שתף קטע נבחר
 

חשש בחריש: גזירות האוצר יעלו את המחירים

משרד האוצר בוחן ביטול מענקי הפריפריה לרוכשי דירות בכ-30 ישובים, בהם חריש. "אנחנו האדם העובד שלא מקבל את מה שהמדינה הבטיחה לו", טוענים רוכשי דירות ביישוב. במשרד השיכון מתנגדים לביטול, אך באוצר טוענים: "לא מתייחסים לדברים שנמצאים בדיונים"

האם חלומם הרטוב של זוגות צעירים שרכשו דירה בחריש, עומד להיות קצת פחות אטרקטיבי? מענק המקום, בסך של 60 אלף שקלים לרוכשי דירות בפריפריה עלול להיפגע, כחלק מהקיצוצים שמתכנן האוצר, ורוכשי דירות רבים שקנו נכסים תוך הסתמכות על ההטבה - מתקוממים.

 

 

תוכנית המענקים אושרה בממשלה ביוני 2011, בהתאם להצעתו של שר הבינוי והשיכון לשעבר, אריאל אטיאס, ולמרות התנגדות האוצר. ההטבה מיועדת לזוגות צעירים מחוסרי דיור, שרוכשים דירה ראשונה בפריפריה, בכ-30 יישובים המוגדרים כאזורי עדיפות לאומית.

 

ההטבה כולה עומדת על כ-100 אלף שקל, ונחלקת בין מענק מקום של 60 אלף שקל עם רכישת הדירה וסבסוד נוסף של כ-40 אלף שקל בממוצע של עלות פיתוח הקרקע. הטבת הפיתוח מוענקת לקבלנים שיזדרזו להעמיד דירות מוכנות תוך 30 חודשים. גם הטבת המקום מותנת בלוח זמנים נוקשה, ולפיה יש דרישה מהזכאים להתגורר בישוב 10 שנים.

 

"זאת התחייבות פומבית של הממשלה"

חריש, אחד הישובים המדוברים ביותר בחודשים האחרונים, נכלל גם הוא ברשימת הישובים שנכללו ברשימה המעניקה זכאות לקבלת המענק, ובקרב רוכשי הדירות ביישוב עולה התמרמרות רבה על האפשרות לביטול מענק המקום. "70% מתוך 600 המשפחות שבקבוצה שלנו זכאים למענק", סיפרה ל-ynet ליזט שבתאי, העומדת בראש מועצת קבוצת הרכישה נאות חריש, שזכתה באחד ממכרזי מינהל מקרקעי ישראל בחריש.

 

לדבריה, "חברי הקבוצה נכנסו לעסקה תוך הסתמכות על המענקים, וגם את ההון העצמי שנדרש להם לדירה לאחר קבלת המענק הם בקושי מגרדים. זאת התחייבות פומבית של הממשלה, שסיווגה את העיר כאזור עדיפות בפריפריה".

 

שבתאי טוענת, כי "שר האוצר מדבר על האדם העובד, אך הוא פוגע בו, כי זה בדיוק אנחנו. אלו זוגות צעירים וסטודנטים שבקושי מגרדים את מעמד הביניים ואוספים גרוש לגרוש. אם הכוונות יבשילו למעשים, ננהל מאבק ונעמוד שלא יפגעו בנו, גם בהפגנות וגם בפייסבוק. שר האוצר צריך לחפש את העודפים שלו ממקום אחר".

 

המענק שעלול להיפגע הוא, כאמור, מענק הרכישה בסך 60 אלף שקל. מהטבת הפיתוח בסכום של כ-40 אלף שקל המדינה כבר לא יכולה להתנער, אולם לטענת ליזט גם השגת הטבה זו דורשת מאמצים כבירים מצד התושבים המנסים לממש אותה.

 

ישראל זעירא, העומד מאחורי מספר עמותות בישוב, הוסיף: "צריך להבין שמדינת ישראל עשתה מעשה נכון, ונתנה מענקי מקום לזכאים בלבד בפריפריה. זאת הטבה חוצת מגזרים וטובה על מנת להביא זוגות צעירים לדיור בר השגה".

 

זעירא תוקף את הזגזוג שבהתנהלות הממשלה: "עד שעושים את המעשה הנכון, שוב פקידי האוצר מתעללים במעמד הביניים והמעמד הנמוך. זה רע לאזרחים וזה רע למדינה. יהיו פחות רכישות בפריפריה. סוף סוף באים זוגות צעירים ומקימים עיר חדשה בוואדי ערה, ובמקום לעודד אותם מנסים לקלקל"

 

המדינה תחסוך כ-200 מיליון שקל

וכמה צפויה המדינה לחסוך? בשלב א' בחריש שווקו 4,634 יחידות (כ- 500 ישווקו בשיווק חוזר) ולאחר הקלות המספר יגדל לכ-5,100 יחידות. בתום שלב ב' ייבנו בחריש מעל 10,000 יחידות חדשות. בהנחה שכ-70% מ-5,100 הרוכשים בשלב א' זכאים למענק - ההטבה בסך 60 אלף שקלים תעלה לקופת המדינה 210 מיליון שקל.

 

ממשרד הבינוי והשיכון נמסר: "המשרד מתנגד לביטול ההטבות והמענקים בפריפריה, בנגב ובגליל. המענקים דרבנו ועודדו זוגות צעירים לעבור או להישאר בפריפריה, הגדילו דרמטית את התחלות הבנייה החדשה והרוויה בפריפריה, והגבירו משמעותית את השתתפות הקבלנים וזכיותיהם במכרזי בנייה רוויה בפריפריה.

 

"בכל ההיבטים ניכר שיפור ניכר בפעילות בישובי המבצע, במיוחד בדירות 4 חדרים המהוות אומדן לפעילות בבנייה רוויה. לדעת המשרד, יש להמשיך במדיניות המסייעת לחיזוק הפריפריה ולעידוד הגירה לישובי המבצע בהתאם ליעדי הממשלה. התוספת להכנסות המדינה בגין גביית מע"מ מכל דירה חדשה נוספת שנמכרת גבוהה מעלות המענק".

 

ממשרד האוצר נמסר: "אנו לא מתייחסים בשלב זה לדברים שנמצאים עדיין בדיונים. התקציב וסדר העדיפויות שהוא משקף ייקבע על ידי הממשלה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים