שתף קטע נבחר
 

טבע בלהבות: עופרים חולצו, דורסים נשרפו

פקחי רשות הטבע והגנים חילצו באזור יבנאל שני עופרי צבאים, רגע לפני שנלכדו בלהבות. הצבאים הובאו אל ביה"ח לחיות בר, שם צפוי להם הליך שיקום מורכב בן מספר חודשים. בשריפת הענק באזור לכיש נשרפו קינים רבים של עופות דורסים ובהם גוזלים של עקב עיטי וחיוויאי

גל השריפות שפוקד את ישראל בימים האחרונים גורם לפגיעה קשה בעשרות אלפי דונמים בשטחים טבעיים. בעלי חיים רבים מוצאים את מותם, החל מחרקים, זוחלים, יונקים ובעלי כנף.

 

בתחילת השבוע פרצה שריפה באזור יבנאל בצפון. ליעד לינג, איש רשות הטבע והגנים במחוז צפון היה בדרכו חזרה מטיול בגולן, כשהוזעק לסייע בכיבוי השריפה. "האש פשוט רצה עם משטר הרוחות בשעות אחר הצהריים וכשהגעתי לעזור בכיבוי האש, פתאום שמעתי את הקול של העופר בצמחייה", מספר לינג ל-ynet. "רצתי אליו וגיליתי שהוא היה ממש על קו האש. עוד רגע זה היה יכול להיות אבוד מבחינתו".

 

לינג נשא עימו את עופר הצבי בן מספר ימים הרחק מהלהבות. "בתחילה הוא היה בהלם וקפא במקום, אבל הכנסתי אותו לרכב, הפעלתי מזגן ואז הוא החל לנסות לברוח. רק אחרי שכיסיתי לו את הראש עם בד, הוא נרגע". 

 

צילום: ארז ארליכמן סטילס: ירון ברנר, עריכה: ירדנה עבודי    (צילום: ארז ארליכמן סטילס: ירון ברנר)

צילום: ארז ארליכמן סטילס: ירון ברנר, עריכה: ירדנה עבודי    (צילום: ארז ארליכמן סטילס: ירון ברנר)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

האמהות ברחו, העופרים נותרו בשטח

לדבריו, לא ידוע מה עלה בגורל האם. "רוב הסיכויים שהיא ראתה את האדמה בוערת וברחה על נפשה. בגיל הזה העופרים עדיין לא מצליחים לעמוד בכוחות עצמם, אז להימלט מלהבות? זה גזר דין מוות מבחינתם".
 
בביתו של לינג, המשפחה נרתמה לסייע לעופר. "אשתי הכינה לו חלב, חיממה לו אותו בטמפרטורות החדר ואפילו ניסינו להניק אותו עם הבקבוק של הבת הקטנה שלנו, אבל הוא פשוט לא היה מוכן לינוק", מוסיף לינג. "ואני יכול להבין אותו אחרי שאיבד את האמא שלו ואת המקום בו נולד לפני מספר ימים".
 
 (צילום: ליעד לינג, רשות הטבע והגנים) (צילום: ליעד לינג, רשות הטבע והגנים)
(צילום: ליעד לינג, רשות הטבע והגנים)
 
מספר שעות לאחר חילוץ העופר, שוב הוזעקו לוחמי אש, אנשי רשות הטבע והגנים וקק"ל לכיבוי שריפה נוספת. הפעם פרצה הדליקה במרחק של כמה מאות מטרים מהמוקד שכובה בצהריים. עומרי גאולמן, פקח גליל תחתון-מזרחי ברשות הטבע והגנים הוזעק לזירה בה לקחו חלק אנשי כיבוי רבים.
 
"נשרפו לפחות בין 250 ל-300 דונם של שטח טבעי. מצאנו לא מעט פגרים של צבי יבשה. אני מעריך שגם זוחלים וגם עופרים נוספים ניספו בלהבות. אחרי השריפה, החסידות נחתו הישר על האזור השרוף כדי לחפש פגרים לאכול. זה מחזה מדהים ומצמרר", הוא מספר. "תוך כדי כיבוי של חזית האש, עברתי על פס האש וכיביתי אותו. הראש של העופר צץ ממש על קו האש. הוא היה בהלם, לא סיטואציה נעימה. בתום פעולות הכיבוי, אספנו אותו אל פינת חי, נתנו לו חלב אם ראשוני מאחת העיזות וקיווינו שישרוד את הלילה". 
 
ברשות מעריכים כי הדליקה הראשונה פרצה עקב רשלנות מטיילים והשנייה שפרצה בשעות הערב היא כתוצאה מהצתה עקב סכסוך על שטחי מרעה
 

סיכוי נמוך להשבת העופרים לטבע

בבוקר יום שני, הועברו שני העופרים אל בית החולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי ברמת-גן. ד"ר נילי אנליסטר, וטרינרית בבית החולים ורוני אליאלס, מטפלת בחיות בר בבית החולים מביאות את צמד העופרים לשקילה במרפאה.

 

"אנחנו צריכות עכשיו לשמש להן כתחליף לאם. מדובר בהליך מורכב וארוך מאוד. השלב הראשוני הוא לתת לעופרים לשתות חלב מבקבוק כל שלוש שעות בכמות שוות ערך לעשרה אחוזים ממשקלם", היא מסבירה.

 

"בנוסף, אנחנו מעניקים להם נוזלים אם הם לא שותים מספיק חלב. הדבר הקשה ביותר בטיפול בעופרים שהגיעו מהטבע והם בני מספר ימים, הוא שצריך ללמד אותם לינוק ולצמצם בהדרגה את מגע האדם איתם".

 

הנקה בבקבוק. הליך שיקום של חצי שנה לפחות (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
הנקה בבקבוק. הליך שיקום של חצי שנה לפחות(צילום: ירון ברנר)

 

לדברי אנגליסטר, לכל עופר שמגיע ומצליח לשרוד את הימים הראשונים ללא האם,  צפוייה תקופת איקלום של כשישה חודשים, בה יצטרך להתרגל לשתות את החלב ללא מגע יד אדם ולהכיר צבאים אחרים. למרות שהעופרים העלו לפחות קילוגרם במשקלם מאז שהגיעו לטיפול.

 

"מדובר ביונקים רגישים מאוד. למרות כל הידע והמאמצים שלנו שנצברו עד כה בטיפול בעשרות עופרים במהלך השנים, לרבים מהם הסיכוי מאוד נמוך לשוב בחזרה לטבע", אומרת אנגליסטר.

 

"זו עונת ההמלטות ופעמים רבות מגיעים אלינו צבאים שנלקחו מהטבע על ידי הציבור, מחשש שהם הופקרו בשטח על ידי האמהות שלהם. אין סיבה לקחת עופר מהטבע, אלא אם כן כל שטח המחייה שלו עומד בפני שריפה. האמהות משאירות את העופרים בזמן שהן הולכות לחפש מזון ולא יכולות לקחת עופר בן מספר ימים, שעדיין לא בעל יכולת ללכת או לברוח מטורפים".

 

גוזלי עקב עיטי באזור בו אירעה השריפה. צילום ארכיו (צילום: גלעד פרידמן) (צילום: גלעד פרידמן)
גוזלי עקב עיטי באזור בו אירעה השריפה. צילום ארכיו(צילום: גלעד פרידמן)

 

לכיש: גוזלים של עופות דורסים נשרפו למוות בקן

שריפת הענק שפרצה אתמול (ב') באזור לכיש וכילתה לפחות כ-30 אלף דונם של חורש ים תיכוני, פגעה קשות באזור גבעות לכיש. למרות מאמצי הכיבוי האש העזה עדיין מתפשטת ומאיימת גם על יישובי האזור.

 

גלעד פרידמן, דוקטורנט וחוקר עופות דורסים באוניברסיטת תל-אביב, המקיים מזה מספר שנים מחקר מקיף על דפוסי הנדידה והמחייה של הדורסים באזור חבל לכיש ושפלת יהודה, שהה באותן שעות באזור וצפה בדליקה מתפשטת וגוברת למוקדים נוספים. "בתחילה חשבתי שהאש בשליטה והיא קטנה, אך היא התגברה בשעות האחרונות למימדי ענק", הוא מסביר.

 

גוזל חיוויאי בשפלת יהודה. צילום ארכיון (צילום: גלעד פרידמן) (צילום: גלעד פרידמן)
גוזל חיוויאי בשפלת יהודה. צילום ארכיון(צילום: גלעד פרידמן)

 

בימים אלה העופות הדורסים דוגרים על הביצים או החלו לגדל את הגוזלים בקינים הממוקמים על צמרות העצים. לדברי פרידמן, זהו אחד האזורים הצפופים ביותר בישראל ואף בעולם בכל הנוגע לעופות דורסים המקננים וצדים את טרפם.

 

"זהו בית גידול בריא מבחינה ביולוגית, מה שאומר לעופות הדורסים יש מגוון טרף עצום שאפשר לצוד. היו שם לפי מיטב ידיעתנו, לפחות 15 קינונים פעילים עם גוזלים בקינים", הוא מציין.

 

"כשבאתי היום לעצים המוכרים לי בהם מקננים הדורסים, מצאתי את העצים שרופים לחלוטין. הקינים פשוט התאדו, ביצים נפלו לקרקע וחלק מהגוזלים שהיו בסך הכל בני עשרים יום בלבד, נשרפו למוות. לצערי, רוב הקינים באזור חוו חוייה דומה וכואבת. זה מחריד לחשוב שהגוזלים נשרפו בחיים ולהורים שלהם לא היתה יכולת לעזור להם. ראיתי חיוויאים שעפים מעל הלהבות ומנסים להעריך מה קרה לקן שלהם. עונת הקינון הזו אבודה מבחינתם ואיבדנו דור של טורפי על בשריפה".  

 

צפו בעופרים שניצלו מהשריפה מטופלים בביה"ח לחיות בר

 (צילום: עומרי גאולמן, רשות הטבע והגנים) (צילום: עומרי גאולמן, רשות הטבע והגנים)
(צילום: עומרי גאולמן, רשות הטבע והגנים)

 (צילום: עומרי גאולמן, רשות הטבע והגנים) (צילום: עומרי גאולמן, רשות הטבע והגנים)
(צילום: עומרי גאולמן, רשות הטבע והגנים)
 

 

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
צילום: ירון ברנר
צילום: ירון ברנר
צילום: ירון ברנר
צילום: גלעד פרידמן
צילום: גלעד פרידמן
צילום: גלעד פרידמן
צילום: גלעד פרידמן
מומלצים