ארה"ב: טהרן פועלת להשגת רכיבים לנשק גרעיני
עוזר המזכיר האמריקני לביטחון בינלאומי ולאי הפצת נשק גרעיני אמר כי טהרן וצפון קוריאה מנסות להשיג אמצעים טכנולוגיים שקשורים לתוכניות הגרעין שלהן. "הן פיתחו ערוצים שמאפשרים להן להמשיך לייצא ולרכוש את החלקים שדרושים להן"
תומאס קנטרימן, עוזר המזכיר האמריקני לביטחון בינלאומי ולמניעת הפצת נשק גרעיני, אמר היום (ו') במסיבת עיתונאים בז'נבה כי איראן וצפון קוריאה מנסות להשיג אמצעים טכנולוגיים שקשורים לתוכניות הגרעין שלהן ובכך מפירות את הסנקציות של האו"ם. לדבריו, איראן גם שולחת נשק ותחמושת לכוחות הממשל הסורי.
הגרעין האיראני - כתבות נוספות
- "ארה"ב לישראל: זו הפצצה ש'תפצח' את פורדו"
- הקו האדום החדש של אובמה ונתניהו / פרשנות
- אשכנזי: נוכל להתמודד עם תוצאות תקיפה באיראן
לדברי הבכיר האמריקני, "איראן וצפון קוריאה פיתחו ערוצים שמאפשרים להן להמשיך לייצא ולרכוש את החלקים שהן צריכות לתעשיית הנשק שלהן". בתשובה לשאלת רויטרס, הוא הבהיר כי הוא מתכוון לחלקים ממוחשבים שקשורים בתוכנית הגרעין ולתכניות אחרות, כולל תוכניות לנשק קונבנציונאלי.
איראן וצפון קוריאה נמצאות תחת סנקציות של האו"ם שאוסרות עליהן לרכוש אמצעים שקשורים לגרעין וטילים, כולל ייצוא של אמצעים צבאיים. גורם אמריקני אחר שדיבר בעילום שם ונשאל על שיתוף הפעולה בין טהרן לפיונגיאנג בנושא הגרעין, אמר כי "הן בקשר. אנחנו עוקבים אחרי זה".
ובתוך כך, עיתון "וול סטריט ג'ורנל" דיווח כי ארה"ב הכניסה שיפורים בפצצה מפצחת הבונקרים הגדולה ביותר שלה, שתהיה מסוגלת להשמיד גם את המתקן הגרעיני המאובטח ביותר של איראן. לפי הדיווח, הפיתוח החדש הוצג באחרונה לבכירים ישראלים במאמץ למנוע פעולה ישראלית עצמאית במתקן בפורדו. דיפלומטים שנכחו בפגישות, סיפרו שאותם בכירים אמריקנים הציגו בפגישות עם עמיתיהם הישראלים סרטון המתעד ניסוי שנערך לפצצה החדישה, ובו היא נראית פוגעת בדיוק של מספר סנטימטרים וגורמת לפיצוץ תת-קרקעי גדול.
יצרן הפצצה במשקל 13 הטונות כייל מחדש את המרעום כדי להעמיק את פגיעתה. היא גם צוידה לפי הדיווח במערכת ניווט משודרגת כדי להגביר את הדיוק ובציוד המיועד למנוע פגיעה על-ידי הנ"מ האיראני. הפצצה החדישה טרם נוסתה בהטלה מהאוויר. הפיתוח החדיש נועד להעביר לישראלים מסר שניתן להשמיד מהאוויר את המתקן האיראני ובכך להעניק למערב עוד זמן למאמץ הדיפלומטי. "אני מקווה שלא נצטרך להשתמש בה", אמר גורם אמריקני בכיר המכיר את הפיתוח החדש, "אבל אם נצטרך, זה יעבוד".
להערכת המודיעין האמריקני, המתקן הגרעיני בפורדו מבוצר באופן כזה שחיל האוויר הישראלי לא יוכל לתת "מהלומת נוק-אאוט", כדברי גורם אמריקני רשמי. גם אם ישראל מסוגלת לייצר פצצה חודרת בונקרים שכזו בעצמה, אין לה מטוסים שיוכלו לשאת פצצות שכאלו לעומק השטח האיראני". כך לפי ה"וול סטריט ג'ורנל".