חדשות הספרות: נפתח חודש הקריאה
וגם - בדרך לפסטיבל השירה במטולה, שערורייה סביב יומנה של אנה פרנק ומיקי בן כנען מחדשת את "אם החיטה"
אז מה היה לנו השבוע
הוכרזו הזוכים בפרס ברנר לפרוזה ולשירה לשנת 2013. בקטגוריית הפרוזה זכה ישעיהו קורן על ספרו "שתי כפות ידיים ומילה" (הוצאת הספריה החדשה), ובקטגוריית השירה זכו רחל חלפי על ספרה "ספר היצורים", ישראל אלירז על ספרו "בשבח הדברים החולפים" ומירון ח. איזקסון על ספרו "בפעם הזאת" (בהוצאת הקיבוץ המאוחד). זו השנה ה-69 לחלוקת הפרס, שמוענק על ידי אגודת הסופרים בישראל ובתמיכת משפחת רחל ומשה ינאי. בכל קטגוריה עומד סכום הפרס על 50 אלף שקלים.הסופר פואד לארוי זכה בפרס הגונקור היוקרתי לסיפור קצר. פואד, שנולד במרוקו והתגורר באנגליה ובהולנד וכותב במספר שפות, זכה בפרס על סיפורו "L’étrange affaire du pantalon de Dassoukine". לארוי היה מועמד בעבר לפרס הגונקור, אך זוהי זכייתו הראשונה.
הוצאת חרגול חתמה על הסכם שיתוף פעולה עם הוצאת מודן, ובכך סיימה את התקשרותה עם הוצאת עם עובד, אליה חברה ב-2006. הסיבה לשינוי השותפות הינה התאמת הצרכים של הוצאת "חרגול", הסביר יהונתן נדב, מו"ל ההוצאה, והוסיף כי השותפות נסתיימה בגישה טובה. מעתה יראו אור ספרי ההוצאה תחת השם "חרגול-מודן".
סערה במישיגן, ארצות הברית: לאור קריאה להחרים את היומן שכתבה אנה פרנק מבתי הספר משום שהוא מכיל לכאורה פסקאות פורנוגרפיות, מתנהל כעת מאבק של אגודות למען חופש הביטוי שלא לענות לקריאה זו. ארגונים חינוכיים רבים התאגדו להגנתו של היומן, לאחר שאם לילדה בכיתה ז' טענה כי היומן מכיל חומר בלתי ראוי, והתייחסה באופן נקודתי לקטעים שבהם מתארת אנה פרנק את גופה - חלקים שלא פורסמו בגרסה המקורית והמקוצרת של היומן.
השבוע נפתח חודש הקריאה והספרות: "ישראל קוראת". במסגרת זו משרד התרבות והספורט, שיזם את הפרויקט ומבמסגרתו מפיק באמצעות מרכז הספר והספריות מאות אירועים ללא תשלום עבור הקהל הרחב: מפגשים עם סופרים בבתי קפה, טיולים בעקבות ספרים וסופרים ברחבי הארץ, אירועי "מחווה לסופר בעירו", אירועי תיקון ליל שבועות, ירידים לילדים, הצגות ואירועים בסינמטקים ובמוזיאונים. האירועים יימשכו עד ה-15 ביוני. בין הסופרים שישתתפו באירועים המגוונים: יוכי ברנדס, דב אלבוים, אלון חילו, שמעון אדף, סייד קשוע, אשכול נבו, יהודית קציר, ליעד שהם, אופיר טושה גפלה, אמיר גוטפרוינד, מיכל שלו, יהושע סובול ואפרים סידון.
אירועים קרובים
בין התאריכים 13-16 למאי ייערך פסטיבל המשוררים במטולה. זו השנה ה-16 של הפסטיבל שבמהלכו יתקיימו מפגשי ספרות, אירועי מחווה והופעות מוזיקליות סביב שירה ובהשתתפות משוררים, חוקרים ואמנים רבים, בהם מאיר ויזלטיר, אתי אנקרי, בני מר, טל ניצן, עמינדב דיקמן, רועי צ'יקי ארד, עדי עסיס, יערה שחורי, ויסאם ג'ובראן, אמיר אור, בני ציפר, משה דור, ערן צור ואחרים. מרבית האירועים ללא תשלום.
ביום ה', ה-16 למאי 2013 ייערך ערב השקה לספר "דושינקא, נשמה" מאת איריס אליה כהן (הוצאת הקיבוץ המאוחד). מדובר באירוע ספרותי-מוזיקלי שבו ישתתפו טלי לטוביצקי, ענת לוין, נעם פרתום, איריס פרידמן, רועי סלמן, אלי אליהו, רון דהן, גבריאל הדר, גיורא פישר וגיא פרל. בשעה 20:30. בצוותא, רחוב אבן גבירול 30, תל אביב. כרטיסים:
30 שקלים.
חם מהתנור
ספר הביכורים של מיקי בן כנען, "אם החיטה" זכה כבר למעמד של ספר פולחן. בימים אלו, ולאחר שלא היה ניתן להשיגו במשך זמן רב, מפרסמת בן כנען מהדורה חדשה של הספר בהוצאת ספרים עצמאית בשם "קרקס". על החוויה של פרסום הספר מספרת בן כנען: "ההצלחה של הספר 'אם החיטה' ערערה במשהו את השקפתי על העולם. לא צפיתי את החיבוק הנדיב של קהל הקוראים, ולא את הקבלה הנלהבת של עלילה שכתבתי מתוך צורך פרטי בהחלט לניחום עצמי.
"בשבילי, דמות הגמדה ששואפת לגבהים הייתה קול פנימי שברגע של חולשת דעת נכנעתי לדחף לתת לו מילים. אני עדין תמהה מפעם לפעם איך החלל הנפשי שלי היה יכול להפוך לחדר אירוח לכל כך הרבה אנשים שהם לא אני. או איך החיבור, שקיים בספר, בין האינטרנט - שהוא החשיבה הקולקטיבית - לבין הייסורים הפרטיים של אם החיטה הפך עבורי לערוץ תקשורת עם המציאות. אם החיטה בוודאי הייתה אומרת: 'ההיגיון הוא רק אידיאליזציה של הדמיון האנושי'".
המלצת השבוע
לאחרונה ראו אור שני ספרים חדשים של הסופרת והחוקרת מיכל גוברין: "גוף תפילה" (סדרת קו אדום, הקיבוץ המאוחד) שראשיתו ברב-שיח עם ז'אק דרידה שנערך בניו יורק בהנחייתו של דיוויד שפירו. בספר זה טקסטים של גוברין ודרידה, ושיח משותף של השניים. הספר השני הוא מהדורה חדשה לספר "השם" (הוצאת הספריה החדשה), שפרסום תרגומו באנגלית היה הסיבה לקיומו של רב-השיח שהיווה את הבסיס ל"גוף תפילה".
למהדורה החדשה נוספה אחרית דבר מאת יהודה ליבס, ובזמנו חולל דיון סביב השימוש פורץ הדרך של גוברין במקורות יהודיים. גוברין בחרה להמליץ על הספר "רק הילדות אינה מזדקנת - בשואה היינו ילדים" בעריכת מירה קני-פז (הוצאת כרמל).
"זהו ספר יוצא דופן שבו שזורים קולותיהם של שמונה ניצולים שהיו ילדים בזמן השואה. חיים שלמים הם שתקו, התנתקו מהילד שבהם, ואז, במשך חמש שנים הם התכנסו במועדון 'עמך' בירושלים, דיברו וכתבו, וחזרת הזיכרון שינתה לחלוטין את חייהם. הספר, בעריכתה המעולה של מירה קני-פז, אחת מהשמונה, הוא מקהלת קולות הבוקעים מתוך ילדות שרוסקה ופורצים בראשוניות מטלטלת: רסיסי זיכרונות מוארים על אבא, אמא ועל העולם שלפני, רגעים מהמלחמה הנחווים מבעד למבטו הרגשי של ילד. וגם הבדידות והכאב אחרי המלחמה במאמץ להתחיל מחדש, במציאות השונה של ארץ ישראל.
"הקריאה בספר היא חוויה סוחפת, כברומן מרובה דמויות, שבו כל אחד מהקולות מהדהד באנושיות עשירה ומכמירת לב", מסבירה גוברין. "אט אט הופך הקורא לחלק מאותה קהילה גדועת סיפור, המעבירה את הפצע מדור ראשון, לשני לשלישי. אך גם הוא, מבעד לקולות הספר, הופך שותף לעצמת התיקון שבחזרת הסיפור. קראתי את הספר מתוך הזדהות עמוקה, כאילו גם קולו של אחי, שנרצח באושוויץ כילד בן שמונה, חוזר אלי מבין קולות הילדים המבוגרים שבספר מיוחד זה".