שתף קטע נבחר
 
צילום: ויז'ואל/פוטוס

עובדים מחייכים עם אור בעיניים

מפעל סטודיו אנד ג'וי בראש העין, מעסיק משתקמים ומשלם להם תמורת עבודתם שכר מלא. ליאורה אל-יסף הגיעה למקום כלקוחה, נשארה כמתנדבת והיא מספרת "בגוף ראשון" על תחושת הסיפוק וההנאה מהיכרות עם גוף מסחרי שפועל אחרת לגמרי

הגעתי לאנד ג'וי לפני ארבע וחצי שנים. אחרי שהתחלתי לעבוד ב"נייר חדרה" בתפקיד עוזרת מנהל שיווק. התפקיד כלל טיפול בהפקת ארועים ורכישת מתנות ללקוחות ולעובדי החברה בחגים.

 

כדי לבצע את המשימות קיבלתי פרטים של מנהל סטודיו המוכר כנותן שרות טוב וזכרתי שמדובר בבית עסק המעסיק אנשים עם מוגבלויות. המידע היה בתודעתי כי בעבר הייתי בקשר עם בן זוג שאחיו מתמודד עם פגיעה בנפש והתגלגל בין עבודות יצרניות. כל הכרתי את התחום של מקומות המעסיקים עובדים עם מוגבלויות כמפעלים מוגנים, עמותות ומלכ"רים.

 

זכורות לי תמונות מהעבר כשהגעתי למפעל מוגן בחולון בו האנשים היו יושבים במעגלים, שפופים באווירת אין חיים. מתוקף תפקידי אני בודקת את הספקים בשטח. הרומן שלי עם סטודיו אנד ג'וי החל כשראיתי שם עולם אחר. אנשים עובדים כשהם מחייכים, מסתובבים עם אור בעיניים ומבצעים את עבודתם עם סבלנות וחן. כל המקום צבוע בפרחים ושוקולדים, אפשר לחוש במקום שטוב לעובדים ורואים את זה.

 

בעת הביקור קנינו בסטודיו פרחים עבור לקוחות המפעל, שיקבלו אותם בימי הולדתם לאורך השנה. בקשר עם הסטודיו נודע לי שהם זקוקים למתנדבים בחגים שיעזרו להם לעמוד ביעדים.

 

למרות שאני לקוחה של הסטודיו החלטתי להתנדב ומאז אני שם בכל חג. מבחינתי אנשי הסטודיו הם כמו סוג של מלאכים. בשהות במקום מרגישים את החשיבות המוענקת לתפיסת האנושיות מעל לכל ורואים את האהבה בעיניים. אני מוצאת עצמי מתמלאת מזה בכל פעם מחדש וחוזרת שוב בתום ההתנדבות כמכורה למקום ולרוח הטובה של הצוות.

 

"הכי נוח להיות מי שהם עם המוגבלויות שלהם"

לאורך השנים למדתי להכיר את המשתקמים אחד אחד באופן אישי. אני נחשפת שם לאנשים במהלך התפרצויות וסערות רגשיות שאופייניות לנפגעי נפש ורואה כיצד הצוות מתמודד איתם באופן מדהים. זכור לי מקרה של עובדת שהייתה רעבה, נדב עטיה מנהל הסטודיו נתן לה כסף לקנות אוכל ובחזרתה היא אמרה לו שהיא השאירה לו את העודף על השולחן במשרד בקומה העליונה.

 


ההבדל בין תמורה למשתקמים בסך של שקל וחצי לשעה לעומת שכר מלא

 

לאחר כמה דקות ראיתי שהוא יורד משם עם דמעות, ניגשתי לשאול מה קרה והוא הוציא מהכיס מכתב קורע לב שכתבה אותה משתקמת. על כך שלמרות שהיא איבדה את האמון בגברים, הדאגה של נדב לצרכיה החזירה לה את האמונה ולא אמשיך לפרט כדי לשמור על פרטיותה. מה שמדהים שנדב הוא הבוס שלה ותראו איזה תפקיד חשוב ומהותי הוא ממלא בחיים שלה.

 

בפעם אחרת נחשפתי לעובדת שהסירה מזר כלניות עלה עלה. שאלתי את נדב אם משתלם להשקיע כל כך הרבה זמן בזר אחד? הוא ענה לי שהיא מקבלת על העבודה הזו שכר מלא כפי שמקובל במשק. ברצוני להדגיש למי שאינו מכיר את התחום שבמקום תעסוקה מקביל היו מתגמלים אותה בכמה שקלים בודדים על כל ההשקעה הזו. כך הבנתי את גדולת המקום שמאפשר לאנשים להרגיש הכי נוח להיות מי שהם עם המוגבלויות שלהם.

 

אם העובדת דייקנית ויודעת להכין זרים יפים, אז זה מה שנותנים לה לעשות, מנצלים את החוזקות של כל אחד באופן אישי ולא מושיבים את כולם מול השולחן לבצע פעולה זהה. באנד ג'וי מעניקים לעובדים את החופש.

 

התפעמתי מהמקום ואני רוצה שיצליחו כי תמיד נוצרת אצלי השוואה לאווירה השוררת במקומות אחרים שראיתי. אני מנסה לסייע להם גם מעבר להתנדבות בשטח. מאחר והם לא עמותה או מלכ"ר, אנשים רבים לא מודעים לרמת התרומה שהם מעניקים לקהילה. לכן ניצלתי את קשרי במפעל כדי לארגן נייר לקטלוג של הסטודיו ולדאוג גם לדפוס.

 

אין אדם בחיי שאני לא מספרת לו עליהם, אהפוך כל אבן כדי שידעו עליהם. אני מסבירה לאנשים על ההבדל בין תמורה למשתקמים בסך של שקל וחצי לשעה לעומת שכר מלא. אם ההסבר זוכה לזלזול אני שואלת את הצד השני מה הוא היה מעדיף עבור האנשים הקרובים אליו. אם עבודה מונוטונית של הכנסת פריטים לאריזות ותגמול מזערי. או עבודה מגוונת המעניקה חופש ושכר מלא, כך מבינים טוב יותר את חשיבות השכר.

 

חשוב לזכור שאומנם המון משתקמים נולדו ככה אבל אנשים רבים חווים פגיעה נפשית במהלך החיים וקיים סיכון ממשי שאחד מהאנשים במעגלים הקרובים אלינו יקלע למצב כזה בחייו. הפעילות של אנד ג'וי היא נקודת אור שאפשר לשרוד משברים בלי לחוות ניצול של אנשים ולאפשר להם לפרוח בדיוק כמו כולנו.

 

חשוב לי להדגיש שכלקוחה של הסטודיו אני לא עושה להם הנחות, אינני מתפשרת על איכות

ואני לא רוכשת מהם רק בגלל מצב העובדים. המשתקמים שם נותנים עבודה איכותית ושונה מכל מי שבשוק. הם מפיקים מוצרים מקוריים משלהם ומאוד גמישים כשהם תופרים ללקוח את המתנה הדרושה לו.

 

אני תמיד רוכשת מהם גם באופן פרטי כמתנות חג לקרוביי. יש במתנות שלהם ערך מוסף.

 

הם ממלאים אותי גם שאני חוזרת תשושה בחגים לאחר עבודה רצופה של 12 שעות כשאני מגיעה לסטודיו מיד לאחר עבודתי הרגילה. אבל אני נהנית, אני מודה להם שהם מאפשרים לי לתת, כי אני מקבלת מזה חזרה. מאחלת לאנד ג'וי שיפתחו עוד הרבה סניפים.

 

  • ליאורה אל-יסף מחולון, מתנדבת בסטודיו אנד ג'וי המעסיק כ-30 בעלי מוגבלויות שונות. הסטודיו מגייס מתנדבים שיעזרו למשתקמים לבצע את עבודתם ביצירת חבילות שי, ערכות לידה וסידורי פרחים. ההתנדבות מתבצעת בסטודיו בפארק אפק בראש העין ונחוצה תמיד, אך בעיקר לפני חגים כשנוצר עומס עבודה. בתיאום עם הסטודיו בטלפון: 03-9011735  או באתר.

 

  • "בגוף ראשון"- מדור המאפשר למתנדבים לספר בעצמם על פעילותם והמקום בו הם מתנדבים. חומרים ותמונות שלחו ל- shlomit-sh@y-i.co.il וציינו - למדור "בגוף ראשון". הפרסום בהתאם לשיקולי המערכת. לעדויות נוספות של מתנדבים לחצו כאן.

 

  • רוצים להתנדב? עמותת "רוח טובה" מחברת בין אנשים הרוצים להתנדב וארגונים הזקוקים לעזרת מתנדבים. העמותה מתאימה התנדבות לפי תחומי עניין, שעות נוחות ואיזור מגורים. היכנסו או התקשרו ל-9093*.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אופיר אבסלנדר
ליאורה אל-יסף
צילום: אופיר אבסלנדר
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים