מהבוקר: מכס אחיד על טקסטיל - 6%
שר האוצר חתם על צו המשווה את המכס על יבוא מוצרי טקסטיל מוגמרים ויבוא חומרי גלם לייצור בגדים. בהמלצות טרכטנברג הוחלט לבטל כליל את המכס על מוצרים מוגמרים כדי להוזיל מחירים, אך היצרנים המקומיים נאבקו בהחלטה. לשכות המסחר בתגובה: הממשלה מגנה על תעשייה שכמעט ואינה קיימת
שר האוצר, יאיר לפיד, חתם על הצו המטיל מכס של 6% על יבוא מוצרי טקסטיל מוגמרים. מנגד, מוריד הצו את שיעור המכס על חומרי גלם לייצור בגדים מ-12% ל-6%. ההחלטה צפויה להגדיל את הכנסות המדינה ממסים בסכום של 140 מיליון שקל בשנה.
- ועדת הכספים לאוצר: החזירו המכס על יבוא טקסטיל
- אחד מ-10 עובדים בטקסטיל לא מקבל שכר בזמן
- "אין הרבה אפשרויות": דלת סגורה לעובדי "כיתן"
- הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet
ההחלטה התקבלה בעקבות הצורך להגדיל את הכנסות המדינה ממסים, על מנת לעמוד ביעד גירעון של 3% לשנת 2014. כמו כן, במסגרת השינוי הוחלט לתקן את הפער שהיה קיים בין שיעור המכס על יבוא מוצרים מוגמרים לשיעור המכס על יבוא חומרי גלם.
בעבר הוטלו על כלל מוצרי הטקסטיל, גולמיים ומוגמרים, מכסי מגן שנועדו להגן על תעשיית הטקסטיל המקומית. בעקבות המלצות ועדת טרכטנברג, הוחלט לבטל כליל את המכס על מוצרים מוגמרים על מנת לאפשר יבוא זול שיתחרה התוצרת המקומית.
בעקבות מאבק שניהלו מפעלי טקסטיל וחברות ביגוד בישראל בחודשים האחרונים, הוחלט להשוות את שיעור המכס על מוצרים מוגמרים וחומרי גלם ולקבוע אותו על רמה של 6%, תוך הגדלה של הכנסות המדינה ממסים.
מרשות המסים נמסר, כי "בעקבות פניות של יצרני טקסטיל מקומיים לרשות המסים, לוועדת הכספים ולבית המשפט, לפיהן הפחתות המכס שבוצעו בשנים 2012 ו- 2013 בענף הטקסטיל, יצרו תנאים מקלים ליבואנים ופגעו בייצור המקומי בצורה משמעותית כך שיש חשש להמשך קיומם, התקיימו דיונים ברשות המסים עם היצרנים בנושא.
"בעקבות דיונים בנושא שהתקיימו בשבוע שעבר בוועדת הכספים של הכנסת ולאחר שנשקלו מכלול ההיבטים הנוגעים בדבר והרצון להתחשב ביצור המקומי הומלץ בפני שר האוצר על תיקון צו תעריף המכס באופן שיקבע מכס אחיד, שימנע עיוותים בענף, יבטיח שוויוניות ויגביר תחרותיות".
לשכות המסחר: הציבור יפסיד
יו"ר חטיבת רשתות הקמעונאיות באיגוד לשכות המסחר, יורם דר, אמר כי מי שמפסיד מהמהלך הוא הציבור הרחב שיאלץ מעתה לשלם יותר עבור מוצרי הלבשה. "ביטול ההפחתה עלול להביא להעלאת מחירים על כ-90% מהמוצרים שיגולגל לצרכן, שכן היבואנים שהפחיתו מחירים החל מינואר 2013, עת נכנס הצו הקודם שביטל לחלוטין את המכס לתוקפו, שחררו משלוחי יבוא ללא מכס. מדובר בייקור שיעלה לציבור הרחב בכ-600 מיליון שקל בשנה, כשהנפגעים העיקריים הם שכבות הביניים והשכבות החלשות".
לדברי דר, ההוכחה הניצחת לכך שביטול המכס בינואר השנה השפיע באופן ישיר על המחירים הוא הירידה הדרמטית שנרשמה בסעיף הההלבשה במדד המחירים לצרכן של 16.8%, בעוד שבמדד הכללי לא חל שינוי. "לא יתכן שהממשלה החדשה שחרתה על דגלה להפחית את יוקר המחייה בישראל, מגנה על תעשייה שכמעט ואינה קיימת בישראל".
הראל ויזל, בעלי חברת פוקס, תקף את המהלך: "חשבנו שיש ממשלה חדשה אך מסתבר שגפני ממשיך לנהל את המדינה. האם אנו מדינת א.ת.א או מדינת ההיי טק? זוהי רק ההתחלה, צפויות גזירות נוספות שיגרמו לגל של העלאות מחירים ומי שיפגע הוא מעמד הביניים והמעמד החלש".