לכם חם? ליבת כדור הארץ לוהטת כמו השמש
באמצעות קרני הרנטגן החזקות בעולם עדכנו מדענים את ההערכה הקודמת לגבי הטמפרטורה של ליבת כדור הארץ והעלו אותה באלף מעלות, ל-6,000 מעלות - כמו פני השמש
מניסויים חדשים עולה שליבת כדור הארץ חמה הרבה יותר מכפי שסברו מדענים בעבר וכי הטמפרטורה בה מגיעה ל-6,000 מעלות – כמו על פני השמש. הניסויים, שתוארו בכתב העת המדעי Science בסוף השבוע וצוטטו בכלי התקשורת בעולם, מעדכנים את ההערכות הקודמות שהעמידו את הטמפרטורה בליבה על 5,000 מעלות.
עוד חדשות בעמוד הפייסבוק של ynet
הניסויים הקודמים נערכו בתחילת שנות ה-90 ובחנו את צורות ההתגבשות של הברזל המותך שמרכיב את הליבה.
"הייתה זו רק ההתחלה של מדידות מסוג זה אז הם ביצעו הערכה ראשונית", אמרה ל-BBC אחת ממחברות המחקר החדש, ד"ר אגנס דוואלה מסוכנות המחקר הצרפתית CEA. "אנשים אחרים עשו מדידות אחרות וחישובים אחרים ושום דבר לא התאים לשום דבר. זה לא היה טוב לתחום שלנו שלא הסכמנו אלה עם אלה", הסבירה.
טמפרטורת הליבה היא נתון חשוב ביותר למגוון של תחומי מחקר ומסייעת להבין תופעות מרעידות אדמה ועד לשדה המגנטי של כדור הארץ.
"אנחנו צריכים לספק תשובות לגאופיזיקאים, לסיסמולוגים, לגאודינמיקאים – הם זקוקים לנתונים עבור המודלים הממוחשבים שלהם", אמרה דוואלה.
כדי לעדכן את התוצאות הראשוניות שהעלו הניסויים הקודמים, החוקרים נעזרו בשירותי סינכוטרון הקרינה האירופי (ESRF), מאיץ חלקיקים שממוקם בצרפת. במתקן נוצרות קרני הרנטגן החזקות בעולם. הוא מופעל בעיקר על ידי מדינות אירופיות, אך גם ישראל משתתפת במימונו.
ליבת כדור הארץ עשויה בעיקר ברזל מוצק מוקף בשכבה נוזלית. המדענים השתמשו בקרני הרנטגן
כדי לבדוק מה קורה לאטומים של ברזל שמשתנה ממוצק לנוזל, בזמן שמופעל עליו לחץ עצום. הדפוסים שגילו שופכים אור על ההתנהגות של ברזל במצבים השונים במעבר בין מוצק לנוזל.
הכלים שבהם השתמשו קודמיהם בשנות ה-90 היו מדויקים הרבה פחות. הטמפרטורה שהעריכו, 5,000 מעלות, לא מסבירה היטב תופעות הקשורות לשדה המגנטי של כדור הארץ.
ד"ר דוואלה הביעה שביעות רצון מהתוצאות החדשות, שהושגו בכלים מדויקים יותר. "עכשיו הכול מתאים", סיכמה.