שתף קטע נבחר
 

מחירי המזון: "הרשויות מתעלמות מהמבקר"

יו"ר ועדת ביקורת המדינה, אמנון כהן, אמר בדיון מעקב שערכה הוועדה על כשלי הפיקוח על מוצרי המזון כי "ציבור הצרכנים ימשיך לשלם מכיסו את המחיר היקר של התנהלות הממשלה". בדיון התברר כי הרשויות עדיין לא דיווחו למבקר אם תיקנו את הליקויים שנחשפו בתפקודם או אם בכלל החלו לטפל בהם

משרדי הממשלה המבוקרים בחוות הדעת של מבקר המדינה על כשלי הפיקוח על מוצרי המזון בדגש על מוצרי החלב, לא טרחו עדיין לדווח למבקר אם תיקנו את הליקויים שנחשפו בתפקודם , ואם בכלל החלו לטפל בהם. תמונה זו הצטיירה היום (ג') בדיון מעקב שערכה הוועדה לביקורת המדינה אחר התייחסות המשרדים לממצאי הביקורת.

 

תגובות למבקר המדינה: "הפיקוח על המזון ייבחן"

בכמה התייקרו המוצרים שיצאו מפיקוח?

הרפתנים אישרו את הורדת מחיר החלב

 

"ציבור הצרכנים לא קיבל שום בשורה מהדיון והוא ימשיך לשלם מכיסו את המחיר היקר של התנהלות הממשלה. הרשויות ממשיכות להתעלם מהמבקר. יש ריכוזיות משחיתה בשוק. לא ניתן עוד לקרטלים ולרשתות לשבות את הקונים", אמר יו"ר הוועדה ח"כ אמנון כהן (ש"ס). הוא אמר זאת בסיכום הדיון המביך שבו נציגי הממשלה הסתבכו בהסברים טכניים וסתירות בין ההתחייבויות שנתנו לאחר פרסום הדו"ח למצב השוק, שלא חל בו כל שינוי בתחום המחירים והפיקוח עליהם.

 

עברו 6 חודשים וכלום לא השתנה

הדו"ח פורסם בספטמבר 2012 וכעבור חודש נערך בוועדה דיון ראשוני בממצאיו, סמוך להתפזרות הכנסת לפגרת הבחירות. כהן אמר כי המסמך מהווה "כתב אישום חמור נגד הממשלה והעומד בראשה". הוא ציטט מפרוטוקול הדיון את הבטחות המשרדים להביא לתיקון הליקויים "תוך שבועיים או חודשיים" וציין כי דבר לא השתנה למרות שחלפו מאז 6 חודשים.

 

סגן שר האוצר מיקי לוי שהוזמן לדיון לא הופיע עד תומו. תחילה נאמר שהוא מאחר בגלל פקקי תנועה. אחר כך גילה היו"ר כהן שנאמר לו כי סגן השר נדרש להשתתף בישיבה באוצר. לאחר הדיון אמר כהן שהוא קיבל את הרושם כי סגן השר התחמק מהדיון, כנראה בידיעה מראש של תוכנו הצפוי. "אבל החלטתי לא לעשות עניין מהעדרו של סגן השר כבר בישיבה הראשונה של הוועדה החדשה", אמר כהן.

 

ח"כ מיקי רוזנטל (עבודה), שחזר והעיר לנציגי הממשלה במהלך הדיון כי "נגמרה תקופת המריחות", דרש בסיומו מנציב שירות המדינה לפתוח בחקירה נגד פקידי המשרדים שהיו אחראים להשיב על דו"ח המבקר תוך 60 יום כנדרש בחוק, ולנקוט כלפיהם באמצעים המשמעתיים המתבקשים.

 

את מבקר המדינה ייצג המשנה למנכ"ל משרדו צבי ורטיקובסקי. הוא הזכיר כי חוות הדעת מצאה "כשלי שוק משמעותיים בשוק המזון הפוגעים בצרכן כתוצאה מהריכוזיות הגבוהה, כאשר משרדי האוצר והתמ"ת לא ביצעו את תפקידם בפיקוח על מוצרי המזון שבאחריותם. הם לא זיהו מוצרים הראויים לפיקוח, לא התייחסו לשיקולים חברתיים ובריאותיים כשבחנו את האפשרות להסיר את הפיקוח מעל מוצרים שונים, ולא עקבו אחר מחירי המוצרים לאחר הסרת הפיקוח".

 

הוא הדגיש כי "האינטרסים של הצרכנים לא נלקחו בחשבון ולא ניתן להם להשמיע את קולם בניגוד ליחס שקיבלו יצרני מזון". לדעתו "יש צורך להטיל פיקוח על מוצרים שאינם בתחרות, ולשלב את נציגי הצרכנים לפחות בשימוע של ועדת המחירים כדי למזער את ההשלכות הקשות כלפיהם שיהיו מההחלטות".

 

האוצר: הקמנו ועדה לתיקון הליקויים

מ"מ יו"ר ועדת המחירים אלון אטקין, איש האוצר, גילה כי האוצר וגורמים נוספים נוקטים בצעדים לשיפור עבודת הפיקוח על מחירי מוצרים ושירותים, ובכלל זה מוצרי המזון שבפיקוח. הוא ציין כי הוקמה ועדה לתיקון הליקויים שבוחנת את הערות המבקר ותסיים את עבודתה בעוד חודשיים-שלושה.

 

היו"ר כהן דחה את לוח הזמנים הזה. "הנורמות כתוצאה מתיקון הליקויים צריכות להיכנס לתכנית הכלכלית של הממשלה בתקציב 2013/14 כך שעבודת הוועדה צריכה להסתיים תוך שבועיים. אם אתה לא מוכן להתחייב אזמן לכאן את שר האוצר ואחייב אותו", אמר כהן.

 

נציג המבקר הוסיף מחאה, "אתם באים עם סיפורים במקום לתת כבוד לממצאים". אטקין התגונן בפירוט הפעולות שבצנרת: הבדיקה של יצרני מוצרי החלב כמעט הושלמה תוך בדיקה מקבילה של השפעת רשתות השיווק על המחיר לצרכן. כהן: "בינתיים אני לא רואה ירידה במחיר הגבינה. אצלכם הכול עולה".

 

אקטין טען כי נציגי הצרכנים דווקא הוזמנו לשימועים. "הדלת שלי תמיד פתוחה", אמר. מנכ"ל המועצה הישראלית לצרכנות אהוד פלג הגיב, "לא שמענו על הזמנה כזאת". אורי צוק-בר ממשרד החקלאות אמר כי פלג אישר את ההזמנה אך לא הופיע. פלג הגיב כי ההזמנה היתה חד פעמית לעניין מחירי החלב ולא לשליחת נציג קבוע לוועדת המחירים.

 

צוק-בר טען בכלל כי "התשומות לא ירדו עדיין בשיעור שמצדיק הורדת המחיר, אבל הליקויים תוקנו ומשרד המבקר עודכן". ורטיקובסקי הגיב, "אלינו זה לא הגיע". ח"כ דב חנין (חד"ש) התערב, "אנחנו שומעים תשובות טכניות מבלי לנגוע במשהו מהותי. משהו מאוד יסודי לא עובד כאן. אתם פועלים מאידיאולוגיה ואינטרסים מוטעים. אין מנוס מתיקון הליקויים בחקיקה שתטיל פיקוח על סל מוצרים בסיסיים אחרת תהיה עוד מחאה חברתית, לא על המחירים, כמו על התנהלות הממשלה".

 

ח"כ יצחק וקנין (ש"ס) אמר כי זהו עוד "דיון סרק שפוסח על הבעיה המרכזית של פערי התיווך בשרשרת שמעל לחקלאי. לא יתכן שהחקלאי יקבל 1.5 שקל על העגבנייה והצרכן ישלם עליה 7 שקלים". רימונה חן ודוד שטיינמץ ממשרד הכלכלה גילו כי מרווח השיווק במוצרים מפוקחים הוא תקין ועם זאת יצא מכרז לבחירת חברה חיצונית שתבדוק בזמן הקרוב את מרווח העמלות הקמעונאי הרצוי. וקנין ליו"ר כהן: "אתה לא רואה איזה בלגאן יש כאן"?

 

מנכ"ל המועצה לצרכנות פלג אמר כי "במבחן המדף הצרכנים ממשיכים לשלם היום על המזון 1-2 מיליארד שקל מיותרים, ואיש לא יפצה אותם על הנזק. מדינה מודרנית זה לא רק כלכלת שוק אלא גם בלמים ואיזונים ובקטע הזה יש אוזלת יד משוועת". על כן עלתה דרישתו להחזיר לפיקוח את מחיר מוצרי החלב ולמנות נציג קבוע של המועצה בוועדות הפיקוח והמחירים.

 

היו"ר כהן הציע בסיכום להטיל מע"מ דיפרנציאלי על מוצרי מזון בסיסיים. הוא דרש מהגופים הממשלתיים לדווח למבקר בדחיפות על תיקון הליקויים שנעשה או ייעשה ועד מתי עם העתק לוועדת הביקורת. דיון מעקב נוסף יתקיים בקרוב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ח"כ אמנון כהן, יו"ר הוועדה לביקורת המדינה
צילום: באדיבות ערוץ הכנסת
מומלצים