ללא דיאטה: 10 עצות לירידה במשקל בלי לסבול
אל תישקלו כל יום, ארגנו את הצלחת שלכם על פי ההעדפות ואל תפתחו ציפיות לא ריאליות. כדי לרדת במשקל לא חייבים להיכנס למשטר דיאטטי נוקשה. דיאטנית מסבירה איך תשילו את הקילוגרמים לקראת הקיץ - בלי הרבה מאמץ
כדי לרדת במשקל חייבים להיכנס למשטר דיאטה? לא בהכרח. לפי גישת ה- non-diet הגברת הקשב לגוף, לצרכיו ולתחושותיו, התייחסות בריאה לאוכל ולמשקל היא שתביא הצלחה לאורך זמן. מצורפים כמה טיפים פשוטים לשינוי הרגלים שיכולים לעזור לכם להשיג את המטרה בלי לסבול בדרך:
- עדכונים נוספים בעמוד הפייסבוק של ynet
1. הקדישו זמן לאוכל
אוכלים מהר, על הדרך, באמצע שיחת טלפון או מול הטלוויזיה? הגיע הזמן לשנות הרגלים. מומלץ להקדיש זמן לארוחה, ללעוס את המזון היטב, לאכול לאט ובנחת, בלי הסחות דעת של מחשב, טלוויזיה וטלפון.
כשמקדישים את הזמן המתאים לארוחה ואוכלים לאט נהנים מרווח כפול – גם נהנים יותר מהחוויה של הארוחה וגם מספיקים להרגיש את השובע בזמן הנכון.
עוד כתבות על דיאטה
- מזון בריא לא משמין? 10 מיתוסים על דיאטה
2. ארגנו מחדש את צלחת ההגשה
רוב האנשים אוהבים שהצלחת שלהם מלאה השאלה היא במה? רצוי להשתמש בצלחת קטנה כשמרביתה ירקות וביתר המקום לשים את שאר המזונות.
כדאי להעשיר את התפריט במזונות משביעים ובריאים בהתאם להעדפות האישיות שלכם כמו דגנים מלאים וקטניות.
3. אתרו את האכילה הרגשית
הבוס עצבן אתכם בעבודה ואתם רצים לעוגיות? הריב עם בן/בת הזוג הוביל אתכם לבולמוס שלא נגמר? אנשים רבים אוכלים לא כי הם רעבים אלא בגלל רגשות שקשה להם להתמודד איתם כמו עצב, כעס וחרדה.
נסו לבדוק אם מה שמעורר לכם את האכילה זה רעב או רגש. אם רגשות מניעים אתכם נסו להכין רשימה של חלופות לאכילה ברגעים קשים כמו מקלחת חמה, האזנה למוזיקה, יציאה להליכה, שיחת טלפון חברית, סידור הארון וכדומה.
4. הקשיבו לגוף
מתחשק לכם משהו לאכול, פותחים את המקרר וטועמים מכל הבא ליד? רגע לפני שאתם רצים למקרר חשבו רגע – מה הגוף שלכם מבקש? האם זה מתוק או מלוח? חם או קר? פריך או רך?
ככל שתהיו קשובים יותר לרצונות של הגוף כך תבואו על סיפוקכם מהר יותר ובכמות קטנה יותר של מזון.
5. כבדו את גופכם
הגוף שלכם הוא המקדש שלכם וכדאי שתתחילו להתייחס אליו ככזה. אכלו רק מזונות שאתם רוצים ובוחרים לאכול והימנעו מאכילת שאריות של הילדים כי "חבל", אכילת העוגה שהביאו בעבודה רק כי "לא נעים", ואכילת עודפי הממתקים שנותרו בבית כי בן/בת הזוג בדיוק נכנסים לדיאטה. אכלו רק מה שאתם באמת רוצים ונהנים ממנו.
6. פתחו ציפיות ריאליות
נשבור כאן מיתוס – הג'ינס שאתם שומרים בארון מגיל 16 שאמור לדרבן אתכם לרדת במשקל...הגיע הזמן שתזרקו אותו!
למדו לקבל ולאהוב את הגוף שלכם עם השינויים שחלו בו עם הזמן ומהלך החיים (לדוגמא הריון ולידה) ואל תצפו להגיע למשקל שהייתם בו בתיכון או למשקל של הדוגמנית שאתם רואים בעיתון. הצבת יעדים לא ריאליים לא מדרבנת ולא מקדמת אלא רק יוצרת תחושת אכזבה ותסכול.
7. שקלו את המילים שלכם
חשבתם פעם איך אתם מתארים את האכילה שלכם? נסו לבדוק באיזו מילים אתם בוחרים לתאר אכילה של דברים שנחשבים לפחות בריאים/מרזים כמו "חטיפות", "חטאים", "נפילות", "חזירות", "חוסר שליטה", אכילה של דברים "טובים" או להיפך אוכל "מרעיל".
כל הדברים הללו מבטאים את הביקורת העצמית שלכם על אכילה וההתייחסות שלכם אליה כאל משהו שלילי שמעיד על האישיות או יכולת השליטה שלכם. נסו לשנות את אוצר המילים שאתם בוחרים, התייחסו לאכילה, לא משנה של מה, כאכילה ותו לא – לא חטא ולא פשע וכבדו את החלטתכם לאכול ובחרו את המילים בהתאם.
8. הימנעו מחשיבת "אסור-מותר"
מכירים את המשפט "אל תחשוב על פיל ורוד"? ברגע שאומרים לנו לא לחשוב משהו אנחנו מיד חושבים עליו ומתקשים להתעלם ממנו. אותו דבר עם המזון – כשאנחנו מכניסים מזונות מסוימים כאסורים – הם הופכים לפתע להיות עוד יותר מפתים ולהיפך – המזונות המותרים, גם אם היו אוהבים, נתפסים לפתע כפחות מפתים.
מזון הוא מזון, אין אסור ואין מותר. למדו לאכול מתוך בחירה והקשבה לגוף ולצרכיו ותגלו שלמרבה הפלא,דווקא כשאין אסור ומותר מוחלטים, פתאום הדברים נראים פחות מפתים.
9. הימנעו משקילה יומיומית
שינויי משקל מיום אחד למשנהו חסרי משמעות מבחינת השמנה ומעידים יותר על שינויים במאזן נוזלים. שקילה יומית עשויה לעורר חרדה סביב המשקל ודימוי הגוף מה שלא תורם לא לאיכות החיים ולא לירידה במשקל.
אותה חרדה אגב עשויה להוביל לאכילת יתר כי מרגישים רע והולכים לאכול כדי "להירגע".
10. בצעו פעילות גופנית סדירה ומהנה
פעילות גופנית סדירה עוזרת לשמור על הבריאות והמשקל. הליכה, ריצה, רכיבה על אופניים, שחייה, ריקוד, משקוליות – חפשו פעילות גופנית שאתם נהנים ממנה ושתתמידו בה לאורך זמן ואל תתמקדו בחיפוש פעילות שתשרוף הכי הרבה קלוריות.
הכותבת היא תזונאית קלינית, חברת עמותת עתיד- עמותת הדיאטנים והתזונאים בישראל