בנט ממליץ לבעלי עסקים קטנים לעבור לדמשק
שר הכלכלה אמר בוועידת "כלכליסט" לעסקים קטנים ובינוניים כי הביורוקרטיה בישראל הופכת את חיי העסקים הקטנים לבלתי נסבלים. "כולכם פראיירים", אמר. "בסוריה לוקח כ-140 יום לקבל אישורי בנייה לעומת 220 יום בישראל"
"תקשיבו חברים, לו הייתי במקומכם הייתי שוקל להעביר את העסק לדמשק", כך אמר שר הכלכלה נפתלי בנט בוועידה השביעית לעסקים קטנים ובינוניים של "כלכליסט", המתקיימת היום (ב') בתל אביב.
- עדכונים נוספים בעמוד הפייסבוק של ynet
"אני רוצה לברך את דוד ברודט על ההודעה הלא פחות מדרמטית על הקמת קרן לעסקים קטנים", אמר בנט בפתח דבריו. "התייעצתי עם אשתי לפני שהגעתי, אבל אל תבהלו. היא הקימה לפני כמה שנים הקימה עסק קטן - מפעל של 3-4 עובדים שמייצרים גלידות אורגניות ושאלתי אותה מה היה צריך לעשות כדי להקים עסק קטן.
"היא התחילה מזה שאין שום מסמך שמסביר מה אתה צריך לעשות ואין שום מקום שאתה יכול לפנות אליו ולברר מה לעשות או שיכול לסייע. גם בעירייה, במחלקת רישוי עסקים אליה היא פנתה לבד, לא היה צ'ק ליסט. גם במשרד הבריאות לא היה. במכבי האש כן היתה רשימה מעורפלת. למכון התקנים היא פנתה כדי להבין מה התקן של הגלידה, אבל הם לא היו יכולים להגיש לה טופס באינטרנט וגם היום כשהיא רוצה לדעת את התקן, היא צריכה לרכוש אותו במאות שקלים.
"לכן, אם אני בוחן הקמת מפעל לכוסות, אני צריך להוציא כסף רק כדי לברר מה אני צריך לעשות. מבחינת כשרות דווקא הלך בסדר כי בכסף זה נפתר", צחק בנט. "היא ניגשה לרשות המזון במשרד הבריאות, אבל הם לא היו מוכנים להגיד לה איזה בעל מקצוע נדרש כדי לאשר את תוכנית העסק אז היא והשותף שלה לקחו בעל מקצוע, שילמו לו אלפי שקלים ואז אמרו לה שהוא לא עובר.
"בסוף היא מצאה אדריכל שמקושר לרשות המזון, ובסדר גודל של 20 אלף שקל ותקופה של שנה הם הקימו את המפעל, שבסוף הצליח. כשאני הקמתי חברה בהייטק בדלוואר זה פשוט הרבה יותר קל. עדיף לטוס עד לשם ולהקים חברה".
"כולכם פראיירים"
בנט אמר כי הביורוקרטיה בישראל הופכת את חיי העסקים הקטנים לבלתי נסבלים. לדבריו, "בסוריה לוקח כ-140 יום לקבל אישורי בנייה לעומת 220 ימים בישראל. אני חושב שאנחנו צריכים לעצור לרגע ולהבין שאנחנו נמצאים עכשיו באולם שמפוצץ פראיירים. כולכם פראיירים.
"בימים רגילים התקשורת, השיח הציבורי וגם הפוליטי מתמקדים בנטל שנופל על המילואימניקים, השכירים, החלשים, הקשישים, הנכים, ובצדק. אנחנו דואגים לאכוף אותם, לחוקק בשבילם, פועלים בלי הפסק לשפר את החיים שלהם. אנחנו מנסים".
לדברי בנט, כשמדברים על המגזר העסקי זו אופרה אחרת לגמרי. "השיח הוא שלילי". מדברים על כשלי שוק, מונופולים וטייקון .כאילו כולם טייקונים וכאילו כל מי שיש לו עסק חי טוב יותר ממך ובדרך כלל על חשבונך".
"אני רוצה לעשות סדר: טייקון יונק ערך, יזם יוצר ערך, טייקון נבנה על חסמים ויזם רוצה להוריד את החסמים. ולכן אסור לנו להתבלבל, המצב של מישהו מנצל קרבה לשלטון כדי ליצור חומה של חסמים זה ביחס לתחרות זה דבר איום ונורא. אבל מי שיושב פה היום, העסקים הקטנים הם יצרני הערך של מדינת ישראל.
"99% מהעסקים במשק, הם עסקים קטנים ובינוניים שהבעלים אפילו לא חולמים על מטוס פרטי וגם לא יישבו אף פעם ליד טייקון בטיסה במחלקה הראשונה. למעשה, הרבה מאוד מהם לא מרוויחים יותר מהשכר הישראלי הממוצע. והם חיים במציאות חוקית וכלכלית רעועה ומסוכנת. הם אחראים יותר מכל מגזר אחר ליצירת מקומות עבודה חדשים, על צמיחה כלכלית ובעיקר על תחרות שהיא סם החיים של כלכלה מודרנית. פראיירים. אתם הפראיירים של הכלכלה הישראלית".
בנט הוסיף, "אתם לא מבקשים טובות מאף אחד. בד"כ אתם רק רוצים שנעזוב אתכם לנפשותיכם ולמרבה הצער זה בדיוק מה שהמדינה לא מצליחה לעשות. אנחנו נכנסים לכם לורידים ומקשים על עשיית עסקים בזמן שזרועותיה בשלטון המקומי מטילות עליכם דרישות מוגזמות והופכות עשרות אלפי עסקים לעבריינים בפועל.
"אתם מתנהלים לפעמים בלי רישיון. אלא שגם אותו עסק קטן שכבר השיג אישור ומנסה לעשות את מה שהוא עושה הכי טוב, גם אז אנחנו לא עוזבים אותו ומטרטרים אותו באינסוף ביורוקרטיות.
בעולם הכלכלי המפותח, עסק משלם מס 12 פעמים בשנה, העסק הישראלי נאלץ להתנהל מול רשויות המס 33 פעמים בשנה. שתזכרו אצל מי אתם עובדים ולמי אתם חייבים. רק על התשלומים האלה אתם צפויים לבזבז 235 שעות עבודה – יותר מחודש עבודה של עובד ממוצע. לעסק גדול, ההתעסקות הזו בטלה, יש לך מישהו שמטפל ברגולציה. בעסק קטן ההתעסקות הזו יכולה להרוג, וזו רק ההתחלה".