"ישראל רק תרוויח מהסכם השמיים הפתוחים"
כך אומר שר התיירות הקפריסאי, המבקר בישראל: "אצלנו חל גידול בתיירות בעקבות הסכם פתיחת השמיים לתחרות"
"אין לנו ספק שישראל תרוויח מהסכם השמיים הפתוחים עם האיחוד האירופי, אם היא תדע להתנהל בצורה נכונה. אצלנו, כשהשמיים נפתחו חל גידול בתיירות, וגם לקפריסאים נפתחו שווקים חדשים לחופשה במחירים זולים משמעותית" - כך אומר שר המסחר, התעשייה והתיירות של קפריסין, איגורוס לאקוטריפיס, המבקר בישראל עם משלחת בראשות נשיא קפריסין.
קפריסין חתמה על הסכם שמיים פתוחים עם אירופה לפני כשמונה שנים. לשאלה אם מדיניות השמיים הפתוחים היא הסיבה למצבה הכלכלי הקשה של חברת התעופה הלאומית סייפרוס איירוויס, שנזקקת פעם אחר פעם לסיוע ממשלתי, אומר השר: "חברת תעופה שלא יודעת להתמודד עם שוק תחרותי לא תוכל לשרוד, בין אם יהיו שמיים פתוחים ובין אם לא. חברת התעופה הלאומית שלנו צריכה להתרגל לכך שהיא לא פועלת לבד בשמיים."
לדברי לאקוטריפיס, הוא ער לכך שיש חברות לואו־קוסט שמגיעות במטרה לתפוס נתח שוק גדול, ואחר כך מנסות לדרוש הטבות, כמו הנחות במסי נחיתה ועוד. "החוכמה," הוא אומר, "היא לזהות ולטפח את החברות שרוצות להיות שותפות בפיתוח הכלכלי של האי ולפעול בו לאורך זמן, בניגוד לחברות שבאות לשנה ואחר כך מתחילות להציג דרישות כדי להישאר."
יש כוונה להגדיל גם את התיירות מישראל לאי
המשלחת הקפריסאית, בראשות הנשיא ניקוס אנסטסיאדיס, מבקרת בישראל במסגרת המאמצים הכבירים שעושה קפריסין לצאת מהמשבר הכלכלי שפוקד אותה. היא כוללת שרים ואנשי עסקים, ומטרתה להדק ולשדרג את שיתוף הפעולה עם ישראל בתחומי המסחר, התעשייה, התיירות ועוד.
לדברי השר לאקוטריפיס - איש היי־טק ששימש במשך שנים כמנהל IBM בקפריסין וכמנהל מייקרוסופט בקפריסין ובאזורים באירופה - למרות המשבר הכלכלי, מספר התיירים שמגיעים לקפריסין יציב. בשנת 2012 הגיעו לאי 2.5 מיליון תיירים, חלקם הגדול מאנגליה.
לדבריו, משרדו פועל להגדיל את מספר התיירים על ידי הארכת עונת התיירות מכ־7־8 חודשים בשנה, אביב־ קיץ־סתיו, ל־12 חודשים, על ידי בניית תשתיות שיאפשרו לתושבי אירופה הקפואה לבוא לנפוש בקפריסין בחורף. "בעונות האביב והקיץ המלונות שלנו בתפוסה מלאה, אבל מבדיקות עולה שיש דרישה לתיירות באי גם בתקופת החורף, בעיקר מארצות כמו רוסיה, שבחורף נמצאת עמוק מתחת לאפס," הוא אומר. לדבריו, יש כוונה להגדיל גם את התיירות מישראל לאי, שבשנה שעברה הסתכמה בכ־90 אלף ישראלים, וגם את התיירות מקפריסין לישראל, תיירות צליינית בעיקר.
קפריסין אינה רואה רואה עצמה מתחרה של הקלאבים בסגנון "הכל כלול" בטורקיה, אלא בונה על תיירות אחרת, אומר השר: "אנחנו מעדיפים שתיירים שמגיעים אלינו ייצאו מבתי המלון, יסתובבו באי, ייצאו לבלות, ייצאו למסעדות ולמועדונים, ולא יישארו כל הזמן במלון. כך הם יתרמו יותר לכלכלה שלנו, וגם ייהנו יותר."
לדברי השר, באי נערכת כיום פעילות רבה לשדרוג התיירות על ידי הקמת מרינות, מגרשי גולף ואתרי נופש שונים. בין השאר, לדבריו, תאגיד בינלאומי גדול, ובו גם יזמים מישראל, פועל להשגת רישיון כדי להקים ריזורט עם בתי מלון, מרכז כנסים וקזינו.
לקראת הנהירה של בני הנוער לאזור הבילויים באיה נאפה, כולל בני נוער מישראל, אומר השר: "אני מכיר את הפרסומים על מעשי ונדליזם שנעשו על ידי בני נוער ישראלים. אני יכול לומר בבטחה כי מרבית הצעירים מישראל מתנהגים כשורה, ומעשים מכוערים נעשים גם על ידי בני נוער ממדינות אחרות".