השרים ידונו בחידוש הפיקוח על מחיר תחליפי חלב
חברי ועדת השרים לחקיקה ידונו השבוע בהצעה להשיב הפיקוח הממשלתי על מחירי תחליפי החלב, שבוטל לפני 14 שנה. "זוגות רבים הם שכירים קשי יום או סטודנטים המתפרנסים בדוחק, ונאלצים להוציא על התחליפים מאות שקלים בחודש", כתבה ח"כ מירי רגב שהעלתה את ההצעה. מ-2003 הוגשו כבר 8 הצעות חוק דומות, אך לא זכו לתמיכה מספקת בכנסת
ועדת השרים לחקיקה אמורה לדון ולהחליט מחר (ב') אם לתת את תמיכת הממשלה בהצעת חוק פרטית של ח"כ מירי רגב (הליכוד-ביתנו) לחידוש הפיקוח על המחירים של מוצרי מזון לתינוקות. רגב מבקשת לשבור את הדואופול של חברות מטרנה וסימילאק השולטות בשוק תחליפי החלב לתינוקות מאז התפוצצה פרשת רמדיה לפני כ-10 שנים.
- נקבע: לא רק מטרנה וסימילאק בבתיה"ח
- שימוע לחברות המזון לתינוקות: למנוע אי תחרות
- מטרנה או סימילאק: איזה תחליף חלב טוב לתינוק?
הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet
רגב מציעה כי הפיקוח שבוטל לפני 14 שנה, יוטל על מוצרים שתיקבע ועדה במינוי שר הבריאות כי הם מצרכי מזון חיוניים לתינוקות, וראוי לעודד את צריכתם. "לכן יש צורך בפיקוח כדי למנוע הפקעת מחירים". לפי הצעתה שרי הכלכלה והאוצר יקבעו בצו את המחיר המרבי של המצרכים המפוקחים.
רגב אומרת בדברי ההסבר להצעתה כי תכליתה "להקל את הנטל הכלכלי שבגידול ילדים המונח על כתפיהם של זוגות צעירים, אשר רבים מהם שכירים קשי יום או סטודנטים המתפרנסים בדוחק, ונאלצים להוציא מאות שקלים בחודש על תחליפי החלב".
היא מציינת כי מוצרים אלה הכרחיים עבור תינוקות עד גיל 3 שלא יונקים. אבל "המציאות היומיומית שבה אם התינוק איננה מניקה את בנה מסיבה זו או אחרת, מאלצת את ההורים להיות תלויים בתחליפי החלב ולשלם עבורם את מחירי השוק היקרים שקובעות החברות המייצרות, בהיעדר תחרות או פיקוח".
8 הצעות חוק דומות כבר הוגשו
רגב מחדשת את מסע הלחצים של הכנסת על הממשלה מתוך הקואליציה, להחזרת הפיקוח על תחליפי החלב לתינוקות שהחלו עוד בכנסת ה-16 שהושבעה ב-2003, בעקבות פרשת רמדיה. 8 הצעות חוק פרטיות דומות או זהות של ח"כים מסיעות שונות הוגשו מאז (כולל הצעה שלה בכנסת הקודמת) אך לא זכו לקידום בהיעדר תמיכה ממשלתית, ונגנזו בסיום כהונת כל כנסת.
רגב מקווה כי ההרכב הפוליטי החדש של הכנסת הנוכחית יהיה אוהד יותר לחוק ולציבור שייהנה ממנו, גם נוכח מעמדה המשודרג במפלגת השלטון, וגם כאשר שרת המשפטים ציפי לבני היא יו"ר ועדת השרים לחקיקה, ולא עוד השר הקודם יעקב נאמן אשר נטה בדרך כלל לטובת המגזר העסקי.
יוזכר גם כי ראש הממשלה נתניהו קרא בתחילת השבוע לשרים לקדם רפורמות שיביאו להורדות מחירים במשק, והבטיח להם גיבוי וקידום מהיר של הוזלות מחירים.
במכתב אישי ששלחה רגב בסוף השבוע לחברי ועדת השרים היא הדגישה כי "תחליפי החלב אינם מוצר מותרות אלא מוצר מזון בסיסי וקיומי". אולם לפיה, על מוצרי מזון בסיסיים (כמו לחם, ביצים וחלב - צ"ל) דווקא כן קיים פיקוח מטעם המדינה שגם מסבסדת אותם במטרה להקל על האוכלוסייה שרובה ככולה נזקקת למוצרים הבסיסיים.
הפיקוח הוסר אחרי שמטרנה איבדה את מעמדה כמונופול
רגב מזכירה לשרים כי הפיקוח על תחליפי החלב בוטל בדצמבר 1999 כשלמפקח על המחירים במשרד התמ"ת נראה שחברת מטרנה איבדה את מעמדה כמונופול בשוק הישראלי. המצב השתנה ב-2003 עם סגירתה של חברת רמדיה, החברה הישראלית ששיווקה עד אז את מוצרי החברה הגרמנית הומנה, והחזיקה ב-35% מהשוק הישראלי.פרשת רמדיה נחשפה עקב אשפוזם של תינוקות רבים שגרר סדרה של מקרי מוות כתוצאה מחסרונו של ויטמין B1 בתחליף החלב ששיווקה רמדיה. התברר כי החברה הגרמנית החלה לייצר אותו לפי נוסחה חדשה ללא תוספת הוויטמין החיוני להתפתחות התינוקות, בהנחה שהוא נמצא ברכיבים הצמחיים הטבעיים של המוצר.
חקירת המקרים העלתה כי הגרמנים דיווחו מראש למשווקת הישראלית על השינוי בהרכב המוצר, אבל ברמדיה לא ייחסו לכך חשיבות. הציבור לא היה מודע לשינוי, ותינוקות שילמו בחייהם על המחדל. גם רמדיה שילמה, אך הסתלקותה משוק תחליפי החלב עקב הפרשה, הותירה את כאמור את השליטה בשוק בידי החברות סימילאק ומטרנה.
דו"ח: "שוק המאופיין בריכוזיות יתר"
רגב לא נכנסה לפרטי הפרשה במכתבה לשרים, אבל ציטטה את דו"ח מרכז המחקר והמידע של הכנסת, לפיו ב-2008 נכשל ניסיונה של חברה שלישית להיכנס לשוק. "הניסיון לא הצליח ושוק תחליפי החלב שאיננו מפוקח לא נפתח לתחרות אמיתית, והוא מאופיין מאז בריכוזיות יתר".לדבריה, התוצאה של היעדר התחרות היא שמטרנה וסימילאק שולטות כל אחת בכ-50% מהשוק, כאשר למטרנה יש בעצם מונופול במגזר החרדי בהכשר "מהדרין". "בנסיבות אלה אין פלא שהשוק משגשג. מחירי המוצרים מגיעים לכ-40 שקל למיכל קטן ולכ-80 שקל למיכל גדול, ונוכח קשיחות השוק אין מנוס מהחזרת הפיקוח", דברי רגב.