האם כל ילדי המסתננים הכלואים ישוחררו?
בית המשפט המחוזי בבאר שבע נימק את ההחלטה לשחרר שתי ילדות הכלואות בסהרונים יחד עם אמן בכך ש"קטינות היא טעם הומניטרי מיוחד". מוקד הסיוע לעובדים זרים: "לפסק הדין השלכה על חיי עשרות תינוקות וילדים"
האם ישוחררו כל ילדי הזרים ממתקן הכליאה סהרונים? בית משפט המחוזי בבאר שבע ביושבו כבית המשפט לעניינים מנהליים הורה לבית הדין למשמורת לשחרר אם אריתריאית ושתי בנותיה, בנות 8 ו-11 מכלא סהרונים, וקבע כי "קטינות היא טעם הומניטרי מיוחד". מדובר בהחלטה עקרונית ביחס לכליאת קטינים שעשויה להשפיע על גורלם של שאר הילדים הכלואים. בצהריים (יום ד') דחה בית הדין למשמורת את בקשת המדינה לקבלת זמן נוסף לבחינת פסק הדין של המחוזי, והורה לשחרר את השלוש למקלט שבו ישהו תחת פיקוח.
עדכונים נוספים בעמוד הפייסבוק של ynet
עוד דיווחים בחדשות ynet:
ארה"ב מבקרת: ישראל מפלה ערבים, נשים וזרים
מרד המסתננים: סירבו להיכנס לתאים בסהרונים
נשיא בית המשפט המחוזי יוסף אלון קיבל למעשה ערעור שהגיש מוקד הסיוע לעובדים זרים בשם האם ובנותיה, הכלואות מזה כעשרה חודשים, על החלטת בית הדין למשמורת שלא לשחררן.
התיקון לחוק למניעת הסתננות שנכנס לתוקפו ביוני 2012 מאפשר כליאה של מסתננים לתקופה של שלוש שנים ויותר ללא משפט. מכוח החוק כלואים בסהרונים ובקציעות כ-2,500 מסתננים, 41 מהם ילדים הכלואים עם הוריהם (15 תינוקות ופעוטות עד גיל שנתיים ו-26 ילדים עד גיל 10). עד כה וגם בדיון עצמו טענה המדינה שכיוון שהחוק למניעת הסתננות קובע שניתן לשחרר רק ילדים ונערים שהגיעו לישראל ללא הוריהם, מתבקשת בהכרח המסקנה כי דינם של קטינים שמלווים בידי הוריהם - להישאר במשמורת.
הנשיא אלון דחה את הטענות וקבע כי שחרור קטינים מטעמים הומניטריים הוא עניין המצוי בגדר שיקול הדעת השיפוטי, גם כאשר מדובר בקטין מלווה בהוריו. "כשופט בבית משפט לעניינים מנהליים במדינת ישראל אינני מוכן לקבל את טענת המשיב (משרד הפנים) כי הותרת ילדה בת 8 ואחותה בת ה-11 שנים במתקן משמורת, אינה מעוררת כשלעצמה 'טעם הומניטרי מיוחד'.
"הדברים מובנים מאליהם ברמת ערכי מוסר וחברה אלמנטריים", כתב אלון והוסיף: "נראה לי כי במערכת האיזונים הכוללת, המסתננים שהינם תינוקות או ילדים רכים הם תת קבוצה נפרדת, קטנה במספרה, הדורשת התייחסות נפרדת ואחרת מעצם קטינותה וקטנותה". עוד קבע אלון: "המשך הישארותן במשמורת לתקופה בלתי מוגבלת תפגע בלי ספק פגיעה ניכרת בהתפתחותן הנפשית והחברתית".
לדברי עו"ד רעיה מיילר ממוקד הסיוע לעובדים זרים, לפסק הדין יש השלכה על חיי עשרות התינוקות והילדים הכלואים במתקני הכליאה חודשים ארוכים עד למועד לא ידוע.
בעקבות פסק הדין פועל מוקד סיוע לעובדים זרים במרץ לאיתורם של כל הקטינים הכלואים ולשחרורם ממתקני הכליאה. "העובדה שמדינת ישראל לא ראתה כל פסול בכך שילדים גדלים ומתבגרים בין כותלי מתקני כליאה, מעידה יותר מכול שקהות החושים שהמדינה סיגלה לעצמה ביחסה למבקשים את הגנתה לא פסחה אפילו על רמיסת הזכויות הבסיסיות ביותר של חסרי ישע".