היוזמה הערבית 2013: מסכימים לחילופי שטחים
ראש ממשלת קטאר, שנפגש עם סגן נשיא ארה"ב ומזכיר המדינה, הצהיר כי מדינות ערב מוכנות עקרונית ל"שינויים קלים בקווי 67'", למען קידום חזון שתי המדינות. בארה"ב רואים בכך צעד חשוב בקידום יוזמת השלום הסעודית - ומצפים מישראל לתגובה הולמת
מדינות הליגה הערבית הביעו נכונות עקרונית לאמץ את תוכנית חילופי השטחים במסגרת הסכם שלום ישראלי-פלסטיני, שמעניקה פתח לישראל להמשיך להחזיק בגושי ההתנחלות הגדולים, בתמורה לשטחים אחרים שיועברו לפלסטינים. בתום יום דיונים בוושינגטון, עם בכירי הממשל ובכללם סגן הנשיא ג'ו ביידן ומזכיר המדינה ג'ון קרי ובהשתתפות מזכ"ל הליגה נביל אל-ערבי, הצהיר הלילה (יום ג') ראש ממשלת קטאר, חמד בן ג'אבר א-תאני, על נכונות ל"שינויים קלים" בקווי 67', כדי לאפשר את קידום חזון שתי המדינות שבו תומך הממשל האמריקני.
עוד בערוץ החדשות:
חשש לקראת הקיץ: לוחמי האש בלב הלהבות
עיני אחרי פגישה עם לפיד: איום השביתה הוקפא
חדשות נוספות בעמוד הפייסבוק של ynet
"השגת שלום בין הפלסטינים והישראלים היא בחירה אסטרטגית של מדינות ערב", אמר א-תאני, שדיבר בשם המדינות הערביות. ראש הממשלה הקטארי שוחח עם הכתבים בתום הפגישה שהתקיימה בבית ההארחה "בלייר האוס" שמול הבית הלבן. קודם לכן נועד קרי גם עם מנהיג בחריין. בפגישה השתתפה קבוצה של שרי חוץ ערבים ושגרירים. בממשל האמריקני רואים בהצהרה צעד חשוב בקידום יוזמת השלום של הליגה הערבית משנת 2002, הנסמכת על יוזמת השלום הסעודית.
בסיום הפגישה הצהיר קרי כי "הייתה לנו פגישה מאוד חיובית, מאוד מועילה, עם תוצאות חיוביות". הוא ציין שהבכירים הערבים "אשררו את יוזמת השלום הערבית, במטרה להביא לסיום הסכסוך". מזכיר המדינה האמריקני הצהיר בפני המשלחת הערבית שהנשיא ברק אובמה מחוייב לחזון שתי המדינות שהוא התווה במאי 2011 בנאום במחלקת המדינה, וכן הבטיח להמשיך להתייעץ באופן קבוע עם נציגי הליגה, כדי לקדם את תהליך השלום הישראלי-פלסטיני.
בעקבות ההתחייבות של הנשיא אובמה לקדם את התהליך, אמר א-תאני בשם הליגה הערבית ש"אנחנו מאשררים את יוזמת השלום הערבית, כדי להשיג צדק ושלום משותפים לפלסטינים ולישראלים ויציבות למזרח התיכון". ההצהרה של א-תאני משקפת שינוי קל לעומת המתווה המקורי של יוזמת השלום, שדיברה על נורמליזציה של היחסים עם ישראל בתנאי שתחזור לקווי 67'. הלילה הוא הצהיר כי "ההסכם חייב להיות מבוסס על פתרון שתי המדינות, על בסיס קווי 4 ביוני 1967, עם אפשרות של חילופי שטחים מינימליים דומים והדדיים". במקביל, התחייבו הערבים לספק חבילת סיוע כלכלי לרשות הפלסטינית.
כל העיניים מופנות לנתניהו
אחרי הצעד הראשון הלילה של הליגה הערבית, יש ציפייה בוושינגטון לתגובה הולמת של ראש הממשלה בנימין נתניהו ולהפשרת הקפאון ביחסים עם הנשיא הפלסטיני אבו מאזן. קרי פועל רבות מאז כניסתו לתפקיד כדי להחיות את יוזמת השלום ולוחץ על הערבים להציע מחוות שיאפשרו לישראל לאמצה ולחוש בנוח יותר לבצע ויתורים. בין היתר, מקווה הממשל האמריקני לשכנע את סעודיה ואת מדינות המפרץ האחרות לאפשר למטוסי נוסעים ישראליים לעבור בשמי מדינות המפרץ כצעד ראשון בדרך לנרמול היחסים.
יוזמת השלום הסעודית, שהפכה בהמשך ל"יוזמת השלום הערבית", זכתה לתגובות ראשוניות חיוביות מצד ארה"ב והאיחוד האירופי מיד עם פרסומה אולם בישראל התגובה לא הייתה חד משמעית: לצד התבטאויות אוהדות כלפי כמה מעיקריה, סירבה ישראל לקבל את עיקרי היוזמה או לפעול בצורה מעשית לקראת מימושה. עיקר ההתנגדות הרשמית ליוזמה התבסס על הסעיף אשר התייחס למימוש זכות השיבה לפליטים הפלסטינים.
אתמול עלה נושא מסירת השטחים גם במהלך ישיבת סיעת הליכוד-ביתנו, וראש הממשלה נתניהו הצהיר כי יקדם חוק שיחייב משאל עם בנושא, בעוד מספר 2 בסיעתו, אביגדור ליברמן, הודיע שהוא מתנגד להצעה.
"אני תומך במשאל עם מהטעם הפשוט שזה נושא שיכול לחרוץ גורלות", הסביר נתניהו. "אני לא חושב שהסכם מדיני יכול להיות מוכרע ברוב מזדמן".
לפי הסברו של יו"ר הקואליציה, ח"כ יריב לוין, ההצעה שהגיש בנושא מדברת על משאל עם רק במקרה של העברת שטחים בריבונות מלאה של ישראל, כלומר רלוונטית רק למזרח ירושלים שסופחה (ולרמת הגולן), ולא ליתר הגדה המערבית. "אנחנו לא מתלהבים מחוק משאל העם", אמר מנגד ליברמן. "ממשלה צריכה למשול ולא להעביר כל דבר להכרעת העם". עם זאת, הוא סייג ואמר שאם תתקבל החלטה לתמוך, "נכבד את עמדת הקואליציה".
Read this article in English