שתף קטע נבחר

 

תמיכה ביום, ביקורת בערב: "חוק שהלך רחוק מדי"

החוק שצפוי להקשות על הפלת ממשלה עבר בקריאה טרומית בכנסת, שעות ספורות לאחר מכן החלו גורמים בכירים בקואליציה לתקוף אותו. חלקם הצביע על סעיף שהוכנס בחטף ואחרים הבהירו כי יתנגדו לו בהמשך. ח"כ עפר שלח: "זה לא נכון לקחת לאופוזיציה את כלי האי-אמון"

סעיף לא ידוע, ניסוח מוגזם והפתעה בדמות הפיכת היוזמה לפרטית. שעות ספורות לאחר שאושר אתמול (ד') בקריאה טרומית, יצר "חוק המשילות" מחלוקת קשה בקואליציה, שמאיימת הלכה למעשה על עתידו. החוק, שקורא להעלות את אחוז החסימה ומקשה על הפלת ממשלה מכהנת, הוגדר על ידי בכירי הליכוד "חוק רע לכנסת" ונתקל במהירות בהסברים פוליטיים רבים שניסו ליישב הצבעות בעדו בשעות הבוקר אתמול - וביקורת מילולית נגדו בשעות הערב אמש.

 

עדכונים נוספים בעמוד הפייסבוק של ynet

 

"הסעיף לפיו יבוטלו דיוני האי-אמון אינו מקובל, אינו נכון ולא מופיע בהסכם הקואליציוני בינינו ובין הליכוד ביתנו", אמר ל-ynet ח"כ עפר שלח (יש עתיד). "דוד רותם הוסיף את הסעיף לחוק ואנחנו לא מחויבים לו". שלח סייג והסביר כי "יש אינפלציה של הצעות אי-אמון שפותחות את מליאת הכנסת ביום שני, ומעבר לעובדה שאין להן סיכוי, הן גם מאבדות מהאפקטיביות שלהן. הן זהות זו לזו ומראית העין לא טובה". עם זאת, הוסיף, "זה לא נכון לקחת לאופוזיציה את הכלי הזה".

 

זמן קצר לאחר שהצביעו בעד החוק, קיימו אנשי סיעתו של שלח דיון מיוחד והודיעו בסופו כי הם מתנגדים לסעיף האמור. "לא ידענו עליו" אמרו גורמים בסיעה, תוך שהם מודים כי הופתעו מעצם הגשת החוק כהצעת חוק פרטית, ומכך שלא הגיעה למליאה כהצעה ממשלתית שמעגנת את עקרונות ההסכמים הקואליציוניים. בכירים בליכוד ביקרו אף הם באופן חריף את ההצעה וכינו אותה "חוק רע לכנסת", ואילו אנשי התנועה הודיעו כי בשלבי החקיקה הבאים יתנגדו לחוק במתכונתו הנוכחית.

 

אושר טרומית החוק שיקשה הפלת ממשלה

אושר טרומית החוק שיקשה הפלת ממשלה

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

הצעת החוק, שאושרה טרומית ברוב של 51 תומכים מול 43 מתנגדים ונמנע אחד, קוראת להקשחת התנאים להגשת הצעת אי-אמון בממשלה על ידי חיוב חברי הכנסת לגבש רוב של 61 חברים כתנאי להגשתה. המשמעות היא, למעשה, ביטול מוסד האי אמון שנהוג בכנסת מדי יום ב', שבאמצעותו מותחת האופוזיציה ביקורת על הממשלה.

 

בנוסף, קובע החוק כי במקרה שהביעה הכנסת אי-אמון בממשלה, והמועמד שנבחר להרכיב ממשלה כשל, לא יתקיימו בחירות חדשות והממשלה הקיימת תמשיך בכהונתה. סעיף נוסף אומר כי לא תידרש הסכמת נשיא המדינה להחלטת ראש ממשלה לפזר את הכנסת.

 

סעיפים נוספים בהצעה: אחוז החסימה, שעומד כיום על 2%, יוכפל ל-4% ויוביל לפחות מפלגות קטנות בכנסת, וכן יישלל מימון המפלגות לרשימות שלא עברו את אחוז החסימה, וכך מועמדים חדשים יחששו להתמודד בשל המחיר הכספי. מספר שרי הממשלה, לרבות ראש הממשלה, לא יעלה על 19, ומספר סגני השרים לא יעלה על ארבעה.

 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 

דיון סוער במליאת הכנסת, אתמול (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
דיון סוער במליאת הכנסת, אתמול(צילום: גיל יוחנן)

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)
 

במהלך הדיון הממושך במליאה, שכלל עימותים מילוליים רבים, הצטרפו גם חברי קואליציה לביקורת האופוזיציונית הקשה. יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין (הליכוד ביתנו) נמנע בהצבעה, וחברי סיעתו ראובן ריבלין (התנגד), משה פייגלין (התנגד) וחיים כץ (נעדר מההצבעה) פעלו אף הם נגד חברם לתנועה. בשיחות עם ynet, הודו גורמים בכירים מאוד בליכוד כי "הצעת החוק הלכה רחוק מדי".

 

ריבלין תקף בחריפות את ההצעה במהלך הדיון ואמר כי "מנחם בגין מתהפך בקברו. זה חיסולה של הדמוקרטיה. הרס של הכנסת. עוד ישימו שם סעיף שלפיו שר שמתנגד לחוק יסולק מהכנסת. בושה". יו"ר העבודה, שלי יחימוביץ', הצטרפה לדבריו ואמרה כי "ההצעה חצופה, ברוטלית, דיקטטורית וצבועה. החלטתם להגחיך לחלוטין את הכנסת ואת עצמכם. תיזהרו מעניין אחוז החסימה. אם תצליחו לחוקק חלילה זה יפגע בכם".

 

קולות הנגד והביקורת צפויים להוביל לשינויים מהותיים בהצעת החוק. "מבחינתנו", הבהיר שלח אמש, "הדיון הוא לא פחות חשוב מהתוצאה. שינוי שיטת ממשל זו לא בעיה מתמטית. היא צריכה להיפתר באופן שמשאיר כמה שיותר גורמים בציבור ובמפה הפוליטית בתחושה שקולם באמת נשמע".


פורסם לראשונה 08/05/2013 23:15

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
מליאת הכנסת, אתמול
צילום: גיל יוחנן
מומלצים