תמ"א 38: כדאי לשפץ במקביל גם את הדירה?
תקופת הבינוי בתמ"א 38 לא הכי נעימה, אבל אם כבר צריכים להתמודד עם פיגומים על החלון, לכלוך בכל שעות היממה ורעש בלתי פוסק - עדיף גם לשפץ את הדירה על הדרך. כך תעשו זאת
תקופת הבינוי בתמ"א 38 לא תיזכר בתור התקופה הנעימה ביותר בחייכם. פיגומים על החלון, לכלוך בכל שעות היממה, רעש בחלק ניכר ממנה ועוד כהנה וכהנה מפגעים ואי נוחות. אחת הדרכים להפוך את הלימון הזה ללימונדה, היא להוציא מהתקופה הזאת את המיטב - כלומר להגיע לסוף תקופת הבנייה כשגם דירתכם הפרטית משופצת ומחודשת.
- לקריאת כתבות אחרונות בנושא תמ"א 38
- לקריאת כתבות נוספות בערוץ הנדל"ן
- הסיפורים החמים לפני כולם בפייסבוק של ynet
אחת הסיבות לשיפוץ הדירה במקביל לתמ"א היא העובדה שכך תוכלו לנצל תשתיות ולהוזיל עלויות. למעשה, בזמן שיפוץ הבניין המשותף אתם יכולים לנצל את תשתיות הבינוי הקיימות - ובכך להוזיל את עלויות השיפוץ. כך, למשל, מיכלי פינוי הפסולת שהציב הקבלן המבצע כבר מוצבים בשטח, והשימוש בהם יחסוך לכם את עלות פינוי פסולת הדירה שלכם. פיגומים, עיטופים של אזור המדרגות והמעלית וכן הלאה, גם אלה חוסכים כסף וזמן.
כמו כן, מאחר שבתקופת הבינוי מערכות החשמל והאינסטלציה של הבניין מוחלפות, זהו הזמן הטוב ביותר להתחבר אליהן עם מערכות דירתיות חדשות. אנשי המקצוע שלכם יוכלו לעבוד בתיאום עם אלה של הקבלן, לחסוך זמן (וכסף כמובן) ולעבוד "לפי הספר" - מבלי להידרש לפתרונות יצירתיים בשטח.
בנוסף, השכנים לא יתלוננו בפניכם על הרעש והלכלוך שתייצרו, מכיוון שהרעש והלכלוך שיווצרו מהבינוי של התמ"א יהיו משמעותיים הרבה יותר. לעומת זאת, אחרי שהבינוי יסתיים, היכולת לשאת תקופת שיפוצים נוספת כבר תהיה אפסית, ולכן אל תצפו לסבלנות או התחשבות מהשכנים אם תתעוררו בסוף התמ"א ותרצו לשפץ דירתכם.
שפץ בתמ"א - או תתחרט אחר כך
אם השתכנעתם והחלטתם לנצל את תקופת הבינוי בתמ"א לשיפוץ דירתי מקיף, חשוב להיערך לכך מראש בחוזה התמ"א מול היזם. אתם לא חייבים לדעת בדיוק איזה שיפוץ אתם עומדים לערוך, אלא רק להכין את הקרקע לכך. ישנם מספר נושאים שחשוב מאוד לכלול בחוזה, כי כידוע מה שלא כתוב לא קיים, ואתם עלולים למצוא את עצמכם תלויים ברצונם הטוב של הקבלן והיזם.
אז כיצד יש לכלול את השיפוץ בחוזה עם היזם? הקפידו לדרוש את התנאים הבאים בהסכם התמ"א שלכם:
- בעלי דירות שירצו לשפץ את דירותיהם בעת הבנייה, באופן עצמאי או על ידי קבלן על פי בחירתם, יוכלו לעשות זאת ללא הגבלה.
- בעלי דירות שיחפצו בכך, יוכלו לרכוש את שירותי הקבלן לצורך שיפוץ הדירות בבניין, במחירון מוסכם מראש.
- מיכלי הפסולת שיציב היזם בשטח הבניין ישרתו גם את דיירי הבניין המשפצים, אשר יוכלו לפנות אליהם פסולת הבניין מדירתם, ללא אישור נוסף וללא כל חיוב.
- על היזם לרצף את תוספות הבנייה בדירות בהתאם להנחיית בעלי הדירות, אשר רשאים להורות על ריצוף חדש (שאינו תואם את הקיים טרום השיפוץ). בעלי הדירות רשאים לרכוש מכספם ריצוף שאינו תואם את מפרט התמ"א, ולמסור אותו ליזם לצורך ריצוף תוספות הבנייה, ללא תשלום נוסף.
וטיפ נוסף, שאינו קשור לחוזה עם היזם אבל חשוב מאוד להקפיד עליו: בין אם אתם משפצים ובין אם לא, הקפידו לצלם את דירתכם טרום תקופת השיפוץ ואחריה. כך, במקרה של נזק יהיו בידכם הוכחות כי הנזק נגרם במהלך או בעקבות עבודות הבינוי הכלליות בבניין, ולא היה שם קודם או נגרם כתוצאה מהשיפוץ שאתם ערכתם.
רוצים להיות שכנים טובים? שתפו את השכנים ברעיון של השיפוץ בזמן התמ"א. הם וגם אתם יצאו נשכרים מכך.
הכותב הוא בעל משרד עו"ד המתמחה בליווי וייצוג דיירים בעסקאות תמ"א 38 ומייסד החברה המרכזית לייצוג דיירים - תמ"א 38 . אין לראות באמור ייעוץ משפטי