ההפצצה והדריכות: 'אפשר לחתוך האוויר עם סכין'
בישראל עקבו אחר הדיווחים על ההפצצה בדמשק. סגן שר החוץ הסורי אמר כי מדובר בהכרזת מלחמה ושר ההסברה הוסיף כי כל האפשרויות על השולחן. המרחב האווירי בצפון נסגר ונרשמה תנועה ערה במרכזי חלוקות המגן. נתניהו אמנם טס לסין כרגיל, אך בצפון נערכו ללילה מתוח. "אף אחד לא אומר לנו שום דבר"
בצפת ובחיפה הוצבו אתמול (א') מערכות כיפת ברזל להגנה מרקטות, מחשש להתלקחות וירי תגובה בעקבות התקיפות שמיוחסות לחיל האוויר בסוריה. ביישובים הסמוכים לגבול בצפון דרוכים לקראת כל התפתחות, במיוחד לאחר שסגן שר החוץ הסורי אמר כי מדובר בהכרזת מלחמה. כמו כן, תוגברה רמת הדריכות במערכות הגילוי וההתראה, שאחראיות על זיהוי שיגורי רקטות ועל מתן התראה מיידית לאוכלוסייה בגבול הצפוני ובפרט ברמת הגולן.
- עדכונים נוספים בעמוד הפייסבוק של ynet
ראש העיר קריית-שמונה, ניסים מלכה, אמר ל-ynet כי בעירו מרגישים את המתח. "אפשר לחתוך את האוויר בסכין", הוא הודה. "יש תושבים שמתקשרים ושואלים אם אנחנו פותחים מקלטים. קרובי משפחה שצריכים להגיע לחתונה או לאירוע באזור מתקשרים לשאול מה קורה. בצה"ל אמרו לי להישאר בדריכות ובשגרה. ביקשנו ממחזיקי המפתחות של המקלטים שיהיו זמינים. אנחו ערוכים ומוכנים ומקווים שלא נצטרך את זה".
התקיפות בסוריה - כתבות נוספות ב-ynet:
- על רקע המתיחות: נסגר המרחב האווירי בצפון
- סוריה: "כל האופציות פתוחות, אנחנו לא חלשים"
- פרשנות: ישראל וארה"ב תיאמו את חיסול הטילים
- אחרי הסופ"ש: משרד החוץ צופה גינויים מהעולם
- ממשלת סוריה מכונסת: 'התקיפה - הכרזת מלחמה'
- סוללות כיפת ברזל בצפון; נתניהו כינס את הקבינט
על רקע זה שומרים גם בגליל המערבי על ערנות. במעלות אמרו כי לא קיבלו הוראות מיוחדות. "אבל אנחנו מרעננים את כל מה שקשור לחירום - מקלטים, הנחיות", אמרה דוברת העירייה עינב הדרי. ראש מועצת מעלה יוסף, שמעון גואטה, אמר: "שוחחתי עם מנהלי המחלקות וביקשתי מהם שיהיו מוכנים לכל מצב שלא יהיה. המצב נזיל, אף אחד לא יכול לדעת מה יהיה ומה יתפתח. אנשים מדברים על זה, הם מודאגים".
"הכול שגרתי, אך אנחנו דרוכים"
המזרח התיכון רועד מאז הלילה שבין חמישי לשישי, אז התרחשה תקיפה ראשונה של משלוח טילים מאיראן לחיזבאללה, והיא יוחסה לחיל האוויר הישראלי על ידי התקשורת הבינלאומית. סוריה הקפידה לא להגיב על האירוע, אבל אתמול לפנות בוקר, אחרי תקיפה נוספת של שורת אתרים, היא כבר הגדירה זאת "הכרזת מלחמה".
אתמול בשעות הצהריים כינס ראש הממשלה בנימין נתניהו לישיבה את שרי הקבינט שלו וכן בכירים בצה"ל. הישיבה נמשכה כשלוש שעות וגרמה לעיכוב ביציאתו של ראש הממשלה לסין. במקביל, צה"ל הנחה לסגור את המרחב האווירי האזרחי באזור הצפון עד יום חמישי. חברת "ארקיע" מסרה ללקוחותיה כי היא נאלצת לבטל את כל הטיסות בקו חיפה-אילת.
מנגד, ערוץ הטלוויזיה הלבנוני אל-מיאדין, המזוהה עם חיזבאללה, ציטט אמש גורמים סוריים שטענו שטילים הוצבו בכיוון ישראל, והם ישמשו את מערך ההגנה האווירית. לדבריהם, הטילים מוכנים לפגוע ביעדים מוגדרים במקרה של חדירה ישראלית, והפקודות מאפשרות להשתמש בהם בעת הצורך מבלי לפנות להנהגה. בנוסף אותם גורמים טענו שסוריה התירה לפלגים הפלסטיניים לבצע פעולות נגד ישראל מהגולן.
מזכ"ל האו"ם באן קי מון הביע דאגה, ובהודעה מטעמו נמסר כי "לאו"ם אין מידע על הדיווחים, והארגון לא מסוגל לוודא באופן עצמאי את מה שהתרחש". בנוסף קרא באן לכל הצדדים "להתנהג באיפוק כדי למנוע הסלמה של המצב, שכבר הרסני ומסוכן מאוד".
אבל למרות הדריכות בצבא ובדרג הפוליטי, וחרף המתח בגליל העליון, דווקא אלה שמתגוררים קרוב לאזור הקרבות בסוריה - בצפון רמת הגולן - מעידים שהחיים מתנהלים כרגיל. בתצפית המשקיפה על קונייטרה עצרה קבוצות מטיילים, וחבריה שלפו מצלמות. הם כיוונו את המצלמות לעבר החרמון, שעדיין צבוע במעט לבן, מזכרת מהשלג שירד שם רק לפני כמה שבועות. "הכול שגרתי - אנשים בעבודה, ילדים בלימודים והתיירים באתרים", אמר אמש ל-ynet ראש המועצה האזורית גולן, אלי מלכה. "לצד כל זה אנחנו גם דרוכים וקשובים להנחיות הצבא. אין שום שינוי מבחינה אזרחית, והבוקר גם קיבלתי מסר על כך מהצבא".
לא יותר מ-200 מטר מפרידים בין הבתים הקיצוניים בשכונת שלומית שבשלומי, לבין גדר הגבול עם לבנון. 60 שנה, הכי קרוב שאפשר לקו הגבול, הפכו את תושבי העיר לססמוגרף הכי רגיש שיכול להיות למצב הביטחוני והשפעתו על תושבי הצפון, ובימים האחרונים רועדת המחט של הססמוגרף כמו שלא רעדה כבר שנים.
"דווקא לא היינו בשלומי בסוף השבוע אלא באזור נהר הירדן, בנופש. כל סוף השבוע שמענו מטוסים מעל הראש. בסוף לא התאפקנו וגלשנו, ואז גילינו שהייתה תקיפה בסוריה. אמרנו, 'מה, אולי כבר יש מלחמה ואנחנו פה'", סיפרה בחצי חיוך לבנה פיורנטינו, בעלת חנות עיצוב באזור התעשייה בשלומי.
אחרי הדיווח על תקיפה נוספת אתמול בבוקר, פיורנטינו כתבה פוסט בפייסבוק עם התחושה הראשונית שהייתה לה: "'אמאל'ה, מה זה, זה אמיתי?'". לדברי פיורטינו, "זו התחושה של רבים מהתושבים פה. אני מקווה שזה ייגמר בלא כלום, כבר היו מתיחויות כאלה".
"רוצים קצת שקט"
אישה אחרת, המתגוררת ביישוב זה 30 שנה וחוותה מתיחויות רבות, אומרת כי התחושה הדומיננטית כרגע היא של "פרפרים בבטן". לדבריה, "היה לנו כבר מספיק קטיושות ובלגנים. די. לא רוצים יותר. רוצים קצת שקט".
השכן מתחנת הלוטו מעבר לכביש, ניר לזר, אומר כי "הלחץ קיים אבל לומדים לחיות עם זה. מה שיבוא יבוא. אני טיפוס אופטימי, אבל אני לא רואה את הסוף של המצב הזה. בתור תושבים כאן באזור אנחנו יודעים שהמתח מתגבר, ומתגבר, ואחת לכמה זמן יש פה התנגשות ומקבלים בראש. השאלה אם המתח הנוכחי ייגמר בפיצוץ או לא? אם לא עכשיו, אז זה יקרה בפעם הבאה. השאלה היא רק מתי".
במועצה האזורית ממשיכים לשדר עסקים כרגיל, כפי שמורה הצבא, אולם מתחת לפני השטח הכוננות רוחשת. "אנחנו חיים פה כל השנים בשגרת חירום, ונערכים 365 יום בשנה", אומר קב"ט המועצה, דרור דהן, "בודקים כל הזמן. מקלטים, נהלים, היערכות מול כל הגורמים, כיתת הכוננות. הכול מתורגל. למעשה כל אחד מ-6,900 התושבים בשלומי מתורגל ומעורב בכל המהלכים הביטחוניים. כשהמדינה מתרגלת את הירידה למקלטים ושכל אחד ימצא לו מרחב בטוח, אז כאן כל אזרח יודע כל הזמן איפה המרחב הבטוח שלו נמצא, או באיזו מערכת הוא יכול להיעזר במידת הצורך".
ראש המועצה, גבי נעמן, נחרץ הרבה יותר. לצד היוזמה הפרטית לרענון נהלים ומקלטים, הוא דורש מהצבא לשתף את הרשויות באירועים המתפתחים. "יש מתח מאוד משמעותי אבל לא יודעים מה יקרה. פניתי לאלוף הפיקוד וקראתי לו לכנס את ראשי הרשויות בקו העימות ולתת לנו אינפורמציה על מה שמתרחש, לומר לנו בסופו של דבר כיצד עלינו להתנהג. אין הוראה לקיים שגרה, או להיערך. אף אחד לא אומר לנו שום דבר. תשתפו איתנו פעולה, כי אני בתור ראש רשות לא רוצה לאלתר".
את השקט באזור הגולן הפרה בסוף השבוע פעמיים האזעקה, שהתבררה בסופו של דבר כאזעקת שווא. עוזי ליבנה מקיבוץ אל-רום שבצפון הרמה סיפר: "היה לי ברור שהאזעקות שנשמעו היו תקלה. בשבועיים האחרונים שומעים מדי פעם פיצוצים, ואתה לא בטוח אם זה של צה"ל או מסוריה".
במושב הדתי אלוני הבשן - הנמצא קרוב מאוד לגבול - התפוצצו בחודשים
האחרונים כמה פגזים תועים. "אנחנו שומעים מדי פעם פיצוצים בשבת. למרות זאת לא הייתה היסטריה בשבת האחרונה. הבנו שקרה משהו", אמרה יסכה דקל ממזכירות המושב. "ברור לי שאם יקרה כאן משהו, אני זאת שתרד למקלטים ולא אלו שגרים במרכז ובדרום".
סלים ספאדי, ראש מועצת מסעדה לשעבר, סבור שהסורים לא יגיבו לתקיפה המיוחסת לישראל. "אני קורא עיתונות סורית, לא נראה לי שתהיה תגובה סורית, חיל האוויר הסורי משותק ואסד משתמש בו לצרכיו הפנימיים", הוא הרגיע.