שתף קטע נבחר

 

איסלנד: המפלגות מתקופת הקריסה שבו לשלטון

הבוחרים באיסלנד הענישו את הסוציאל-דמוקרטים שנקטו צעדי צנע, והחזירו לשלטון את הימין-מרכז שהביא פריחה כלכלית - אך גם התרסקות. הקואליציה החדשה מתנגדת להצטרפות לאיחוד

בתפנית פוליטית דרמטית, החליטו הבוחרים באיסלנד להחזיר לשלטון את מפלגות הימין-מרכז שיצרו שגשוג כלכלי אך גם הביאו את המדינה לקריסה כלכלית לפני חמש שנים. לאחר ספירת רוב הקולות הבוקר (יום א') התברר שמפלגת העצמאות השמרנית והמפלגה הפרוגרסיבית שזוכה לתמיכה בכפרים זכו ל-19 מושבים כל אחת בפרלמנט האיסלנדי, המורכב מ-63 מושבים.

 

עוד חדשות בעמוד הפייסבוק של ynet

קפיטליזם שהתקלקל: מעבדת הלקחים של איסלנד

 

המפלגות, ששלטו באיסלנד במשך עשרות שנים לפני הקריסה הכלכלית ב-2008, ייצרו ככל הנראה ממשלה קואליציונית יחדיו. הן הבטיחו לבוחרים לשפר את המצב הכלכלי על ידי קיצוץ במסים וויתור על חובות.

 

הבוחרים הענישו את מפלגות הקואליציה הסוציאל-דמוקרטית שנקטו צעדי צנע קשים בארבע השנים האחרונות בניסיון להשיב את הכלכלה למסלולה. הסוציאל-דמוקרטים זכו בתשעה מושבים בלבד ושותפתם משמאל, מפלגת הירוקים, תאייש שבעה מושבים. מפלגת "העתיד המזהיר" הפרו-אירופית קיבלה שישה מושבים ומפלגת הפיראטים זכתה בשלושה.

 

אחד מהם יהיה ראש ממשלה. בנדיקטסון ממפלגת העצמאות (מימין) וגונלגסון מהמפלגה הפרוגרסיבית (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אחד מהם יהיה ראש ממשלה. בנדיקטסון ממפלגת העצמאות (מימין) וגונלגסון מהמפלגה הפרוגרסיבית(צילום: AFP)

תומכי המפלגה הפרוגרסיבית חוגגים לאחר פרסום התוצאות (צילום: AP) (צילום: AP)
תומכי המפלגה הפרוגרסיבית חוגגים לאחר פרסום התוצאות(צילום: AP)

 

"אנחנו שמחים מאוד ואנחנו אסירי תודה על התמיכה שאנחנו רואים במספרים", אמר ראש מפלגת העצמאות, ביארני בנדיקטסון. ראש הממשלה הבא יהיה הוא או ראש המפלגה הפרוגרסיבית סיגמונדור דייויד גונלגסון.

 

התפנית ימינה כנראה תקפיא את תוכניתה של איסלנד להצטרף לאיחוד האירופי. איסלנד כבר החלה במו"מ בנושא עם האיחוד, אך שתי המפלגות המנצחות מתנגדות להצטרפות.

 

שתי המפלגות שלטו באיסלנד לסירוגין ולעתים קרובות בקואליציה, במשך כמה עשורים. הן הובילו תהליכי ליברליזציה כלכלית שגרמו לפריחה עסקית ובנקאית – עד ההתרסקות של איסלנד במשבר החוב ב-2008. אז קרסו תוך שבוע, בזה אחר זה, הבנקים המרכזיים במדינה.

 

ערך המטבע צנח והאבטלה גאתה. איסלנד נזקקה לחבילות חילוץ מאירופה ומקרן המטבע הבינלאומית. מאז הצליחה איסלנד להתאושש במובנים רבים. שיעור האבטלה ירד והכלכלה שוב צומחת. אך האינפלציה עדיין גבוהה ואיסלנדים רבים נאבקים לשלם הלוואת שלקחו, לעתים קרובות במטבע זר, בימים טובים יותר.

 

באיסלנד מרובת הרי הגעש חיים רק 320 אלף תושבים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
בנדיקטסון. "שמחים ואסירי תודה"
צילום: AFP
מומלצים