התייקרות רביעית ב-4 שנים: "מעשן ימשיך לעשן"
מאז אפריל 2009 ועד הלילה התייקרו הסיגריות כמעט מדי שנה, ובכל פעם הובטח שמדובר במהלך שיכניס כמיליארד שקל לקופת המדינה. לפני חצות צבאו המעשנים על הקיוסקים והפיצוציות: "עדיף להעלות את מחיר הסיגריות מאשר לקצץ בקצבאות"
- עדכונים נוספים בעמוד הפייסבוק של ynet
בלילה שבין 29 ל-30 באפריל 2009, מייד עם תחילת כהונתם של נתניהו ושר האוצר יובל שטייניץ, עלה מס הקנייה על הסיגריות מ-99 אגורות ל-1.25 שקל. כמו כן באותו לילה עלה המס המינימלי משבעה שקלים לחפיסה לשמונה שקלים. ההתייקרות הבאה חלה ביולי 2010, לקראת אישור התקציב הדו שנתי הראשון, באופן שהעלה את מחיר החפיסה לצרכן בשיעור של בין 1.5 לחפיסות הרגילות לשני שקלים לחפיסות היקרות. ברשות המסים בחרו אז להדגיש שהמהלך יכניס לקופת האוצר כ-700 מיליון שקל.
שנתיים לאחר מכן, ביולי 2012, חתם שר האוצר דאז שטייניץ על צו שמעלה את מס הקנייה על סיגריות מ-260.6% ל-278.6%. כך למשל, חפיסת ווינסטון שעלתה עד אותו חודש 21 שקל, עלתה מאז עדכון המס 23 שקל.
הקיצוצים והגזירות - כתבות נוספות ב-ynet:
- מקצצים גם לנפגעי הגזזת: "בושה, צריך כל שקל"
- הפצצה של יחימוביץ': "יאיר לפיד בגד בציבור"
- הקרב הפוליטי בדרך: נתניהו רומז שיבטל גזירות
- 'נאבקים כל יום, יהיה יותר קשה'. משפחות והגזירות
- יאיר לפיד עונה: הכעס מובן, אבל היינו קורסים
- לפיד איים - לפיד מקיים: "מעמד הביניים ישלם"
הלילה התרחשה עלייה רביעית במחירי הסיגריות תוך כארבע שנים. תוכנית הקיצוצים והגזירות של לפיד תגיע לאישור הממשלה רק בשבוע הבא, אבל כבר אמש הוא חתם על צו להעלאת מס הקניה המוטל על סיגריות, טבק לגלגול וסיגרים שנכנס לתוקפו החל מחצות. בעקבות הצו התייקרה חפיסת סיגריות בשיעור של 3-2.5 שקלים לחפיסה. הפעם, טוענים באוצר, התוספת הצפויה מהעלאת מס הקניה הינה כ-800 מיליון שקל לשנה.
גם הפעם, כמו בכל ההתייקרויות הקודמות, הטיל שר האוצר מס של 10 אחוזים על מלאי הסיגריות שבידי הספקים, כדי שהחפיסות שהמתינו במלאי שבחנויות, המרכולים ובקיוסקים לא יימכרו במחיר הישן. בהתאם, המס המוטל על סיגרים יעלה מ-75 ל-90 אחוז והמס על טבק לגלגול סיגריות יעלה מ-290.82 שקל לק"ג ל-450 שקל לק"ג.
וזו רק ההתחלה
זהו כנראה הצעד הראשון לקראת הצעת התקציב 2014-2013 שעליה שקד משרד האוצר בתקופה האחרונה. בין השאר היא כוללת שורה של צעדים לכל אורכה ורוחבה של מערכת המיסוי בישראל. כבר בתחילת החודש הבא יעלה המע"מ ב-1% ויעמוד על 18%. בתחילת השנה הבאה תיכנס לתוקפה העלאה של שיעור מס הכנסה ב-1.5% בכל מדרגות השכר. מס החברות יעלה באחוז לרמה של 26%. עוד הוחלט על ביטולם של מגוון הטבות ופטורים ממס שנהוגים כיום. בנוסף, יועלו המכסים על שורה של מוצרי יוקרה.
אבל מבין שלל הגזירות, זאת שמביאה להתייקרות מחיר הסיגריות גורמת לתגובה האמוציונלית ביותר, קל וחומר כשהיא תלווה ככל הנראה גם בהעלאת המס על אלכוהול. לקראת חצות מיהרו מעשנים רבים למרכולים ולקיוסקים הפתוחים כדי להספיק לקנות סיגריות במחיר הישן. ג'ורג' עלם, מוכר בפיצוציה בתל אביב: "למדתי על העלייה של המחירים רק מזרם הלקוחות שהגיע לקנות פה לפני חצות.
הגיעו אנשים וקנו במכה ארבע-חמש חפיסות. כששמעתי מהאנשים שצריך להעלות מחירים התקשרתי לבעל הבית. הוא אמר לי 'אם זה נכון, תעלה את כל המחירים של הסיגריות'. אפילו הוא לא ידע".
גיל מרקס, מעשן שהגיע לקיוסק: "ראיתי באינטרנט שהמחיר עולה אז הגעתי. לא שהכמה שקלים האלה ישנו את מצבי בתקופה הקרובה, אבל אם כבר אז כבר. הצבעתי ללפיד ואני עדיין מאמין שהכוונות שלו טובות. אני לא חושב שהוא יכול היה לעשות משהו אחר. ברור שהוא מודע לזה שפוליטית זה לא מחזק את מעמדו".
אבל רבים אחרים מסכימים שאם כבר להטיל מס - אז על מוצרים שהם לא רק מותרות, אלא גם גורמים נזק בריאותי. "זה טוב, כי המס הזה יוריד את כמות הסיגריות שאני מעשן", אומר יוסי. "מצד שני, הנטל הכספי עדיין לא קטן". זוהר, בעל פיצוציה ברמת גן, מסכם: "בעייני זה הגיוני. מעשן תמיד ימשיך לעשן, גם אם החפיסה תעלה עוד שקל-שניים. חוץ מזה עדיף לייקר את הסיגריות מאשר לקחת קצבאות מנזקקים".