מצוקת הדיור: חוק הווד"לים הוארך עד אוקטובר
תוקף חוק ועדות לדיור לאומי, שהתקבל לפני כשנתיים במטרה לקצר את הליכי התכנון לבניית דירות, הוארך בעוד 6 חודשים. בוועדת הפנים נימקו את ההחלטה בכך שהווד"לים אישרו לא פחות מ-70 אלף תוכניות, אולם המתנגדים טענו: "המטרה של החוק הייתה להביא להוזלת מחירי הדיור - והיא לא הושגה"
תוקף חוק ועדות לדיור לאומי (וד"לים ) הזמני הוארך היום (ב') ב-6 חודשים עד חודש אוקטובר השנה. החוק התקבל לפני כשנתיים במטרה לקצר את הליכי תכנון הדיור למגורים, כדי להאיץ את קצב הבנייה והגדלת מלאי הדירות. תוקפו פג בפברואר, ובגלל פגרת הבחירות של הכנסת הוא הוארך אוטומטית עד ראשית מאי. ההחלטה על הארכת החוק התקבלה בוועדה משותפת לוועדות הפנים והכלכלה, בראשות ח"כ מירי רגב (ליכוד-ביתנו).
שוק הדיור - כותרות אחרונות בערוץ הנדל"ן :
- פישר: לרסן ביקושים של משקיעים באמצעות מיסוי
- המשבר בשוק הדיור: הממשלה נכשלה
- מינואר: זינוק במספר הדירות שאושרו לבנייה
- הישארו מעודכנים - עשו לנו לייק בפייסבוק
סגנית שר הפנים, ח"כ פאינה קירשנבאום, נימקה את ההארכה בהספק של הוועדות, שמיום הקמתן הביאו, לדבריה, לאישור מהיר של כ-70 אלף תוכניות, כמחציתן בפריפריה. היא הוסיפה כי הוועדות עמדו במשימה לשחרר את "צוואר הבקבוק" שהיה בוועדות התכנון המחוזיות. ואולם, אמש נטען במסמך של מרכז המחקר והמידע של הכנסת כי "צוואר הבקבוק" עבר לוועדות המקומיות המטפלות בתוכניות לפי החוק החדש - והן לא מתממשות בקצב מהיר.
קירשנבאום טענה כי החוק נותן מענה לנושא התכנון בלבד. "טועה ומטעה מי שחושב אחרת. נדרשת כאן רפורמה שלמה שתסיר את כל החסמים האחרים המעכבים את ביצוע תשתיות התחבורה והתברואה", אמרה. היא ציינה כי המחוקק והמדינה צריכים לקבוע מדיניות ליישום התוכניות בשיטת המקל והגזר. בינתיים החוק קובע כי אם תוכנית בניין לא בוצעה בתוך שנתיים וחצי, ניתן להחזיר אותה לוועדה ולשנות אותה.
המתנגדים: המטרה של הווד"לים לא הושגה
בראש המתנגדים לחוק עמד ח"כ דב חנין (חד"ש), שהסתמך על דו"ח מרכז המחקר והמידע. הוא ציין כי המטרה העיקרית של החוק להביא להוזלת מחירי הדיור לא הושגה, ולפי הדו"ח - הדיור התייקר. עם זאת, החוק פגע, לדבריו, פגיעה קשה בנורמות הבסיסיות של מוסד התכנון. "במקום תכנון שיטתי - ניתן בחוק היתר להתפרעות תכנונית מופקרת".
חגית כהן מהמשרד להגנת הסביבה הביעה מחאה על שהופקע מהמשרד תפקיד הייעוץ הסביבתי, אשר נועד למנוע בנייה חפוזה שתפגע בסביבה, לעומת הנוהל הרגיל המחייב הגשת תסקיר סביבתי של מומחי המשרד לכל תוכנית בנייה כתנאי בסיסי לאישורה.
החברה להגנת הטבע טענה שהחוק מיותר, כאשר בשוק הדיור קיים מלאי של תוכניות מאושרות להקמת 300 אלף יחידות דיור אשר קיימות בינתיים רק על הנייר.
אמיר וייס מלשכת ראש הממשלה הביע תקווה שקצב התכנון וביצוע התוכניות יואץ מעבר להשפעת חוק הווד"לים, הודות לקבינט הדיור שהוקם לאחרונה וקיבל סמכויות להסרת החסמים הביורוקרטיים המעכבים את בניית הדירות. הוא התבקש לדווח לוועדה בישיבותיה הקרובות על הטיפול בחסמים וקצב חיסולם.
יו"ר הוועדה מירי רגב אמרה בסיכום כי מעבר להשגת המטרה של הוזלת מחירי הדיור, חשוב לקדם במסגרת החוק את בניית הדיור בר-השגה, שנזכר בנוסח המקורי של החוק רק בלשון כללית של כוונות ללא תכתיב תכנוני מפורש. היא ביקשה ממשרדי ראש הממשלה, המשפטים, האוצר, הפנים והשיכון לגבש את הצעת מתווה התכנון של הדיור המוזל ולהציגה בהקדם לוועדה לפני הוספתו לחוק.