החוק שיקשה להפיל ממשלה עבר בוועדת השרים
הצעת החוק שנחשפה ב-ynet שאמורה לשנות באופן דרמטי את יחסי הכוחות בין הקואליציה לאופוזיציה, להכפיל את אחוז החסימה, לחזק את הממשלה ולהקשות על הפלתה, תעלה לקריאה טרומית בכנסת לאחר שעברה בוועדת השרים לחקיקה
הצעת "חוק המשילות", שנחשפה ב-ynet וכוללת שינויים דרמטיים בשיטת הממשל הישראלית שאמורים להחליש את כוחה של האופוזיציה ולחזק את הממשלה, תעלה לקריאה טרומית בכנסת לאחר שקיבלה אור ירוק היום (ב') בוועדת השרים לענייני חקיקה.
- עדכונים נוספים בעמוד הפייסבוק של ynet
ההצעה שמקדמים יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן ויו"ר ועדת חוק חוקה ומשפט דוד רותם מישראל ביתנו כוללת בין היתר העלאה של אחוז החסימה לארבעה מנדטים. היא הוגשה לפי בכירים בליכוד על דעתו של ראש הממשלה בנימין
נתניהו, ולאחר שקיבלה את אישור ועדת השרים, היא תיכנס להליך חקיקה מזורז בכנסת. אם ההצעה תאושר, היא תיכנס לתוקף לקראת הבחירות לכנסת ה-20.
תמיכתה של הממשלה בהצעת החוק, במסגרת ועדת שרים לחקיקה, מעניקה להצעת החוק פטור אוטומטי מ"חובת הנחה". משמעות הדבר היא הליך חקיקה מזורז. על פי רוב, הצעת חוק צריכה להיות מונחת על שולחן הכנסת 45 יום בטרם תעלה להצבעה במליאה. אבל ההצעה לחוק המשילות תובא ישירות לקריאה טרומית במליאה.
יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין הביע התנגדות להצעת החוק במתכונתה הנוכחית וקרא לערוך בה תיקונים משמעותיים, שלא יפגעו בהליך הדמוקרטי בכנסת ובייצוג הסיעות השונות בה. "אני מתנגד בתוקף להעלאת אחוז החסימה", אמר אדלשטיין. "הדיון על כך הוא לגיטימי אך אם הוא יתממש, הוא יפגע פגיעה קשה במיעוטים אידיאולוגיים, יגרום לניכור בקרב מגזרים רבים ויפגע בזכותן של אוכלוסיות מיוצגות בכנסת".
כתבות נוספות בערוץ החדשות של ynet:
- בזמן ביקור נתניהו: סין יוצאת נגד התקיפה בסוריה
- ניצן הורוביץ רץ בת"א: "להשתחרר מסיוט החניה"
- צפו: מטוס עתיק התרסק במפגן אווירי בספרד
גם יו"ר האופוזיציה, ח"כ שלי יחימוביץ' (העבודה), מתחה ביקורת על אישור ועדת השרים. לדבריה, "העובדה שהממשלה נתנה אור ירוק להצעה הכוחנית והאנטי דמוקרטית של ליברמן, היא אות קלון לממשלה ובעיקר לגורמים בה המתיימרים להיות דמוקרטים. סיסמאות הבחירות 'באנו לשנות' או 'משהו חדש מתחיל' מתבררות שוב ושוב כבדיחה רעה על חשבון הציבור. מדובר בעוד חקיקה ישנה מבית מדרשו של ליברמן, אשר בעודו יושב על ספסל הנאשמים מצליח להטיל את מרותו על הממשלה כולה".
מלבד העלאת אחוז החסימה יקשיח החוק החדש את התנאים להגשת הצעת אי אמון בממשלה. כיום ניתן להפיל ממשלה באמצעות 61 חברי כנסת שתומכים במועמד ספציפי. אולם, כל סיעה יכולה להגיש הצעת אי אמון באופן כמעט אוטומטי. הצעת החוק מציעה לחייב את חברי הכנסת לגבש רוב של 61 חברים כתנאי להגשת האי אמון. המשמעות היא, למעשה, ביטול מוסד האי אמון שנהוג בכנסת מדי יום ב', שבאמצעותו מותחת האופוזיציה ביקורת על הממשלה.
במקרה שהביעה הכנסת אי אמון בממשלה, והמועמד שנבחר להרכיב ממשלה כשל, לא יתקיימו בחירות חדשות כפי שנהוג כיום והממשלה הקיימת תמשיך בכהונתה. עוד קובע החוק החדש כי לא תידרש הסכמת נשיא המדינה להחלטת ראש ממשלה לפזר את הכנסת. בנוסף, לא יינתן מימון מפלגות לרשימות שלא עברו את אחוז החסימה.
המשמעות היא שמועמדים חדשים יחששו להתמודד בשל המחיר הכספי.
מספר שרי הממשלה, כולל ראש הממשלה, לא יעלה על 19 ומספר סגני השרים לא יעלה על ארבעה.
על פי היוזמים, מטרת החוק היא לחזק את יציבות הממשלה. "המצב כיום, שלפיו מוגשת הצעה לאי אמון כעניין שבשגרה, גם כשאין לסיעות המציעות סיכוי כלשהו להפיל את הממשלה, ואינן מסכימות ברוב גדול על מנהיג חלופי - אינו רצוי", נכתב בהצעת החוק. "מטרת הצעת חוק יסוד היא למשול ביתר יעילות ולהפחית תמריצים לפיצול יתר ולפילוגים במערכת הפוליטית, שלעיתים פוגעים בציבור ששלח את נציגיו לכנסת".
באשר לצמצום מספר השרים נכתב: "בהיעדר מגבלות על המספר המרבי של חברי הממשלה, חלה עלייה בגודלן של הממשלות עד למצב שבו כיהנו 30 שרים. לממשלה גדולה מדי יש חסרונות: העיקרי הוא קשיי תפקוד וקבלת החלטות של הרשות המבצעת".
Read this article in English