משקיעים בביטקוין ולא משלמים מסים
החלטתם להשקיע במטבע הוירטואלי - האם תחוייבו במס? ובכלל מה מעמדו המשפטי של המטבע הממוחשב? מדריך
ישראלים רבים גילו את הביטקוין, שהינו כסף דיגיטלי אשר כבר הגיע לשער של כ-200 דולר לביטקוין אחד, והם רוכשים אותו למטרות מסחר והשקעה.
- לכתבות נוספות הכנסו לעמוד הפייסבוק של ynet
מיסוי קרנות ההשתלמות: מכה לתקציב המשפחתי
כולם יגישו דוחו"ת מס? "זה שיוויון אמיתי בנטל"
ביטקוין אחד שווה כ-700 שקל, שווי המשקף עליית ערך של מאות אחוזים בשבועות האחרונים. השאלה היא כיצד יש להתייחס לעסקאות הנעשות בביטקוין מבחינת מס הכנסה?
מהו ביטקוין?
הביטקוין הוא כסף דיגיטלי מוצפן על ידי אלגוריתם, והוא בלתי ניתן לאיתור ולמעקב. הביטקוין כתוב בקוד פתוח ומונפק ונסחר בצורה שיתופית באמצעות מחשבים המחוברים לאינטרנט. לכל ביטקוין מוצמד תג זיהוי ייחודי.
תכונה מרכזית נוספת של הביטקוין הוא שמדובר בכסף מבוזר. הכוונה היא שאין גוף מרכזי שמנפיק אותו או הקובע את השער שלו. זהו אחד היתרונות הגדולים של הביטקוין, שאין שום רשות ממשלתית או בינלאומית שמנפיקה אותו או שמסוגלת לשלוט בשערו.
בניגוד לכסף רגיל המודפס ומונפק על ידי המדינה, יצירת ביטקוין דומה לכריית זהב או יהלומים. כדי ליצור ביטקוין נדרשת פעולת כרייה באמצעות אלגוריתם, הדורשת כוח מחשוב רב עוצמה. בדומה לכריית זהב ויהלומים, הפעולה המסובכת והקשה של כריית ביטקוין יוצרת ערך.
מדוע כדאי לעשות שימוש בביטקוין? בנוסף לאפשרות ההשקעה, ישנם יתרונות רבים לשימוש מסחרי בביטקוין, כמפורט להלן:
• לא משלמים עמלות לבנק
• ניתן לפתוח חשבון בלי ערבויות ובטחונות
• אנונימי לחלוטין
• לא ניתן ליצור חובות
• לא ניתן לעקל את החשבון.
מהו מעמדו המשפטי של הביטקוין?
השאלה היא מה מעמדו המשפטי של הביטקוין בישראל? אם הביטקוין נחשב למטבע, הרי שניתן להחיל עליו רגולציות שונות. בארצות הברית, לדוגמא, שוקלים להחיל על הביטקוין את כללי איסור הלבנת הון.
לדעתי, הביטקוין אינו מהווה מטבע בהתאם לדיני מדינת ישראל, ולפיכך לא ניתן להחיל לגביו כיום את כללי איסור הלבנת הון, ורגולציות נוספות הקשורות בנותני שירותי מטבע. עם זאת, ייתכן והחוקים הרלוונטיים יתוקנו בעתיד.
האם יחול מס על עסקאות בביטקוין?
עסקאות בביטקוין חייבות במס, ככל עסקה אחרת. אולם ישנם מספר הבדלים. ראשית, עסקאות בביטקוין, כמו עסקאות במטבע חוץ, מחייבות תרגום לשקלים. סוגיה זאת אינה פשוטה. שנית, העסקאות בביטקוין נעשות בחשאי, ולכן אין לרשות המסים יכולת מעקב יעילה אחר אותן עסקאות, כך שהדבר יוצר בעיה מבחינת הממשלה.
האם יחול מס על הפרשי השער?
שאלה נוספת בתחום המס היא מה קורה אם רכשתי ביטקוין ולאחר זמן עלה ערכו (כפי שקורה בתקופה האחרונה) - האם עליית הערך תחויב במס? נניח כי רכשתם 100 ביטקוין באפריל, בעלות לכל ביטקוין של 45 דולר. למעשה, עבור הרכישה שילמתם 4,500 דולר. כעת, אם תמכרו מאוחר יותר, כאשר השער יעמוד נניח על 130 דולר לביטקוין, הרי שתכרו את הביטקוינים שלכם ב 13,000 דולר. המשמעות היא שהמכירה תניב לכם ריווח של 8,500 דולר מהפרשי השער. האם יחול מס על הריווח הזה?
אם הביטקוין מסווג ככל מטבע חוץ, הרי שמבחינה משפטית ניתן יהיה לטעון כי לא יחול מס ישראלי על עליית הערך. ככל שעליית הערך של הביטקוין אינה חייבת במס, הרי שלא אמורה לחול חובת דיווח לרשות המסים. מכאן עולה כי אדם המעוניין להשקיע בביטקוין, יוכל לעשות זה ללא מעורבות של רשות המסים, אך הדבר מחייב חוות דעת משפטית.
* ד"ר אבי נוב הוא עורך דין לדיני מיסים ומיסוי בינלאומי