מי יעזור לאלרגים לקונדומים לקיים מין מוגן?
פצעים, זיהומים, פטריות ודלקות. זה מה שחוו למעלה מ-5,000 איש בישראל כשניסו להשתמש בקונדומים. עד לאחרונה יובאו לארץ קונדומים מיוחדים עבור אלו שאלרגים לגומי, אולם היבוא הופסק מחוסר כדאיות מסחרית ואלפי האלרגים לא יכולים להגן על עצמם ממחלות במיטה
כשקרין הייתה בת 12 היא נגעה בפניה בידיים עטופות בכפפות גומי. מה שהתרחש ברגעים שלאחר מכן הבהיר לה חד משמעית: היא רגישה לגומי. "שטפתי כלים עם כפפות גומי ונגעתי בטעות בפנים. מיד כל תופעות הלוואי שכרוכות באלרגיה הופיעו: גירוד, התנפחות וקושי לנשום".
מאז השתדלה להימנע מלבוא במגע עם גומי, אבל בגיל 17, כשהתחילה לקיים יחסי מין, הקונדום היה האופציה היחידה להגנה מפני מחלות מין וכניסה להריון, והאלרגיה חזרה. "לא ידעתי על האלטרנטיבות הקיימות", היא מספרת, "וניסיתי את הקונדומים הרגילים". גם הפעם התגובה האלרגית היתה מיידית: יובש בנרתיק שהוביל לחיכוך גבוה שיצר פצעים, זיהומים, פטריות ודלקות.
עדכונים נוספים בעמוד הפייסבוק של ynet
עוד כתבות בערוץ הבריאות :
- משרד הבריאות מזהיר מפני קונדומים מזויפים קונדומים בגודל לא מתאים? סכנה למחלות מין
- סכנה במיטה: מחלת המין זיבה עמידה לתרופות
גם אביגייל (23) גילתה לפני כשנתיים שהיא אלרגית ללטקס שבאה לידי ביטוי בדלקת בדרכי השתן ואפילו גורמת לדמעות - כן, הכוונה לבכי. "הכל היה נסיבתי", היא מספרת. "הבנתי שיש בעיה משום שזה קרה בכל פעם אחרי שהשתמשתי בקונדום. אף פעם לא עשו לי בדיקת אלרגיה, אבל בשניה שאמרו לי שיש דבר כזה הבנתי שזה זה, כי אי אפשר לטעות".
אך לשמחתן של השתיים, ושל רבים הסובלים מהבעיה, הפיתרון היה בהישג יד בדמות קונדומים שעשויים מתחליפים ללטקס. "האמת היא שלא ידעתי שקיימים דברים כאלה בהתחלה", מספרת אביגייל, "אבל לשמחתי מצאתי. הבעיה היחידה איתם הייתה שהם לא היו זולים, חבילה של חמישה קונדומים עלתה בסביבות ה-80 שקלים, אבל מבחינתי העיקר היה שיש פיתרון".
כשהכסף חשוב יותר מהבריאות
אך השמחה, מסתבר, הייתה מוקדמת. "באחד הימים הגעתי לבית המרקחת ופתאום לא היו קונדומים", מספרת אביגיל. "הלכתי ל-10 סניפים ולא מצאתי. כשחזרתי הביתה הורדתי מהאינטרנט רשימה של כל בתי המרקחת בתל-אביב והתקשרתי לכל אחד. בבית המרקחת ה-15 אמרו לי שיש. רצתי לשם וקניתי את כל מה שהיה על המדף".
הסיבה להיעלמות הפתאומית של הקונדומים המיוחדים מהמדפים הייתה שלפני כמה חודשים הופסק לגמרי הייבוא שלהם בשל אחוזי קנייה נמוכים. ומה עם מי שזקוק להם? בפניו עומדות שתי ברירות: או להשתמש בקונדומים רגילים ולסבול מאלרגיות או לא להשתמש בקונדומים כלל.
"אני החלטתי שאני לא מוותרת על ההגנה הזו, וכמובן שאני גם לא רוצה סבול, ולכן אני מבקשת מחברים שטסים לחו"ל להביא איתם את הקונדומים הללו", מספרת אביגייל. "זה נשמע מצחיק, אולי אפילו מגוחך, אבל אין לי שום ברירה אחרת כי אני דואגת להיות מוגנת. אבל השאלה היא מה לגבי אחרים שלא מוצאים את זה בבתי המרקחת ולא יכולים להשתמש בקונדומים רגילים? הפגיעה יכולה להיות לא רק ברגישים אלא גם באלה שמקיימים איתם יחסי מין לא מוגנים".
אלפי אנשים שאינם יכולים להשתמש בקונדומים
לאור המצב הבעייתי פנה לאחרונה הוועד למלחמה באיידס לוועדה להרחבת סל שירותי הבריאות בבקשה לסבסד קונדומים ללא לטקס, על מנת לפתור את הבעיה של אלפי אנשים בישראל, בעיקר בגילאים צעירים, שלא יכולים להשתמש בקונדומים בגלל התגובות האלרגיות ללטקס. הפנייה לוותה בחוות דעת מומחה של ד"ר מרגלית לורבר, מומחית באימונולוגיה קלינית ואלרגיה, המציינת שהתגובות השכיחות באלרגיה ללטקס הן מקומיות ומתבטאות בנפיחות איבר המין המלווה בגרד קשה ואקזמה בגברים לאחר שימוש בקונדום, ובנשים בגרד קשה ובצקת. "אנשים אלה, כותבת לורבר, "אינם יכולים להשתמש בקונדומים מכילי לטקס ובהעדר חלופות הם מפסיקים להשתמש כלל".
הערכת הוועד היא שקיימים בישראל למעלה מ-5,300 איש הפעילים מינית ורגישים ללטקס. המספרים מבוססים על נתונים שונים של הלמ"ס, אך בהחלט יכולים להיות גבוהים יותר.
בתגובה נמסר ממשרד הבריאות כי הם תומכים עקרונית בפניית הוועד ומסכימים עם הצורך להעלות את הסוגיה לדיוני ועדת הסל. עוד נמסר כי "לאור העובדה שהבעיה המרכזית כיום היא העובדה שקונדומים מסוג זה אינם מיובאים לישראל, ככל הנראה בשל חוסר יעילות כלכלית, מוצע לשקול גם אפשרות של הכללת הטכנולוגיה בסל, בהשתתפות מלאה של המבוטח".
בוועד למלחמה באיידס מברכים על התמיכה ומבקשים לשקול גם השתתפות המדינה בעלות הקונדומים שיקרים יותר מהרגילים. ומה עם אביגייל? "רק שיחזירו את הקונדומים למדפים, כדי שנוכל לדאוג לעצמנו ולא לקחת סיכונים", היא אומרת.