לבן בחלום צחור: 5 מתכוני שבועות טבעוניים
יש פתרונות לבנים, טעימים ולא פחות חשוב - בריאים ומוסריים! - למי שרוצה לשמור על שבועות שכולו טבעוני. חמישיית מתכונים נטולי גבינה וחלב לשבועות כמו למשל עוגת צחורה עם פירורים, קרם מלבי קוקוס, עוגת מוס עם פירות וקוקוס וגם לאסי טבעוני וירוק
חג הביכורים, חג הקציר וגם חג החלב - איך שלא קוראים לו, חג השבועות מסמל מגוון אירועים ומנהגים שונים אבל גם מהווה עת לצריכת כל טוב הארץ.
עוד בערוץ האוכל:
או לה לה: מוס שוקולד פריזאי
ככל הנראה, המקור למנהג אכילת מאכלי חלב הוא באמירה התנ"כית על ארץ ישראל, "ארץ זבת חלב". עבור כל אותם טבעונים שמבקשים לחגוג את חגם של הפירות, הירקות ושלל תוצרת השדה ועדיין לשמור על המסורת הקולינרית והלבנה של החג - רק בלי חלב! - העלינו שלל מתכונים טבעוניים ברוח שבועות.
לפני שמתחילים: כך משלבים תחליפים של מוצרי חלב
טיפים קלים של גלעד אילון.- תחליפי חלב ושמנת: מים, חלב סויה, מיץ תפוזים או שמנת צמחית.
- שמנת מתוקה נחליף בשמנת צמחית.
- תחליפי חמאה: מרגרינה רגילה או "מחמאה" (מרגרינה בטעם חמאה).
- תחליפי שמנת חמוצה, גבינה לבנה ויוגורט: גבינת סויה ("טוב מגבינה" למשל), רסק טופו רך שמרסקים במעבד מזון או בלנדר מוט.
עוגת גבינה טבעונית
עוגה על בסיס קשיו שמקבלת גוון צהבהב. הציפוי אינו הכרחי ומיועד למעוניינים בעוגה לבנה.
- שימו לב: אם אין טופו רך, אפשר לחליפו בחבילה נוספת של גבינת טופוטי, שנמכרת לא רק בחנויות טבע אלא גם במרכולים רגילים - פחות בריא אך יותר זמין. כמו כן, ניתן להחליף חלק מהביסקוויטים בתחתית באגוזים טחונים.
- טיפ: אפשר לקשט את העוגה בתותים או פירות יער. מומלץ לעשות זאת אחרי שהעוגה שהתה שעה-שעתיים במקרר והציפוי הפך מעט צמיגי, כך שהפירות לא ישקעו במלית.
המרכיבים:
לתחתית:
1/2 (100-150 גרם) חבילת ביסקוויטים
1/3 כוס שמן
2-3 כפות חלב סויה
1 כף סירופ מייפל או סילאן
למלית:
2/3 כוס קשיו שהושרו במים לכמה שעות (אם שכחתם להשרות מראש, זה לא נורא אם יש לכם מעבד מזון טוב, או אם לא חשוב לכם מרקם חלק)
חבילת (300 גרם) טופו רך
2 כפות שמן
1 כף מיץ לימון
1/2 כפית תמצית וניל
1 כף קורנפלור גדושה
1/2 כפית מלח
1/3 כוס סוכר
לציפוי (לא חובה):
1/2 פחית קרם קוקוס (כ-15% שומן, לא להתבלבל עם מי קוקוס) או חבילת שמנת צמחית
1/2 חבילת (כ-3 כפות גדושות) גבינת טופוטי
2-3 כפות סוכר
1 כף מיץ לימון
1/2 1 כף קורנפלור
אופן ההכנה:
- התחתית: מרסקים את הביסקוויטים במעבד מזון או מפוררים ביד.
- מוסיפים את השמן וחלב הסויה ומערבבים היטב.
- מוסיפים את סירופ המייפל או הסילאן ומערבבים.
- יוצקים את התערובת לתבנית עגולה ומשטחים בעזרת הידיים.
- המלית: טוחנים את הטופו והקשיו במעבד מזון או בבלנדר, יחד עם השמן ומיץ הלימון, עד לקבלת מרקם חלק ככל האפשר.
- מעבירים את התערובת לקערה, מוסיפים את יתר המרכיבים ומערבבים היטב (אם יש מעבד מזון ולא רק בלנדר, אפשר להוסיף את יתר המרכיבים בשלב הקודם).
- יוצקים את המלית על תחתית הביסקוויטים.
- מכניסים לתנור שחומם מראש (חום בינוני) לחצי שעה, עד שהתערובת מתקשה.
- הציפוי: בבלנדר מערבלים את הגבינה וקרם הקוקוס למשך 5 דקות.
- מוסיפים את הסוכר, מיץ הלימון והקורנפלור בהדרגה, תוך כדי הערבול.
- לאחר שהעוגה התקררה מעט, יוצקים את הציפוי מעליה (הוא יהיה נוזלי למדי בשלב זה).
- מצננים במקרר למשך 3-4 שעות. מגישים קר.
עוגה צחורה - עוגה לבנה עם פירורים
מתכון טבעוני של גלעד אילון, שלוקח השראה מאחת מעוגות הגבינה האהובות והפופולריות בישראל: עוגת גבינה עם הפירורים, שמתחלפת כאן בגבינת טבעונית.
שימו לב: העוגה מצריכה קירור ארוך.
המרכיבים (לתבנית בקוטר 26 ס"מ):
לבצק:
200 גרם "מחמאה" קרה
3 שקיות (30 גרם) סוכר וניל
2 כוסות (280 גרם) קמח תופח
גרידת קליפת לימון מחצי לימון
למלית:
500 גרם גבינת טופו ("טוב מגבינה" מומלצת)
2/3 כוס (130 גרם) סוכר
2 מיכלי (500 מ"ל) שמנת צמחית
1 חבילה (80 גרם) פודינג אינסטנט בטעם וניל
גרידת קליפת לימון מ-1/2 לימון
לשימון:
שמן קנולה
אופן ההכנה:
- מחממים תנור ל-170 מעלות ומשמנים 2 תבניות, האחת עגולה בקוטר 26 ס"מ, עבור העוגה, והשנייה קטנה יותר, עבור הפירורים.
- בצק: מערבבים את מרכיבי הבצק במעבד מזון רק עד שהתערובת נאספת לכדור.
- משטחים 3/4 מכמות הבצק על התבנית העגולה ואת הרבע הנותר משטחים על התבנית הקטנה, שתשמש לפירורים. מכניסים את שתי התבניות לתנור ואופים במשך 20-25 דקות, עד שהבצק מזהיב. מוציאים ומצננים.
- מלית: מערבבים בקערה גבינת טופו וסוכר.
- בקערה אחרת מקציפים שמנת צמחית, אבקת פודינג וגרידת קליפת לימון, עד לקבלת קרם אחיד.
- מאחדים את שתי התערובות בתנועות קיפול. יוצקים את הקרם על הבצק האפוי שבתבנית.
- מפוררים את הבצק האפוי שבתבנית השנייה מעל תערובת ה"גבינה".
- מכסים את התבנית בניילון נצמד ומקררים במקרר במשך 5 שעות לפחות לפני ההגשה.
עוגת מוס פירות וקוקוס
מתכון שהוא קלי-קלות. כיוון שהמוס רך, מומלץ להגיש בכלים אישיים.
המרכיבים (ל-6 עוגות אישיות):
למוס:
1 פחית קרם קוקוס (לפחות 15% שומן - לא להתבלבל עם מי קוקוס)
כ-1/2 קילו פירות העונה בשלים, רצוי בהירים - אפשר לערבב כמה סוגים לפי הטעם
2-3 כפות סוכר
לתחתית:
1/2 (100-150 גרם) חבילת ביסקוויטים פתי-בר
3-4 כפות חלב סויה
כף מיץ לימון (לא חובה)
לקישוט:
כוס פירות חתוכים, מומלץ פירות אדומים, כמו פטל ותות, אך אפשר להשתמש גם בפירות בהירים
אופן ההכנה:
- קולפים את הפירות למוס וחותכים גס.
- מכניסים לבלנדר את קרם הקוקוס, הפירות והסוכר.
- טוחנים בבלנדר עד קבלת עיסה אחידה, פחות או יותר (לא נורא אם יישארו פה ושם חתיכות פרי שלמות). התערובת תהיה נוזלית בשלב זה.
- טועמים ומוסיפים עוד פירות או סוכר, לפי הטעם.
- מפוררים את הביסקוויטים (במעבד מזון או בעזרת חפץ קהה כלשהו).
- מוסיפים את חלב הסויה ומיץ הלימון לביסקוויטים ומערבבים.
- משטחים שכבה דקה של פירורי הביסקוויטים הלחים בקערות אישיות, ומעליה יוצקים כמות נדיבה של העיסה.
- מכניסים למקפיא לשעה.
- כשהמוס מתקשה חלקית, שמים את הפירות האדומים לקישוט, ומעבירים למקרר.
- מגישים קר מאד.
הערה: אפשר לוותר על התחתית לגמרי ולהפוך את המנה למוס פירות נחמד.
עוגת מוס פירות וקוקוס (צילום: ענבל פולאק)
מלבי טבעוני - קרם קוקוס
מתכון של אורי שביט. "אני מתה על המרקם של הקרם הזה, שיש לו טעם קוקוסי עדין. במקום צבע המאכל האדום שמשתמשים בו במקומות העממיים, מוסיפים לסירופ שלו רכז רימונים חמצמץ ובהגשה מצרפים פרוסות או קוביות של פירות טריים".
טיפ: כדאי להכין את המלבי יום אחד מראש.
המרכיבים ל-6-8 מנות:
1 פחית (400 מ"ל) קרם קוקוס (ולא נוזל קוקוס)
400 מ"ל מים
2 כפיות סוכר
1 שקית סוכר וניל
1 כפית תמצית וניל אמיתית
3 כפות קורנפלור
1/4 כוס חלב סויה (אפשר בטעם וניל)
לסירופ:
1 כוס סוכר
1.5 כוסות מים
1 כפית מיץ לימון טרי
5-6 טיפות תמצית מי ורדים
1.5 כפות רכז רימונים
להגשה:
שבבי קוקוס קלוי, אגוזים או בוטנים קצוצים, פירות טריים
אופן ההכנה:
- מכינים את הסירופ: מניחים בסיר את כל חומרי הרוטב, מערבבים ומבשלים מעל להבה נמוכה במשך שעה, עד להיווצרות סירופ סמיך ואדום. מניחים להצטנן.
- מכינים את המלבי: מערבבים היטב בכוס את חלב הסויה עם הקורנפלור, עד שהקורנפלור מתמוסס.
- מניחים בסיר את חלב הקוקוס, המים, הסוכר, סוכר הוניל ותמצית הווניל. מחממים מעל להבה בינונית ומביאים לרתיחה.
- יוצקים 1/4 כוס מחלב הקוקוס הרותח לכוס עם תערובת הקורנפלור להשוואת טמפרטורה ויוצקים את תערובת הקורנפלור חזרה לסיר, תוך כדי טריפה.
- מנמיכים את הלהבה וממשיכים לערבב ללא הפסקה עד שהתערובת מסמיכה ומבעבעת.
- מסירים מהאש ויוצקים לקעריות הגשה אישיות. מניחים להצטנן.
- כאשר התערובת צוננת לחלוטין מכניסים למקרר ל-5 שעות לפחות ורצוי ללילה.
- מרכיבים ומגישים: יוצקים מעל כל קערית הגשה מעט מהרוטב ומעטרים בשבבי קוקוס קלוי ואגוזים או בוטנים קצוצים.
לאסי טבעוני - שייק הודי
גרסה טבעונית למשקה ההודי האהוב, בריאה וגם טעימה. מתכון של אריה רווה ממסעדת "בודהה בורגר"
המרכיבים ל-2 שייקים:
1.5 כוסות (300 מ"ל) מיץ תפוזים סחוט טרי
1/4 צרור פטרוזיליה כולל הגזע
100 גרם אננס, קפוא או טרי
3 כפות לימון
30 גרם טופו
5 עלי נענע
5-6 קוביות קרח
אופן ההכנה:
טוחנים היטב את כל מרכיבי השייק ועד שהפטרוזיליה קצוצה דק מאד.
לכל הטורים של שני צמחוני