, מגישים ליד סלט ירקות טרי.

 

סלט בורגול עם פירות ואגוזים

סלט קל להכנה וגם די ממכר בעיקר הודות לשילוב של הפירות עם העשבים.

 

טיפ: אפשר לגוון את הפירות שבסלט ולהחליף אותם לפי טעם אישי או לפי הפירות הזמינים בעונה.

 

המרכיבים ל-4 מנות: 

50 גרם בורגול

1 תפוח עץ, קלוף חתוך ל-1/4 ופרוס לפרוסות דקות

1 אפרסק, קלוף (בחורף מומלץ להשתמש בתפוז) 

1/2 צרור פטרוזיליה, מופרד לעלים

1/2 צרור כוסברה, מופרד לעלים

1/4 צרור שמיר, מופרד לעלים

1/4 צרור נענע, מופרד לעלים

2 גבעולי בצל ירוק

20 גרם מקלוני שקדים

20 גרם פיסטוק קלוף

20 גרם גרעיני חמניה

30 גרם אוכמניות מיובשות

כף שמן זית

מיץ מלימון אחד

 

 (צילום: שירן כרמל) (צילום: שירן כרמל)
(צילום: שירן כרמל)

 

אופן ההכנה:  

  1. מכינים את הבורגול: מניחים את הבורגול בקערה ומכסים במים חמים עד שהוא מתרכך, מסננים וסוחטים היטב.
  2. מחממים במחבת שמן זית וקולים בו את השקדים, הפיסטוק וגרעיני החמנייה עד שהם מקבלים צבע עדין. מקפידים לא לשרוף אותם ומסירים מהאש. מוסיפים את האוכמניות המיובשות.
  3. מוסיפים את הפירות לבורגול. מפרידים את עשבי התיבול לעלים ושוטפים אותם בקערת מים גדולה, מייבשים ומוספים לבורגול. פורסים את הבצל הירוק דק ומוסיפים לסלט. מוסיפים את הפירות היבשים ואת מיץ הלימון, מערבבים ומתבלים במלח ולימון לפי הטעם. מגישים מיד.

 

חציל בגריל עם סלט עשבי תיבול וחומוס

(המתכון באדיבות השף אילן ניב, מסעדת דרך הגפן)

 

המרכיבים ל-4 מנות:

4 חצילים גדולים

כוס גרגירי חומוס, מבושלים

 

לרוטב לימון החריף:

1/2 פלפל חריף, קצוץ

1/4 כוס מיץ לימון טרי

1/2 כוס שמן זית

1/2 שן שום, קצוצה

1 כף פטרוזיליה, קצוצה

1 כפית כוסברה, קצוצה

מלח ופלפל שחור טחון

 

לטחינה:

1/2 כוס טחינה גולמית מלאה

1/2 כוס יוגורט עיזים - לא חובה

1/4 כוס מים קרים

מעט מיץ לימון

מלח ופלפל שחור טחון

 

 (צילום: שירן כרמל) (צילום: שירן כרמל)
(צילום: שירן כרמל)

 

אופן ההכנה:

  1. מכינים את הטחינה: מערבבים יחד בקערה עמוקה את כל מרכיבי הטחינה עד לקבלת מרקם אחיד. שומרים במקרר.
  2. מכינים את רוטב הלימון: מערבבים בקערה מיץ לימון, תבלינים, פלפל חריף ושום. מוסיפים שמן זית.
  3. מכינים את החצילים: שורפים את החצילים על הגריל או על להבה פתוחה מכל הצדדים. מקלפים את החציל.

 

  • הצעת הגשה: שמים על צלחת הגשה את טחינת היוגורט ומעל את החציל. מערבבים בקערה עשבי תיבול בכמות שווה (פטרוזילה, כוסברה, נענע, אורגנו, עירית), עם גרגירי חומוס ומתבלים במעט רוטב לימון. שמים מעט מסלט העשבים מעל כל חציל.  

 

ירקות צלויים בטחינה

היא אמנם נראית מאד צבעונית ומושקעת אבל אל תטעו - מדובר במנה קלילה שמכינים בצ'יק צ'ק. אפשר כמובן להחליף את הירקות בהתאם לטעם האישי וגם לפי מה שניתן למצוא בשוק.

 

טיפ: מומלץ להגיש את המנה עם קליפות לימון או תפוז כבושות במלח - הן מוסיפות למנה ניחוח ייחודי.

 

המרכיבים ל-4 מנות: 

1/2 כרובית

1 דלעת ערמונים

4 גזרים ננסיים

2 סלקים צהובים, קטנים קלופים וחצויים ל-2

2 סלקים אדומים, קטנים קלופים וחצויים ל-2

8 בצלצלי פנינה, קלופים

100 גרם שעועית שטוחה

1 כרישה

 

לטחינה:

100 גרם טחינה

מים קרים, לפי הצורך

חופן עלי נענע

 

להדר הכבוש:

1 לימון

1 כף מלח שטוחה

 

 (צילום: שירן כרמל) (צילום: שירן כרמל)
(צילום: שירן כרמל)

 

אופן ההכנה: 

  1. מכינים את ההדר הכבוש: קולפים את הקליפה החיצונית של הלימון ומניחים בכלי קטן. מערבבים עם המלח וסוגרים למשך 24 שעות. מסירים את המלח ושומרים מכוסה עם מעט שמן זית.
  2. מכינים את הירקות: מפרידים את הכרוביות לפרחים גדולים. חוצים את דלעת הערמונים ומסירים את הגרעינים, מחלקים כל 1/2 לפלחים, משאירים את הקליפה. מסירים את השכבה החיצונית של הכרישה וחותכים לחתיכות ברוחב של כ-5 ס"מ. קולפים את הגזרים ומשאירים כ-2 ס"מ מהגבעולים.
  3. מסדרים את כל הירקות בתבנית רחבה עם נייר אפייה בשכבה אחת, ממליחים ומפזרים מעט שמן זית, צולים בתנור בחום של 200 מעלות במשך כ-20-30 דקות. במהלך הצלייה מוציאים את הירקות שמוכנים כדי שלא יבושלו יתר על המידה.
  4. מכינים את הטחינה: שמים את הטחינה, המים והנענע. טוחנים באמצעות בלנדר מוט, עד לקבלת טחינה במרקם יציב. מתבלים במלח ושומרים.
  5. להגשה: שמים מעט מהטחינה בתחתית צלחת הגשה מרכזית או צלחות אישיות. על הצלחת מסדרים את הירקות הצלויים כשהם קרים, מפזרים מעט נענע וקליפות לימון כבושות חתוכות לעיגולים או לפרוסות ומגישים.

 

לכל הטורים של שני צמחוני

 

המתכונים באדיבות השף עמית קאופמן, קייטרינג "טעם וצבע"

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שירן כרמל
חציל בטחינה
צילום: שירן כרמל
מומלצים