וינשטיין ממליץ: הדרת נשים - עבירה פלילית
היועמ"ש אימץ דו"ח של צוות במשרד המשפטים, שגיבש שורת המלצות לצמצום תופעת הדרת הנשים מהמרחב הציבורי. הצוות ממליץ למנוע הפרדה באוטובוסים, למנוע הצבת שילוט להתלבש בצניעות ולאסור הפרדה בין נשים לגברים בטקסי המדינה
הדרת נשים תיחשב לאיסור פלילי, כך ממליץ היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין. היועץ פנה היום (ד') לכמה שרים וציין בפניהם כי החליט לאמץ דו"ח של צוות במשרד המשפטים, שגיבש שורת המלצות באשר להיבטים המשפטיים של תופעת הדרת הנשים מהמרחב הציבורי.
עדכונים נוספים בעמוד הפייסבוק של ynet
בפנייה לשרים הרלוונטיים - שרת התרבות והספורט לימור לבנת (שמכהנת כראש הצוות הבינמשרדי למניעת הדרת נשים), שר התקשורת גלעד ארדן, שר הפנים גדעון סער, השר הממונה על משרד הדתות נפתלי בנט, שרת הבריאות יעל גרמן ושר התחבורה ישראל כץ - ציין וינשטיין בנוגע ל"קביעת עבירה פלילית בגין התנהגות שנועדה למנוע מנשים קבלת שירותים
ציבוריים בתנאים שוויוניים", כי "תקודם חקיקה שביסודה הטלת איסור פלילי על מעשה של הטרדת אדם בדרך של ביזוי או השפלה על רקע גזע, דת, או קבוצה דתית, לאום ונטייה מינית".
"לאחר בחינת ההמלצות", כתב וינשטיין לשרים, "החלטתי לקדם חקיקה שביסודה הטלת איסור פלילי על מעשה של הטרדה בדרך של ביזוי או השפלה, במטרה למנוע ממנו את הגישה והשימוש בשירות ציבורי או במטרה לפגוע בתנאים שבהם יקבל את השירות הציבורי. מחד גיסא, העבירה נותנת מענה ומפלילה את ההתנהגויות שזוהו על ידי הצוות בעיקר בהקשר של הדרת נשים ומאידך גיסא, אינה מרחיבה יתר על המידה את האיסור הפלילי".
לצפייה בדו"ח המלא (בקובץ PDF) - לחצו כאן
עוד ציין וינשטיין כי "האיסור הפלילי המוצע כולל מעשה הטרדה על רקע סוגי האפליה המנויים בסעיף 3 לחוק איסור אפליה במוצרים, בשירותים ובכניסה למקומות בידור ולמקומות ציבוריים, תשס"א-2000, שכן בהתאם להמלצות אין הצדקה לקבוע עבירה פלילית שעניינה ביזוי והשפלה של אדם על רקע מינו בלבד ולא על רקע גזעו, למשל. נוסח האיסור הפלילי והמסגרת החוקית המתאימה למיקומו יידונו אצל המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, שיעביר את המלצותיו לאישורי ולאישור שרת המשפטים לשם הפצת תזכיר".
דו"ח הצוות במשרד המשפטים שהוקם לפני כשנה וחצי בעקבות גל מקרי הדרת נשים, קובע יש לעצור את תופעת ההפרדה בין גברים לנשים בטקסים ממלכתיים, אוטובוסים, קופות חולים, בתי עלמין ותחנות רדיו. מטרת הצוות הייתה לגבש המלצות שונות, הן במישור הפלילי, הן במישור המנהלי, והן במישור החקיקה.
הצוות בחן מספר תחומים, בהם: הפרדה ואבחנה בין גברים לנשים בבתי עלמין, איסור על נשיאת הספד בידי אישה, הפרדה בין נשים לגברים בטקסים ממלכתיים או בטקסים ואירועים הזוכים לחסות המדינה, הפרדה בין המינים בסניפי קופות החולים, בקווים מסוימים של התחבורה הציבורית, הצבת שילוט ברחוב הקורא לנשים לפנות למסלולים נפרדים או להתלבש באופן צנוע ועוד.
"התופעה שחלק ממופעיה מכונה לעתים 'הדרת נשים' במרחב הציבורי היא תופעה חמורה המתאפיינת בהפלייתן של נשים באשר הן נשים. הפליה זו יורדת לשורשו של עניין ומערערת את הנחות היסוד שעליהן מושתת המשטר הדמוקרטי במדינת ישראל, המכיר בערכו האנושי של האדם באשר הוא אדם", צוין בדו"ח.
לפעול נגד איסור הספד בידי אישה
היועץ וינשטיין קובע כי על כל אחת מהרשויות הציבוריות הנוגעות בדבר לפעול באופן מהיר, יעיל ונחרץ להפסקתם של ביטויי ההפרדה והאבחנה בתחום אחריותה או השפעתה. חברי הצוות גם קוראים למשרד הדתות לפעול להפסקת תופעות של הפרדה מגדרית שהתגלו בבתי עלמין מסוימים ברחבי הארץ,
וכן לפעול נגד האיסור על נשיאת הספד בידי אישה. הוועדה ממליצה כי יהיה יוצא מן הכלל, במקרה שבו משפחת הנפטר תבקש הפרדה בטקס האישי שלה, ואז תינקט הפרדה זמנית רק לצורך הטקס וכיבוד המשפחה.
הדו"ח גם מבהיר כי משרד ממשלתי או רשות ציבורית אחרת אינם רשאים לארגן אירוע ממשלתי, ממלכתי או ציבורי שבמהלכו יינקטו צעדים שמטרתם להביא להפרדה בין גברים לנשים. באירועים אלו, נקבע, אין להציב שלטים, מחסומים או כל אמצעי אחר הנועד להכווין את הקהל לישיבה נפרדת או השתתפות נפרדת אחרת באירוע הציבורי. זאת גם אם הדבר נעשה לכאורה לבקשתו של חלק מהציבור הנוגע בדבר. היוצא מן הכלל בו תיתכן הפרדה יהיו טקסים בעלי אופי דתי מובהק, כאשר ידוע לרשות שמרבית המשתתפים חפצים בהפרדה.
הדו"ח קובע כי על משרד התחבורה להבטיח כי הסדרי הפרדה
באוטובוסים אינם ננקטים, במישרין או בעקיפין, על ידי כל אחד מהזכיינים המפעילים קווי תחבורה ציבורית, ולהגביר את הפיקוח על החברות.
מחברי הדו"ח מציינים בגופו כי להפרדה נלוות לעתים תופעות אלימות וכפייה וכי הימשכות התופעה "בעייתית ביותר, ולא נתין להתעלם מהמסר המשפיל והפוגעני כלפי נשים הנשקף מבעד לחלונות האוטובוס בו נוהגת ההפרדה". הם מציינים כי מעשה פתיחת הדלת האחורית היא מעשה העשוי להרתיע נשים מלהתיישב בחלק הקדמי של האוטובוס. הוועדה המליצה שבכל הקווים שנהוגה בהם הפרדה "תסגרנה הדלתות האחריות להעלאת נשים", וכי על משרד התחבורה להורות על כך. בין היתר קוראים בוועדה לשלב יותר בקרים בקווים עם דגש על בקריות נשים.
במשרד המשפטים גם יוצאים נגד שתי תופעות נוספות שקיימות במגזר החרדי - הצבת שילוט ברחוב הקורא לנשים
לפנות למסלולים נפרדים או להתלבש באופן צנוע ומדיניות אי השמעת נשים בתחנת הרדיו האזורית "קול ברמה" ואי העסקתן של נשים בתפקיד שדרניות. הדו"ח קובע כי כל רשות מקומית חייבת להימנע מלאפשר תלייתו של שילוט נגד נשים, וכי על הרשות השנייה לסיים בתוך שישה חודשים את מהלך ההידברות שהיא מקיימת עם תחנת "קול ברמה", ולגרום לכך שעד מועד זה הסדרי השידור המפלים הנוהגים בתחנה ייפסקו לגמרי.
Read this article in English