שתף קטע נבחר

 

הרב בקשי דורון: מותר לקבל תרומת איבר מנשא HIV

פסק הלכה תקדימי של הרב הראשי לישראל לשעבר, אליהו בקשי דורון, קובע כי מותר לקבל תרומת איברים מנשא HIV, גם אם הדבר יגרום להידבקות במחלה, אם התרומה עשויה להציל חיים. "אם מבלי תרומת האיבר, לא יחיה, מותר וצריך לעשות את ההשתלה על מנת להציל חיים", אומר הרב

תרומת איברים מנשא HIV מותרת על פי ההלכה: בעקבות פניית הוועד למלחמה באיידס, באמצעות מכון פוע"ה, התיר הרב הראשי לישראל לשעבר אליהו בקשי דורון קבלת תרומת איברים גם מנשא HIV, גם אם המשמעות היא כי מקבל התרומה יהפוך לנשא בעקבות ההשתלה. זאת באם מדובר בצעד שהוא פיקוח נפש. "אם מבלי תרומת האיבר, לא יחיה, מותר וצריך לעשות את ההשתלה על מנת להציל חיים", אמר הרב.

  

עוד חדשות ועידכונים בעמוד הפייסבוק של ynet

  

הרב בקשי דורון, אחד מגדולי פוסקי ההלכה בישראל, ידוע כפוסק הלכה פרגמטי המקובל על חוגים גדולים בעולם היהודי. פסיקתו הנוכחית עשויה, לדעת הוועד למלחמה באיידס, להוביל לתהליך שיאפשר לנשאי HIV לממש את זכותם לתרום איברים לנשאי HIV אחרים ולכל אדם הזקוק לכך, ובכך להציל חיי אדם.  

 

עוד על HIV:

לראשונה: רופאים הצליחו לרפא תינוקת שנולדה עם HIV

HIV: טיפול מוקדם בקוקטייל מרפא 10% מהנשאים

חשיפה: כך מושפלים נשאי HIV אצל רופא השיניים

 

לדברי הוועד למלחמה באיידס לפסיקתו של הרב משמעויות רבות, ובהן החידוד כי מדובר במחלה כרונית הניתנת לטיפול ואשר ניתן לחיות עמה לאורך זמן. "עולם ההלכה מקדים כאן את הפרקטיקה הרפואית, ואנחנו תקווה שההחלטה של הרב בקשי דורון תוביל את עולם הרפואה לדיון ענייני בסוגיה זו", אומר ד"ר יובל לבנת, מנכ"ל הוועד למלחמה באיידס.

  

"ראשית, יש לאפשר לנשאים לתרום איברים לנשאים אחרים. השתלות שכאלה מתקיימות כבר כמה שנים בהצלחה בדרום אפריקה, ולפני למעלה מחודש העבירה ועדת הבריאות של הסנאט תיקון חקיקה המאפשר תרומות שכאלה גם בארצות הברית. מתן האפשרות לנשאי HIV לתרום לנשאים אחרים תקצר את התור לקבלת איברים, אשר גם כך הוא ארוך - במיוחד בישראל".

 

הוא מוסיף ואומר: "שנית, ישנם מצבים בהם ראוי לאשר – כפי שממליץ על כך הרב בקשי דורון בפסיקתו – תרומת איברים מנשאי HIV לאנשים שאינם נשאים. כך, למשל, בסיטואציות בהן יש לנתרם צורך דחוף בתרומה – ואין תרומה מתאימה מאדם שאינו נשא, ותרומה זו עשויה להציל את חייו".

 

הרב מנחם בורשטיין, ראש מכון פוע"ה - פוריות ורפואה על פי ההלכה - מסביר: "הפסיקה ההלכתית ברפואה והלכה של מכון פוע"ה מתבססת על בדיקה מעודכנת של החידושים הרפואיים ובמקביל על התייעצות רחבה עם גדולי הפוסקים בדורנו.

 

"פסיקתו החשובה של מורנו הראשון לציון הגאון הרב בקשי דורון שליט"א מקובלת על מיליוני יהודים בארץ ובעולם, ומראה, למי שעדיין לא ידע זאת, כי ההלכה מתקדמת ומתמודדת בכל עת עם סוגיות מורכבות, וז  דוגמה מאלפת של תפיסה הלכתית המעניקה פסיקה תוך התייחסות לחידושים בעולם הרפואה".

 

במרכז הלאומי להשתלות מדגישים כי כבר כיום יכולים נשאי HIV לתרום איברים - אך לנשאים בלבד -

וכי בישראל הדבר עדיין לא בוצע. "קיים ניסיון בעולם, בעיקר לגבי השתלת כליות", מסרה ד"ר תמר אשכנזי, מנהלת המרכז. "הניסיון הגדול, ככל הידוע לנו, הוא בדרום אפריקה".

 

בישראל טרם נדרשנו לסוגיה. מדי יום מתגלים בעולם למעלה מ-7,400 בני אדם שנדבקו ב-HIV. בממוצע, לפחות אחד מהם הוא ישראלי.

 

הרוב המוחלט של ההדבקות החדשות נגרם על ידי אנשים שלא יודעים על נשאותם. סקר שנערך מדי שנה בשלוש השנים האחרונות על ידי הוועד למלחמה באיידס ומכון המחקר "מותגים" גילה כי קרוב ל-70% מתושבי מדינת ישראל מעולם לא עברו בדיקת HIV.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
HIV. בארצות הברית ההליך אושר
צילום: Getty mages imagebank
הרב בקשי דורון
צילום: ישראל ברדוגו
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים