שתף קטע נבחר
 

חצי מתלונות בני נוער בעבודה: על ניצול במלצרות

הלנת שכר, אי תשלום שכר מינימום ואי מתן זכויות סוציאליות: הסתדרות הנוער העובד פירסמה את נתוני תלונות בני הנוער לרגל 1 במאי וגילתה שכמחצית מתיקי החקירה שנפתחו אשתקד היו בענפי ההסעדה והמזון. טוענים: רבים מהצעירים כלל לא מתלוננים מאחר שהם בטוחים שאי אפשר לשנות את המצב

האחוז הגבוה ביותר של תיקי החקירה שנפתחו בעקבות תלונות בני נוער על ניצול בעבודה בשנת 2012, היו של צעירים העובדים כמלצרים בבתי קפה, מסעדות, מזון מהיר וקייטרינג – 45.72%. כך עולה מהדו"ח השנתי לסיכום פעילות הסתדרות הנוער העובד והלומד, שהוכן לרגל ה-1 במאי (חג הפועלים) המצוין היום (ד').

 

עוד על זכויות עובדים  - בערוץ קריירה

 

בסך הכל התקבלו 5,308 פניות של בני נוער שביררו על זכויותיהם בעבודה, לעומת 4,484 בשנה קודם לכן – עלייה של כ-18%. 971 פניות נמצאו מוצדקות והביאו לפתיחת תיקי תלונה נגד המעסיקים (לעומת 928 תיקים ב-2011). 

 

מבין התיקים שנפתחו, 19.77% מהתלונות היו בגין ניצול היו מעובדי מסעדות ובתי קפה, 13.08% מעובדים במזון מהיר, ו-12.87% בקייטרינג. "למרות היות ענף ההסעדה והמלצרות אחד הענפים המרכזיים ביותר לתעסוקת צעירים ובני נוער, רבים מהעסקים בענף עדיין לא מקפידים על תשלום שכר ומתן זכויות סוציאליות לעובדים לפי החוק", אומרים בארגון.

 

עוד ברשימה: מכירות (11.33%), חברות כוח אדם וניקיון (8.34%), בניין (7%), מעסיקים פרטיים (5.77%) הפעלת מתקנים בפארקי שעשועים למשל (3.19%), ולבסוף טלמרקטינג ושיווק, רשתות שיווק, מעסיקים פרטיים (כמו ביביסיטר) ומפלגות – שנעו סביב 3%-2%.

 

 

רוב התלונות – תשלומי שכר

בחלוקה לפי אופי התלונות עולה כי בדומה לשנים קודמות, מרביתן נגעו לתשלומי שכר (למעלה מ-35%), בהן אי תשלום שכר מינימום, הלנת שכר, הפרשי שכר, ניכויים והפחתות שונות. כ-25% מהתלונות היו לגבי זכויות סוציאליות, בהן אי מתן חופשה שנתית, דמי הבראה, דמי הודעה מוקדמת ופיצויי פיטורים.

 

כ-13% מהתלונות נגעו לשעות עבודה ומנוחה, למשל עבודה בשעות נוספות או ביום המנוחה השבועי ללא קבלת תוספת כספית כפי שקבוע בחוק, וכ-12% נגעו להעדר החזרים בעבור הוצאות על נסיעות. מגמה נוספת היא עלייה בפניות בתחום "אחר", שכולל נושאים כגון אי מתן תלושי שכר, תאונות עבודה, אי מתן הודעה לעובד בדבר תנאי עבודתו ועוד. מאחר שבתיקים רבים קיים יותר מסעיף תלונה יחיד, כמות סעיפי התלונות גדול מסך התיקים שנפתחו.

 

עוד עולה, כי מספר התיקים שהגיעו להגשת תביעה בבית הדין לעבודה טיפס ב-10%. בתוך כך יש גם בשורות טובות - זינוק של 221% בסכומי הכסף שהושב לבני הנוער במסגרת תביעות, מכ-1 מיליון שקל במהלך 2011, לסך של 2.27 מיליון ב-2012.

 

עם זאת בדו"ח נטען, כי הבעיה האמיתית היא שמרבית רוב בני הנוער אינם מתלוננים כלל ומקבלים את הניצול כ"גזרה משמים", זאת לאור ההליך המורכב הכרוך בהגשת תלונה והליך ההתמודדות אל מול המעסיקים. "רבים ממשיכים להביע באוזנינו את התסכול מטיפול הרשויות בתופעות של ניצול בעבודה ואת תחושת חוסר האונים המלווה אותם במפגשם הראשון עם עולם העבודה, לפיה על מנת למצוא עבודה ולשמור עליה אין להם ברירה אלא לוותר על זכויותיהם ו"להסכים" לעבוד בתנאי ניצול", מצוין בדו"ח.

 

 

אופי תלונות - השוואה באחוזים בין 2012 ל-2011 ()
אופי תלונות - השוואה באחוזים בין 2012 ל-2011

 

המעסיקים שאננים; הצעירים מיואשים

על פי הדו"ח, הנתונים הללו ממחישים את "עומק תופעת הניצול והקושי למצוא לה פתרון", שכן מעסיקים רבים אינם חוששים מההליך המשפטי, זאת "מתוך הנחה עקרונית שבבית הדין לעבודה ישלם (במקרה הטוב) את הסכום אותו מנע מבני הנוער, לרוב מבלי לשלם פיצויים בגין הפרת החוק והדין. רבים לא ימהרו לשלם טרם שלב התביעה, ואף לעיתים יבחרו "לסבך" את בני הנוער הפונים ואת בתי הדין עצמם בתביעות ארוכות ומתישות".

 

עוד מצוין, כי מנתוני יחידת האכיפה של משרד הכלכלה והמסחר עולה, כי חלה אשתקד ירידה של 22% בכמות הקנסות שהוטלו על מעסיקים שעברו על חוקי עבודה. בנוסף, הסכום הכולל של הקנסות צנח ב-62% והוגשו כחמישית מכמות כתבי האישום לעומת השנה הקודמת.

 

התוצאה היא ש"בני נוער רבים מוותרים מראש על התהליך, בשל חשש מפרק הזמן הארוך שהוא צפוי להמשך, חשש מפיטורין ותחושה ש'אין טעם להכנס לזה בשביל סכומים כאלה' כיוון שבמקרים רבים מדובר על סכומים נמוכים יחסית".

 

"מדובר על תופעה חמורה ומחפירה, שאנחנו כחברה חייבים להיאבק בה ולעקור מהשורש" אומר יעקב אביד, מעורכי הדו"ח השנתי. "מיגור התופעה חייב להתבצע באמצעות הצבת משוואה הקובעת כי הניצול אינו משתלם כלכלית. אם הניצול יכאיב למעסיקים בכיס הם יפסיקו לנצל".

 

בהסתדרות הנוער העובד והלומד מקווים, שיחד עם החוק החדש להגברת אכיפת חוקי העבודה, תוספת הסמכויות ותוספת הפקחים הכלולות בו, נחזה בשנים הקרובות בשינוי מגמה ובהעמקת מאבקה של יחידת האכיפה בניצול בני הנוער העובדים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים