שתף קטע נבחר

 

דו"ח בצלם: רוב ההרוגים ב"עמוד ענן" היו אזרחים

על פי הארגון נהרגו בעזה במהלך ימי המבצע 167 פלסטינים, שמתוכם לפחות 87 לא היו מעורבים בלחימה. במחצית השנייה של המבצע נהרגו 70 אזרחים. בצלם: "לא ניתנה לאזרחים התרעה מספקת, חשד שצה"ל פעל בניגוד לדיני המלחמה". צה"ל: "הוקמה ועדה. אין הצדקה לחקירה פלילית"

רוב הפלסטינים שנהרגו בעזה במהלך "עמוד ענן " היו אזרחים שלא השתתפו בלחימה – כך נטען בדו"ח של ארגון "בצלם " שהותר לפרסום הבוקר (ה'), כחצי שנה לאחר תום המבצע. על פי הדו"ח, במהלך שמונת ימי המבצע נהרגו 167 פלסטינים, שמתוכם הוגדרו רק 69 "לוחמים" (שבעה מהם חוסלו בהתנקשויות), ולגבי 11 מהם לא ניתן היה להכריע אם השתתפו בלחימה או לא. מצה"ל נמסר בתגובה לדו"ח כי רוב המקרים שבהם נהרגו אזרחים פלסטינים במהלך המבצע כבר נבדקו ולא נמצאה הצדקה לפתיחה בחקירה פלילית.

 

 

תוצאות תקיפה ישראלית במהלך "עמוד ענן" (צילום: AP) (צילום: AP)
תוצאות תקיפה ישראלית במהלך "עמוד ענן"(צילום: AP)

 

על פי הדו"ח של ארגון זכויות האדם, 87 מההרוגים היו אזרחים לא מעורבים ורובם המכריע נהרגו בארבעת הימים

האחרונים של הלחימה. על פי בצלם, בחציו הראשון של המבצע נהרגו 48 פלסטינים (מתוכם 17 לא מעורבים), ושאר 149 נהרגו במחצית השנייה של המבצע (מתוכם 70 לא מעורבים).

 

הפגיעה באוכלוסייה האזרחית במהלך "עמוד ענן" הייתה מצומצמת באופן משמעותי בהשוואה למבצע "עופרת יצוקה" ארבע שנים קודם לכן, אבל בבצלם טוענים שנתוני המחקר מערערים את התפיסה שהשתרשה בציבור הישראלי, שלפיה מדובר במבצע כירורגי אשר נוהל כמעט מבלי לפגוע באזרחים. בנוסף טוענים בארגון כי הפגיעה חסרת התקדים במאות אזרחים במהלך מבצע "עופרת יצוקה" לא יכולה להוות קנה מידה לבחינת השאלה אם צה"ל פעל באופן חוקי במהלך מבצע "עמוד ענן".

 

בארגון טוענים שהדו"ח מצביע על חשד שצה"ל פעל בניגוד לדיני המלחמה בשל היעדר מתן אזהרה אפקטיבית לפני התקיפות, ובשל הרחבה להגדרה של מטרה לגיטימית לתקיפה.

 

ילדים בעזה על הריסת מבנה שהותקף (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ילדים בעזה על הריסת מבנה שהותקף(צילום: AFP)

 

כתבות נוספות בערוץ החדשות של ynet:

  

כמו כן מוזכר בדו"ח שבמהלך המבצע נהרגו ארבעה אזרחים ישראלים מירי של ארגוני הטרור מתוך רצועת עזה.

שלושה נהרגו מפגיעת רקטת גראד בבית בקריית מלאכי ואזרח נוסף נהרג מפגיעה של פצצת מרגמה. שני אנשי כוחות הביטחון נהרגו מפגיעות של פצצות מרגמה.

 

בנוסף מזכיר הדו"ח שבמהלך המבצע נרצחו ברחובות רצועת עזה שבעה בני אדם על ידי המון פלסטיני. שישה מהם הורשעו על ידי ממשלת חמאס בשיתוף פעולה עם ישראל והשביעי הועמד לדין באשמת שיתוף פעולה אך משפטו לא הסתיים.

 

מצה"ל נמסר בתגובה לדו"ח: "מיד בתום המבצע מונתה ועדה מטכ"לית לתחקור האירועים בראשות האלוף נועם תיבון. במקביל החל הפרקליט הצבאי הראשי בהליך בדיקת הפרות חוק במהלך המבצע מצד חיילי צה"ל. הליך הבדיקה, שטרם הסתיים, כלל בין היתר איסוף מידע בדבר האירועים שבהם נפגעו לכאורה אזרחים שלא היו מעורבים בלחימה, גם במקרים שלגביהם לא הוגשו תלונות. הבחינה ביחס לחלק קטן מהאירועים טרם נסתיימה, ואולם ביחס לאירועים שנבחנו עד כה, לא מצא הפרקליט הצבאי הראשי כי קיימת הצדקה לפתיחה בחקירה פלילית".

 

צה"ל: "רוב הפגיעות - נזק נלווה" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
צה"ל: "רוב הפגיעות - נזק נלווה"(צילום: EPA)

 

עוד נמסר מצה"ל: "יצוין כי ביחס לאירועים שנבחנו עד כה, שבמסגרתם נגרמו פגיעות לאזרחים שלא היו מעורבים בלחימה,

הדבר נבע לרוב כתוצאה מנזק נלווה לתקיפת מטרות צבאיות או כאשר האזרחים זוהו בשוגג כפעילי טרור.

 

"יודגש כי פגיעות אלו כשלעצמן אינן מעידות על הפרתם של דיני הלחימה, אבל כן, למרבה הצער, מעידות על פעילות של ארגוני הטרור בחסות האוכלוסייה האזרחית.

 

"מעבר לאמור, מבחינת הממצאים העובדתיים עולה תמונה כוללת שלפיה כוחות צה"ל שהיו מעורבים בתקיפות במסגרת מבצע 'עמוד ענן' פעלו, ככלל, במקצועיות רבה, תוך הפעלת שיקול דעת. כמו כן הושם דגש משמעותי על צמצום הפגיעה האגבית באזרחים שלא היו מעורבים בלחימה וברכוש אזרחי. זאת בין היתר באמצעות יישומם של תהליכי עבודה סדורים בכל הנוגע לבחינת המטרות לתקיפה, בדיקת התשתית המודיעינית הרלוונטית, ושימוש באמצעי זהירות שונים לשם צמצום ככל שניתן של הנזק האגבי כתוצאה מתקיפה (לרבות בבחירת החימוש, מתן התראות מקדימות קונקרטיות כאשר הדבר אפשרי ובחירת עיתוי התקיפה)".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הריסות בעזה במהלך "עמוד ענן". רוב האזרחים ההרוגים נפגעו במחצית השנייה של המבצע
צילום: EPA
מומלצים