התקיפה בסוריה, המסר לאיראן
לפני כשנתיים וחצי הצליח אסד להעביר סקאד D לנסראללה. אז ארה"ב התנגדה, המטוסים שהיו באוויר הוחזרו. עכשיו התנאים השתנו - ואובמה מנסה לשלוח דרכנו גם איתות לחמינאי ולתומכי המשטר הסורי. מאיזה מרחק תקף הפעם חיל האוויר, איך הועבר מסר האזהרה ומה הקשר לנשק הכימי?
עוד חדשות ועדכונים בפייסבוק של ynet
המתקן שבו הותקף המשלוח נמצא כנראה במחנה מבודד המשמש לאימונים של חיזבאללה בנשק "שובר ההרתעה", וכתחנת מעבר שלו ללבנון. לסוריה כמה מתקנים כאלה בסביבת דמשק ובאזור החוף, שם רוב האוכלוסייה עלאווית ושיעית-לבנונית. חיל האוויר טס בימים האחרונים מעל שמי לבנון - בעיקר דרום לבנון - ואף ביצע תקיפות דמה. סביר שזה נועד לאותת לחיזבאללה ולסוריה: אנחנו ערים לכוונות, ולא נשב בחיבוק ידיים, כפי שהזהיר שר הביטחון משה (בוגי) יעלון. נראה, לפחות על פי התקשורת האמריקנית, שאיתותי האזהרה האלו לא השיגו את יעדם, ואז הותקף המשלוח.
התקיפה עצמה, אפשר לשער, לא התבצעה מעל שטח לבנון אלא מטווח ארוך. אולי אפילו מעל הים. ידוע שלישראל יש מערכות חימוש מנגד ארוכות טווח והרסניות - למשל מדגם "פופאי" מתוצרת רפאל - שמאפשרות לפגוע בדיוק רב מטווחים שמעל מאה ק"מ. אולי אף הרבה יותר. לידיעתך, מר חמנאי.
אז מה הופצץ שם?
בין המערכות האסטרטגיות והמודרניות שישראל הצהירה שלא תאפשר להעביר ללבנון נמנים טילי הסקאד D. אלו טילים בליסטיים שמבוססים על הסקאד הרוסי המקורי, שסוריה פיתחה במימון איראני. הם מסוגלים לשאת ראשי קרב רגילים, כלומר נפיצים, וגם ראשי קרב כימיים המכילים חומר לחימה כימי מסוג חדיש - VX, לטווח של עד כ-680 ק"מ. נדגיש: לפי הדיווחים האמינים יחסית מהפנטגון, מערכות הנשק שהותקפו לא הכילו חומרי לחימה כימיים. אולם היה להם פוטנציאל לכך.
טילים ארוכי טווח ומדויקים יותר שאסד מנסה להעביר לחיזבאללה מציבים בפני ישראל שתי בעיות: הם מסכנים מתקנים צבאיים ואוכלוסייה אזרחית כמעט עד אילת; ואפשר להפעילם הרחק מהגבול, למשל מהשטח שנמצא בשליטת חיזבאללה בצפון בקעת הלבנון -
באופן שמקשה על מטוסי חיל האוויר להגיע אליהם במהירות ולסכל ירי. החדשות הטובות הן שמערכת ה"החץ" מסוגלת ליירט, אם מספר הטילים בכל מטח לא רב מדי. לכן לחיזבאללה יש עניין לקבל מסוריה כמות גדולה ככל האפשר של טילים בליסטיים ורקטות ארוכות טווח מכל הסוגים - ובעיקר סקאד D.
לפי מקורות זרים, משטר אסד הצליח כבר - עוד לפני שפרצה מלחמת האזרחים - להעביר לחיזבאללה בלבנון מספר מועט של טילי סקאד D. ישראל ידעה אבל נמנעה מפעולה, בשל התנגדות נחרצת של ארה"ב. זה קרה לפני שנתיים וחצי לערך: הממשל האמריקני חשש אז מהפרת היציבות במזרח התיכון, ומטוסי התקיפה שכבר היו באוויר הוחזרו לבסיס. בינתיים, כך אפשר להסיק, שינה ממשל אובמה את עמדתו בסוגיה.
טילים שאסד לא צריך כרגע
הסקאד החדיש הוא לא הנשק היחיד שיכול לשבור את מאזן ההרתעה. עוד מערכות עלולות להגביל את יכולת צה"ל לפעול בעומק לבנון אם חיזבאללה יפתח במתקפת טילים ורקטות. מדובר בעיקר בסוללות ניידות, "חמקניות" ומדויקות של טילים נגד מטוסים ומתקני מכ"מ שקשה לאתר, במיוחד SA-17 שרוסיה סיפקה לאחרונה לסוריה. הבקשה באה אחרי הפצצת הכור הגרעיני ב-2007, וכעת מיועדת האספקה הרוסית להרתיע את נאט"ו מלפעול כמו בלוב. אסד מצדו מנסה לתגמל את נסראללה ולהקשות על חיל האוויר, לכן הותקפה בינואר השנה סוללת SA-17 שעשתה דרכה ממערב דמשק לגבול הלבנוני.
סוג נשק מודרני נוסף שחיזבאללה רוצה הם טילי חוף-ים שרוסיה מכרה לסוריה, בעיקר מדגם המכונה "יאחונט". לחיזבאללה יש כבר טילי חוף-ים מיושנים מתוצרת איראן - כמו זה שפגע במלחמת לבנון השנייה בסטי"ל אח"י חנית. אבל ה"יאחונט" הרבה יותר מתקדם ומסוכן. הטווח שלו הוא כ-300 ק"מ, הוא משייט בגובה נמוך מאוד ומצויד בשיטות ביות חדישות שלא לכולן יש מענה טכנולוגי. היאחונט יכול לשמש גם כטיל מדויק מאוד והרסני נגד מטרות לאורך החוף בישראל, בין אם ישוגר מהחוף הסורי או מהחוף הלבנוני.
לפי פרסומים צבאיים רוסיים ליאחונט יש אפשרות להתביית על מטרתו בדיוק רב באמצעות התקן GPS - מזינים את נקודת הציון לטיל לפני שיגורו והוא נע אליה בלי צורך שמכ"ם בקרת האש או מכ"מ הביות של הטיל "יראו" אותה.
בקיצור, אין אסדת גז בטוחה מפגיעתו או ספינת חיל הים שתהיה מסוגלת לשייט בבטחה מול חופי לבנון אם חיזבאללה יקבל "יאחונט". לידיעתך, מר פוטין.
אפשר להעריך שהיעד שהופצץ היה טילי קרקע-קרקע, בעיקר משום שאסד וצבאו אינם זקוקים לטילים אלו כדי להילחם במורדים. לכן יכול אסד להעבירם לנסראללה, כדי שישתמש בהם נגד ישראל בהזמדנות הראויה (מבחינתו ומבחינת האיראנים). ואם לא - זה יהיה פיקדון, וחיזבאללה יחזיר את הטילים לצבא סוריה אם המשטר ישרוד. כיום יש סכנה שייפלו לידי המורדים.
פרט לכך, המשטר הסורי חושש היום, אחרי שעשה שימוש בגז עצבים נגד אזרחיו, שהמערב ונאט"ו עלולים לפעול צבאית. אובמה כבר אמר שזה לא יהיה על הקרקע, אז סביר שמהאוויר, מבסיסים בטורקיה למשל, ומהים באמצעות משחתות טילים ונושאות מטוסים. אחת מהתוכניות היא לתקוף את מערכות השיגור, כלומר את הטילים שבאמצעותם אפשר לשגר נשק כימי. כדי להדוף מתקפה כזו זקוק צבא סוריה לכל סוללת טילי קרקע-אוויר מודרנית ולכל משגר "יאחונט" שברשותו או שהוא יכול לקבל מרוסיה. לכן לא סביר שאסד יעביר מערכות נשק חיוניות אלו דווקא עכשיו לידי חיזבאללה בלבנון.
הדלפות עם מסר
מעניין שהפרסומים על התקיפה האחרונה באו מוושינגטון ולא ממקורות באזור. בתקיפת ה-SA-17 לפני כמה חודשים, ארה"ב הרשמית שתקה אך נתנה להבין שהפעולה לא נעשתה בניגוד לדעתה וכי היא מוצדקת, כיוון שישראל זכאית לממש את זכותה להגנה עצמית. אובמה בביקורו במרס אישר וחיזק את העמדה הזו.
ארה"ב הבהירה בנחרצות שהיא מתנגדת להעברת נשק מודרני "שובר כללי משחק" מסוריה לגורמי טרור ובראשם חיזבאללה. על עמדה זו חזר מזכיר ההגנה האמריקני הטרי, צ'אק הייגל, בביקור בחודש שעבר לצד יעלון.
כעת דואגת וושינגטון להדליף לכל אמצעי תקשורת אמריקני שמוכן לשמוע שישראל תקפה ומה בערך תקפה. לא קשה להעריך שהדבר נעשה מפני שהמשטר בסוריה ניסה להסתיר מטעמי אובדן יוקרה את המכה שספג, ומפני שממשל אובמה, על פי ההסכם הטרי עם ישראל, מנסה להמחיש לסוריה ותומכותיה - איראן, רוסיה וסין - שארה"ב מתכוונת למה שהיא אומרת ש"כל האופציות על השולחן". המסר: אנחנו עומדים לצד ישראל כשהיא מגנה על עצמה.
Read this article in English