שתף קטע נבחר
 
צילום: shutterstock

'התחלתי לחיות בגיל 40': תומר גדל בבית יתומים

תומר יוסף סבל בילדותו אלימות, הזנחה, התעללות מינית וכאב בגלל משפחה מפורקת ובלתי מתפקדת. גם אחרי שהורחק ממשפחתו לבית יתומים, הסבל לא פסק. רק בגיל 40 לאחר משברים דכאוניים רבים, הצליח להתחיל את החיים בצל הטראומה מהילדות. פרק שמיני בסדרה "יד על הלב"

הריאיון עם תומר נמשך מעל לשעה, היו בו רגעים רבים שהפכו את הבטן. גם הרגעים המעטים שהתהוו לפרק אינם פשוטים לצפייה. חלקכם בוודאי יחושו אי נוחות. בכל זאת הפרק עולה בגלל הנושא החשוב והפחות מדובר אליו הוא מתייחס.

 

 

הסיפור של תומר מדבר בעד עצמו. הוא נולד וגדל בנצרת וכבר מגיל צעיר חווה אלימות וכאב. בגיל חמש גילה שאמו נוהגת לקיים יחסים לא הולמים עם בני משפחה. "כילד קטן לא ממש הבנתי מה קורה במשפחה שלי".

 

לטורים הקודמים בסדרה "יד על הלב"

 

משפחתו התפרקה והוא הוצא מביתו בצו בית משפט והועבר לבית יתומים בירושלים, שם שהה עד גיל 10. עד היום הוא לא מצליח לשכוח תמונות קשות מהרגעים שבהם רשויות הרווחה באו לקחת אותו ואביו רץ למטבח באמוק ושרף את כל התמונות המשפחתיות.  

 

היכנסו לעמוד הכתבות של יד על הלב  

 

 

יתר בני המשפחה זרקו מכל הבא ליד על מי שניסה להיכנס הביתה. גם לאחר מכן עבר ילדות והתבגרות לא קלים. תומר מספר שרק בגיל 40 התחיל באמת לחיות, אחרי משברים דיכאוניים ובסיוע צמוד של עמותת אנוש. בחלק מהזמן עבד בעמותה וסייע לאחרים להתאושש.

 

חשיבות קבוצות התמיכה

מהשיחה עם תומר עולים שני דברים חשובים שאני מבקש לחדד. ראשית, החשיבות הרבה של קבוצות לעזרה עצמית, בהן אנשים שחוו משברים עוזרים לאנשים אחרים שעוברים משברים.

 

כך גם בנפגעי סמים ובמכורים, וכך גם בקרב המתמודדים עם מחלות נפשיות – באמצעות עמותת אנוש. החשיבות נעוצה ביכולת העמוקה של אלו שעברו משבר להבין לעומק את הנקודות הקשות ביותר, דרך החוויה האישית.

 

קבוצות אלו אינן מחליפות עזרה מקצועית, אבל הן משלימות את המקומות בהן העזרה המקצועית אינה יכולה להיות- ביום יום הכבד בזמן המשבר עצמו ובהתאוששות הסיזיפית ממנו.

 

לא לחינם נוצר שיתוף פעולה ביני לבין עמותת אנוש ביצירת הסדרה. העמותה הנפלאה הזו מדגישה שוב ושוב את חשיבות השיקום, את הטיפול והעזרה למשפחות, את הלחימה בסטיגמה והיא אשר נותנת מקום של כבוד למשמעות העזרה העצמית- אנשים עוזרים לאנשים.

 

הילדות משפיעה על הבגרות

שנית, הסיפור של תומר מבהיר עד כמה יש לילדות ולחוויות ילדות מוקדמות השפעה מהותית עלינו כמבוגרים. אנשים רבים שואלים אותי מדוע בכלל להתעמק בחוויות כאלה, שהרי ישנם טיפולים שמטפלים רק בסימפטומים- כמו טיפולים מסוימים (מומלצים ומצוינים) בחרדה.

 

אישית, אני סבור, כי כאשר אדם סובל מסימנים נפשיים, אכן קודם כל יש לטפל בסימפטום, כדי לאפשר לו הקלה מהירה ככל הניתן.

 

אולם, לאחר מכן, אלו שמוכנים להעמיק יותר, מגלים שכאשר הטיפול הנפשי מותאם ונכון, עיבוד מחודש של חוויות מוקדמות אינו מחליש אלא להפך, מחזק, מעצים ומשחרר מקונפליקטים ישנים ששכבו כמו בתוך ארגזים במרפסת והסתירו את אור השמש.

 

כל המשתתפים בסדרה אינם מטופלים של ד"ר אילן טל. רובם קשורים לעמותת אנוש, אשר בחרו לדבר, מתוך מטרה לטפל בסטיגמה שיש למטופלי הנפש בישראל, כחלק מפרויקט "יד על הלב". קיראו עוד על פעילות העמותה באתר הפרויקט יד על הלב ובאתר אנוש

 



 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תומר יוסף. סבל מאלימות וכאב כבר מהילדות המוקדמת
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים