שתף קטע נבחר

 

חבר ועדת המינויים: ליברמן לא הנחה אותנו

יוסי גל שכיהן כמנכ"ל משרד החוץ בעת מינויו של זאב בן אריה לשגריר ישראל בלטביה העיד כי שר החוץ לא התערב למענו במינוי: "לא קיבלתי מסרים לגבי העדפות שלו"

כיצד השפיע שר החוץ על מינויים של נציגי ישראל בחו"ל? שאלה זו עמדה במרכז שלב ההוכחות שהחל היום (ג') בבית משפט השלום בירושלים, במסגרת משפטו של אביגדור ליברמן. לספסל העדים עלו חברי ועדת המינויים לשעבר של משרד החוץ: יוסי גל, שגריר ישראל בצרפת, ושמעון רודד, שגריר ישראל בתאילנד, שבחרו בזאב בן אריה לתפקיד השגריר בלטביה.

 

עדכונים נוספים בעמוד הפייסבוק של ynet

 

ליברמן, שר החוץ לשעבר, נאשם בעבירות מרמה והפרת אמונים, עקב מעורבותו לכאורה במינויו של בן אריה לשגריר ישראל בלטביה.

 

החל שלב ההוכחות במשפט ליברמן    (צילום: אלי מנדלבאום)

החל שלב ההוכחות במשפט ליברמן    (צילום: אלי מנדלבאום)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

ליברמן בבית המשפט (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ליברמן בבית המשפט(צילום: גיל יוחנן)
 

יוסי גל, שכיהן כמנכ"ל המשרד החוץ גם בעת מינוי בן אריה, היה כפוף לשר ליברמן באותה עת. הוא סיפר כי כמנכ"ל היה מעורב במינויים במסגרת שתי ועדות, אחת מהן בראשות סגן שר החוץ שעסקה במינוי ראשי נציגויות. מתוקף תפקידו עסק גל במאות מינויים בשנה.

 

גל נשאל אם נכון לומר שנעשה ניסיון להגיע למועמד ששמו יהיה מוסכם על הנהלת המשרד, והוא הסביר שבאופן כללי ניתן לומר כי לא היו באים לישיבות הכנה במטרה לקבוע מי המועמד המועדף, אבל תוך כדי דיונים ברוב הפעמים בלט יתרון של מועמד אחד על פני אחר, ולעתים היה ברור מי המועמד הטוב ביותר והדעות התכנסו לכיוונו. גל הדגיש כי לא היה נהוג שנציג המשרד מסמן מועמד מועדף מראש.

 

בהמשך נשאל גל לגוף המינוי של בן אריה ב-2009, אך העיד כי לא היה ידוע לו דבר על מסירת מידע מצד בן אריה לליברמן על חיקור הדין נגד השר. הוא טען גם כי אינו זוכר את דו"ח הביקורת שחיבר מפקח המשרד, ויקטור הראל, על מצב קשה בשגרירות בבלרוס תחת בן אריה. על המינוי של בן אריה לתפקיד שגריר שני במספר לאחר שמונה חודשים בלבד מחזרתו מבלרוס, השיב כי זה לא היה הכלל אך היו מקרים יוצאים מהכלל. 

 

"הייתי זוכר אם מישהו העביר לי מסרים"

גל נשאל אם בתקופתו כמנכ"ל קיבל מסרים מהשר ליברמן לגבי מינויים, והשיב כי הוחלפו דעות אך הוא לא קיבל "הנחיות או תכתיבים משר החוץ לגבי מועמדים מסוימים. לא קיבלתי מסרים לגבי העדפות שלו. בוודאי לגבי הוועדה הזו, לא קיבלתי מסרים ספציפיים או אחרים". הוא ציין כי באורח טבעי השר החווה דעה על אנשים במשרד מדי פעם. לגבי מינוי בן אריה לשגריר בלטביה, אמר גל כי "לא היו שום מסרים".

 

נוכח העובדה שהיה מעורב במאות מינויים, נשאל גל איך באפשרותו לומר בוודאות שלא הייתה התערבות, והוא השיב: "משני טעמים. אחד, שאם הייתה פנייה, היא הייתה חריגה מאוד. אנשים בדרך כלל זוכרים דברים חריגים. שנית, אם אני זוכר נכון, חודשים מספר אחרי כן הוחזר אלי המינוי הזה, והוא בוטל. זה בהחלט אירוע חריג, זה היה סמוך למועד האירוע. הזיכרון שלי היה עוד טרי. הייתי בוודאי זוכר אם מישהו העביר לי מסרים, הנחה אותי או הורה לי לעשות דבר כזה".

 

השגריר עומת עם דבריו של דני אילון, לפיהם שמע ממנו כי כן קיבל מסר בעניין בן אריה, ונשאל אם ייתכן שאילון זוכר טוב ממנו. גל השיב כי הוא עומד על דעתו אך אינו יכול להעיד לגבי זכרונו של אילון.

 

במהלך החקירה הנגדית צוטטו בפני גל קטעים מחקירתו של אילון, שאמר: "קיימתי ישיבה מקדימה אצלי בחדר עם יוסי גל ותיאמנו את עמדת ההנהלה של שלושתנו בוועדה. סיכמנו בינינו עבור מי מצביעים. זה נוהל רגיל כדי לקיים את שיגרת הניהול של המשרד במיוחד בנושאי מינויים". לפי עדות אילון היה מועמד מוסכם, בן אריה, ולטענתו הדבר אף הוצג בפגישה בינו לבין גל. מנגד טען גל בבית המשפט: "החלפנו דעות על מועמדים, היו לא פעם מקרים שהדעות של החברים היתה שונה, אני לא חושב שאפשר להגיד את זה בצורה כזו". 

 

"לרצון השר יש משקל"

בתשובה לשאלה לגבי מי שמינה אותו עצמו לתפקידו במשרד החוץ אמר גל כי היה זה ליברמן, אך ציין שלא הייתה ביניהם היכרות מעמיקה. הוא סיפר כי הייתה להם מערכת עבודה מאוד קרובה וכי זכה לגיבוי מהשר: "אני יכול לומר שהייתה מערכת יחסים מקצועית".

 

אחריו העיד שגריר ישראל בתאילנד, שמעון רודד, שכיהן ב-2009 כמנהל אגף משאבי אנוש במשרד החוץ וכחבר ועדת המינויים. הוא סיפר כי קיים התייעצויות לגבי מינויים עם ראש המטה של ליברמן, שרון שלום. "לרצון של שרי החוץ ולתפיסת העולם שלהם, לגבי מי הם רוצים לראות בתפקידי מפתח, בוודאי שיש משקל. לא מכיר ארגון שלא עובד ככה", אמר. "אבל זה לא מצב של יקוב ההר את הדין. היו מינויים גם בניגוד לדעת השר".

 

רודד לא פסל את טענתו של דני אילון, שלפיה רודד אמר לו שאנשי ליברמן פנו אליו בעניין מינוי בן אריה לשגריר בלטביה, אולם ציין כי אינו זוכר אם התקיימה שיחה כזאת. ביחס לדו"ח הביקורת על השגרירות בבלרוס, אמר כי לא היה מדובר בדו"ח חריג, וגם לא ניתן להתייחס לדברים כאל דו"ח ביקורת, כיוון שלא ניתנה לבן אריה אפשרות להגיב.

 

במהלך עדותם של רודד וגל התברר כי בתחילה טען דני אילון במשטרה כי שניהם השתתפו בפגישה עמו בדבר המלצה על בן אריה לתפקיד השגריר. אך משהובא יומנו של אילון, התברר כי בפגישה נכחו רק אילון וגל, ללא רודד. התביעה הדגישה זאת בניסיון לטעון כי ייתכן שגם דברים שאמר רודד לאילון, על פי גרסת אילון, כלל לא נאמרו.  

 

את ליברמן מייצגים בבית המשפט עורכי הדין יעקב וינרוט, גיורא אדרת, ירון קוסטליץ, נתי שמחוני ועודד גזית. את פרקליטות המדינה מייצגים עו"ד מיכל סבל-דראל, סגנית מנהלת המחלקה הכלכלית, ועו"ד ערן זלר, בכיר במחלקה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ליברמן
צילום: גיל יוחנן
יוסי גל
צילום: גיל יוחנן
צילום: גיל יוחנן
בן אריה
צילום: גיל יוחנן
מומלצים