שביתה בלשכות התעסוקה: "דורשי עבודה הופקרו"
הכוונה לחזור ל"תוכנית ויסקונסין" בדרך חדשה שתגדיל שיעורי השתתפות בכוח העבודה, הניעה את עובדי שירות התעסוקה לשבות. מובטלים מוחים, אך חלקם תמכו במחאה: "התנערו מהחלשים". בכירה במשרד הכלכלה: "הצעקות מוקדמות"
"העובדים שובתים כי הם דואגים לעצמם ולא לקהל המובטלים". מחוסרי עבודה רבים הגיעו הבוקר (יום ד') ללשכות התעסוקה ומצאו דלתות נעולות. עובדי שירות התעסוקה נוקטים עיצומים במחאה על הכוונה להחיל את התוכנית "יוצאים לעבודה", שהותוותה בהצעת התקציב של משרד האוצר.
עדכונים נוספים בעמוד הפייסבוק של ynet
התוכנית החדשה, שלפי משרד האוצר שמה לה למטרה להעלות את שיעורי ההשתתפות בכוח העבודה, מחיה למעשה את "תוכנית ויסקונסין" שספגה ביקורת ציבורית נוקבת והופסקה ב-2010. אוכלוסיית היעד של התוכנית החדשה עומדת על כ-30 עד 70 אלף מקבלי הבטחת הכנסה והיא כוללת הפעלת מפעלי תעסוקה באמצעות זכיינים.
בניגוד לתוכנית הקודמת, התוכנית החדשה כוללת כמה שינויים ובכללם הפעלה על-ידי עמותות ולא רק על-ידי חברות פרטיות. בנוסף, במרכזים יישב עובד ציבור שהוא זה שיחליט אם לשלול את הקצבה (ולא החברות הפרטיות) וכן יעמיק את הפיקוח של המדינה. עוד הוצע כי התגמול למפעילי מרכזי התעסוקה לא ייקבע עוד לפי שלילת הקצבאות אלא בהתאם לאיכות ההשמות. הכוונה היא למשך הזמן שיחזיק העובד במשרה וגובה השכר שישולם לו.
אף על פי שכבר אתמול דווח בתקשורת על אודות השביתה המתוכננת, עשרות מובטלים הגיעו הבוקר ללשכת התעסוקה בירושלים. אלון (31), מהנדס תעשייה וניהול במקצועו שמחפש עבודה זה שלושה חודשים, אמר כי "זה מרגיז מאוד, העובדים שובתים כי הם דואגים לעצמם ולא לקהל המובטלים. טוב שהשירות יועבר לזכיינים פרטיים כי בינתיים דרך שירות התעסוקה לא הצלחתי למצוא עבודה".
לעומתו, משה (57), מובטל זה חמש שנים ואב לשלושה ילדים, מתנגד להחזרת "תוכנית ויסקונסין" במתכונת כזו או אחרת. לדבריו, "כמי שהשתתף בתוכנית הזו בעבר, אני יכול לומר שמדובר בתוכנית גרועה מאוד, ראיתי חוסר סדר מוחלט וחוסר התחשבות במובטלים. כשמדובר בגופים פרטיים שעושים את זה, מה שעומד בראש מעייניהם זה שורת הרווח ולא הדאגה למובטלים".
דוד (32), אב לארבעה ומובטל, הוסיף: "מרגיז שלא ידענו על השביתה, גם הזמן של המובטלים יקר. המצב בעייתי מאוד, אני לא מצליח למצוא עבודה הרבה זמן. זו תוכנית שבה יעבירו חלק מהסמכויות של תוכנית התעסוקה לידיים בעייתיות והיא רק תחמיר אותו בניסיון נוסף של המדינה להתנער מהמחויבויות שלה לחלשים ביותר".
גם בלשכת התעסוקה בבת ים מצאו המובטלים דלתות נעולות. "היו צריכים להודיע על זה, לא שמעתי כלום ובאתי לכאן די מרחוק", סיפר אנטולי לזובסקי. "שביתה זה לא כל-כך בסדר, אבל מצד שני אני גם לא חושב שהתוכנית החדשה תהיה טובה בשביל העובדים הרגילים".
"מתייחסים לדורשי העבודה כרמאים"
עופר לוי, יו"ר ועד עובדי שירות התעסוקה, אמר בתגובה כי "אנו בטוחים שציבור דורשי העבודה מבין שהממשלה מפקירה אותו לגחמותיהם של בעלי ההון, שכל מטרתם היא גריפת רווחים על חשבון מצוקתו של ציבור נזקק. לצערנו, מדינת ישראל היא זו שמתייחסת אל דורשי העבודה כרמאים ושקרנים במקום לטפל בהם בדרכים הנכונות".
לוי אמר עוד כי "כל תכליתה של התוכנית הממוחזרת שנקראת במילים יפות פעם 'אורות לתעסוקה' ופעם 'יוצאים לעבודה' אינה למצוא פתרון לדורשי העבודה, אלא להימנע מלטפל בהם ולשלול מהם את הקצבה הדלה שמגיעה להם".
עו"ד טלי ניר, ראש מחלקת זכויות חברתיות באגודה לזכויות האזרח, הצטרפה לביקורת על התוכנית החדשה. לדבריה, "חרף הדיבורים על 'מקצה שיפורים', המתכונת המוגדרת בחוק ההסדרים מסתמנת כפוגענית ביותר כלפי הציבור הכי מוחלש במדינה. יש לזכור כי זכאות לקצבת קיום היא זכות יסוד בעלת מעמד חוקתי. כל זמן שלחברות הפרטיות תהיה השפעה על זכאות לקצבאות או לשירותים תומכי עבודה, המשמעות היא הפקרתם של משתתפי התוכנית לחסדי האינטרסים הכספיים של הקבלנים".
"מושיטים יד למובטלים הכרוניים"
מיכל צוק, המשנה למנכ"ל במשרד הכלכלה, דחתה את הטענות נגד התוכנית החדשה. לדבריה, "הכוונה של השר בנט והמשרד היא לסייע ולהושיט יד לאוכלוסיית המובטלים הכרוניים וזאת מתוך גישה מאוזנת ורגישות גדולה לצורכיהם".
צוק, הממונה על התעסוקה במשרד הכלכלה, הדגישה כי
הכוונה היא להפיק לקחים מ"תוכנית ויסקונסין". לטענתה, "זו לא אותה תוכנית, בהצעת ההחלטה נקבע כי יהיו עוד שינויים בתוכנית כפי שהיא מופיעה בהצעת התקציב ולכן ההתנגדויות והצעקות מוקדמות".
המשנה למנכ"ל גם דחתה את הטענות שלפיהן התוכנית החדשה מהווה הפרטה למעשה של שירות התעסוקה. "המשימה של חיזוק שירות התעסוקה נמצאת בראש מעייני המשרד והשר. גם בשנה תקציבית קשה נמצא דרכים לתת כלים נוספים בידי השירות".