להתמודד עם המתוק: 10 דרכים לחיות עם סוכרת
היזהרו מפירות, אכלו הרבה ירקות ואל תוותרו על קינוחים. 10 דרכים מומלצות שיעזרו להתמודד עם מחלת הסוכרת ולהמשיך לחיות כרגיל. כתבה שנייה בסדרה
מחלת הסוכרת נחשבת למגפה של העולם המערבי. מדי שנה מצטרפים עוד ועוד אנשים אל מעגל החולים. אולם מדובר במחלה שניתן לחיות איתה, בתנאי שמקפידים על כמה כללים בסיסיים. 10 כללים שיעזרו לכם להתמודד עם מחלת הסוכרת.
- עדכונים נוספים בעמוד הפייסבוק של ynet
1. הפחיתו משקל
הפחתת משקל מביאה להפחתה הדרמטית והמובהקת ביותר בערכי סוכר בצום ובערכי HGA1C (המעידים על רמות הסוכר הממוצעות בדם הנבדק בשלושת החודשים הקודמים לבדיקה). לעתים די בהפחתת משקל על מנת להחזיר לתקין את ערכי הסוכר בצום בקרב חולי סוכרת שמנים.
עוד כתבות בריאות
- לא מספיק לקצץ במתוקים: תזונה נגד סוכרת
2. שימו לב לתחושות הגוף
אם אתם סובלים מתחושות של צריבה וכאבים בכפות הרגליים או תחושות נימול, יתכן ואתם לוקים בנאורופתיה סוכרתית. דלקת עצבית זו מהווה סיבוך נפוץ של סוכרת וניתנת לאבחון בבדיקת EMG במסגרת קופת החולים.
להקלה על הכאבים וגם להקטנת הסיכון להופעתה של הנאורופתיה בקרב סוכרתיים אפשר להיעזר בתוסף תזונה בשם חומצה אלפא ליפואית במינון של עד 600 מג' ליום (מיוצר על ידי יצרנים רבים). תוסף תזונה זה משמש כתרופה המרכזית לנאורופתיה סוכרתית במדינות מערביות רבות כדוגמת גרמניה.
3. עסקו בפעילות גופנית סדירה
פעילות גופנית אירובית אינטנסיבית מביאה להפחתה ניכרת ברמות סוכר בדם במנגנון של נשימה תאית מואצת המביאה לניצול מקסימאלי של גלוקוז על ידי התאים .
בקרב סוכרתיים רצוי לעסוק גם בפעילות בונת שריר כנגד משקל. רקמת שריר צורכת למטבוליזם הבסיסי שלה כמות רבה יותר של אנרגיה הנמדדת בקלוריות, לעומת רקמת השומן. בקרב אנשים שריריים, הסוכר בדם בעת פעילות או מנוחה פונה לספק את צרכיה הקלוריים "הבזבזניים" של רקמת השרירים ובכך פוחתות רמותיו בדם.
4. השתמשו בתוספי תזונה המכילים כורכום יכולים לעזור
לאלה מבינכם שאובחנו ממש לאחרונה כלוקים בסוכרת מבוגרים, או לאלה מוגדרים כ"טרום סוכרת" ו"סוכרת גבולית" יש להתחיל וליטול תוסף תזונה המבוסס על צמח הכורכום.
במחקר חדש נתגלה כי נטילת מינון יומי גבוה של תוסף תזונה המכיל כורכום למשך שנה הביאה לנסיגת תסמיני הסוכרת בקרב מרבית מהחולים החדשים ולהפחתת רמות גלוקוז בצום בקרב נבדקים שאובחנו כטרום סוכרתיים בתחילת המחקר.
5. אל תוותרו על קינוחים
כדי ליהנות מקינוח טוב כל שעליכם לעשות הוא לוותר על מנת הפחמימה במנה העיקרית. חלופה של תפוחי אדמה בירקות מאודים למשל תעשה את העבודה ואתם יכולים להתפנות לקינוח.
6. היזהרו מפירות!
פירות נתפסים כבריאים ומלאי ויטמינים, והם אכן כאלה. אבל הם גם מלאים בסוכר. פירות הם למעשה ממתק לכל דבר ועניין ! כך שבואכם לחשב את כמות הפחמימות היומית שאתם צורכים, שימו לב לקחת בחשבון גם כל מנת פרי.
שני פירות מכילים הרבה יותר סוכר משתי פרוסות לחם קל וגבינה לבנה. חשבו מה משביע יותר?
7. הקפידו לשמור על פרופיל שומנים תקין
בבדיקות הדם שלכם. בקרב סוכרתיים יש האצה בקצב התהוותו של הרובד הטרשתי על דפנות כלי הדם גם בנוכחות רמות תקינות לכאורה של כולסטרול.
ההמלצה כיום עומדת על ערכי LDL פחותים מ- 100 בקרב סוכרתיים ובמקרים מסוימים אפילו פחותים מ- 70.
8. אכלו ירקות כמה שיותר
הגדילו למקסימום אפשרי העולה על דעתכם צריכתם של ירקות מכל הסוגים. לרבות ירקות שורש כגון קולרבי, לפת, צנון ואחרים.
ירקות הם עשירים בנוגדי חמצון החיוניים במיוחד לחולי הסוכרת לשמירה על דפנות כלי הדם, העיניים ומערכת העצבים מהנזק החמצוני הנגרם מרמות הסוכר הגבוהות בדם וגם מהווים מקור נפלא ודל בסוכר לסיבים תזונתיים, לשובע וגיוון הארוחות. הפכו את הסלט לחלק מכל ארוחה ואת הירקות המאודים לתוספת המועדפת.
9. הקפידו על דיאטה מתאימה
בבואכם לבחור דיאטה להפחתת משקל העדיפו דיאטות מסוג אטקינס או סאות'-ביץ'. דיאטות אלה נשענות על תפריטים מגוונים המבוססים על חלבונים ושומנים בלבד. בכל אחד משלבי דיאטות אלה יש חלוקה ברורה של אבות המזון עם מיעוט ברור ומודגש של פחמימות.
דיאטות אלה ואטקינס בראשן הוכיחו מזה כבר את יעילותן הרבה בהפחתת משקל ובהתאמתן הייחודית לחולי סוכרת. מחקרים ארוכי טווח שנמשכו שנים הדגימו לאורך זמן את יעילותן של דיאטות אלה בשמירה על משקל גוף רצוי לצד ערכי סוכר מתונים.
10. אזנו הסוכר בדם באמצעות כרומיום פיקולנט
כחלק משמירה על איזון רמות סוכר בדם, אפשר לעשות שימוש בתוסף תזונה מסוג כרומיום פיקולינט במינון יומי שאינו עולה על 500 מק"ג.
תוסף זה המיוצר על ידי היצרנים השונים, מביא להפחתת רמות סוכר בצום על ידי הגדלת רגישות רקמות הגוף לאינסולין. ניתן לשלבו בטיפול תרופתי קיים, ולעקוב אחר השפעתו. לעתים מחייב צמצום מינון תרופתי קבוע.
הכותב הוא רופא כללי, יועץ מומחה לתוספי תזונה ורפואה אסתטית