סכנה בבית: חומרים נפוצים שמסכנים את הילדים
מרגע הלידה ילדים חשופים הרבה יותר מאיתנו המבוגרים לכימיקלים וזיהום סביבתי. זחילה או הליכה ללא נעליים על הריצפה, הימצאות באזור שבו מנקים ואפילו צעצועים שנכנסים לפה - כולם גורמים אט אט לנזק. מהן הסכנות וכיצד ניתן למנוע אותן? מדריך
תעשיית הכימיקלים היא אחת התעשיות הגדולות בעולם וכיום ישנם כ-80 אלף כימיקלים סינתטיים הנמצאים כמעט בכל מוצר צריכה שבשימוש יומיומי, החל מרהיטים, שטיחים, חומרי ניקוי, קוסמטיקה, בגדים ועד למוצרי אלקטרוניקה, מחשבים, מזרנים, המזון שאנו אוכלים ואפילו המים שאנו שותים. בעשורים האחרונים התרחב הבסיס המדעי שמוצא קשר בין מגוון כימיקלים לבעיות בריאותיות שונות. אם בעבר עסקו בזה ארגוני סביבה ורופאים פורצי דרך, הרי שהיום האגודות הרפואיות המרכזיות והמגזינים המובילים מקבלים את הקשר שבין חשיפה סביבתית והשפעה בריאותית להתפתחות מחלות ואף לשינויים גנטיים.
עוד כתבות ועידכונים בפייסבוק של ynet
אך למרות כל זאת, קרוב ל-90% מהכימיקלים התעשייתיים המיוצרים בעולם מעולם לא נבדקו כיאות לבחינת השפעתם על בריאותנו. רבים מהחומרים, ודווקא המסוכנים שבהם, לא מתפרקים בגוף האדם ומצטברים בריכוזים הולכים וגדלים בחשיפות יומיות חוזרות.
עוד על הורות ירוקה :
ילדים, מי רוצה צבעי מאכל לארוחת בוקר?
הדלק יקר? אז תפסיקו להסיע את הילד לכל מקום
לחיות בתרבות השפע - בלי להרוס את הילדים
הסיכון, כמובן, גבוה במיוחד לילדים. החל מרגע הלידה הילדים נושמים יותר אוויר, שותים יותר מים ואוכלים יותר אוכל עבור כל ק"ג ממשקל גופם לעומת אדם מבוגר. ילדים צורכים יותר מהכל ולכן חשופים לכל כימיקל או זיהום סביבתי הרבה יותר מאדם מבוגר, ומועדים להשפעה רבה יותר.
בדרגת הסיכון הגבוהה ביותר נמצאים העוברים: בעת שהותו ברחם מתקיימים תהליכי בנית תאים והתפתחות בגופו של העובר, ההופכים אותו מביצית מופרית לתינוק במשך תשעה חודשים. תהליכים אלו דורשים שילובים מדוייקים ומתוזמנים להפליא של יצירת חלבונים בגוף העובר והפעלתם ליצירת התאים והאיברים. כל חשיפה המשבשת מנגנון מורכב זה עלולה להתבטא בהתפתחות לא מלאה או לא טובה של המנגנון הרצוי, ולגרום לתחלואים מסוגים שונים אצל התינוק, הילד או האדם המבוגר שיגדל להיות.
לפיכך ישנה חשיבות מכרעת למניעה או צמצום של חשיפת האם ההריונית לחומרים בעיתיים בשלבים השונים של ההריון.
אז איך אנחנו יכולים להפחית חשיפתם של ילדינו לחומרים הללו?
1. הסביבה הביתית
חומרים המסוכנים לגופנו אינם נמצאים רק בזיהום האוויר ברחוב. מרבית החשיפה מתרחשת דווקא בתוך הבית, בשימוש יומיומי במוצרים ביתיים המכילים כימיקלים שונים. הילדים הנמצאים בבית חשופים אף יותר מאיתנו לחומרים רעילים כיוון שגופם נמצא עדיין בשלבי התפתחות והם, כאמור, נושמים יותר וסופגים יותר. במיוחד רגישים לכימיקלים הפעוטות, אשר רוב היום נמצאים על הרצפה, וכך חשופים לחומרים המצויים באבק המפוזר עליה או על השטיח ונושמים יותר את חומרי הניקוי הסינטטיים איתם ניקו לא מכבר משטחים אלו. פעוטות אף נוטים להכניס כל דבר אפשרי לפה, בין היתר חומרים שלא מיועדים לכך ומסוכנים ללעיסה.
הוצאת כימיקלים מסוכנים מהבית חשובה גם בהיבט הבטיחותי: בישראל הרעלות הן גורם שכיח בפניה לחדרי מיון, לאשפוז, ובגרימת תמותת ילדים עקב פגיעה בלתי מכוונת.
כך תפחיתו את החשיפה והסיכון:
להימנע מריסוס הבית בקוטלי חרקים בזמן הריון. כדאי לחפש שיטות טבעיות חלופיות להרחקת החרקים, כמו פיזור צמח ציפורן.
אם יש לכם תינוק ממלץ להשאיר את הנעליים בכניסה לבית. עם הנעליים אנו מכניסים הביתה את כל הלכלוך והרעלים מבחוץ ישר לריצפה עליה זוחל התינוק.
בחרו מוצרי תינוקות ללא חומרי ריח וללא כימיקלים במידת האפשר.
2. חומרי ניקוי
מוצרי הניקוי הקונבנציונליים הנמצאים בכל בית מכילים חומרים כימיים שונים. כימיקלים אלו יכולים להגיע אלינו דרך מגע ונשימה, ובמקרים של תאונות - בליעה. לאחר השימוש, חומרים אלה מגיעים למי התהום ומזהמים את מי השתייה שלנו.
החשיפה הגדולה ביותר לחומרים הכימיים מתרחשת בזמן עבודות הניקיון, דרך מגע ישיר ובנשימה (שאיפת אדים רעילים). בזמן עבודות הניקיון נחשפים גם שאר השוהים בבית לחומרים הרעיליםהמתנדפים לאוויר. לאחר סיום הניקיון החומרים הרעילים ממשיכים לחדור אל גופנו לאורך זמן בין אם זה דרך כלי אוכל שנשארו עליהם חומרי ניקוי או הליכה ברגליים יחפות על רצפה שנשטפה בכימיקלים רעילים. גם בכביסה, שאריות חומרי הכביסה והמרכך עלולות להיוותר בתוך סיבי הבגדים ולגרום לתגובות אלרגיות, יובש וגירויים בעור, במיוחד בעורם הרגיש של תינוקות.
כך תפחיתו את החשיפה והסיכון:
כדאי להימנע משימוש בחומרי ניקיון חזקים (המבצעים שלל פעולות ניקוי ללא שפשוף פיזי), או חומרים בעלי ריח חזק במיוחד, בעיקר לנשים בהריון ובבית בו יש ילדים.אם בכל זאת עושים שימוש בחומרים שכאלה חשוב לאוורר היטב את הבית בזמן הניקיון ואחריו
.
יש לציין כי על אף שלא קיימות הוכחות לתועלת בריאותית של פתרונות ניקוי אלטרנטיבים על פני המוצרים הקונבנציונלים, לאלו המעוניינים בכך קיימות חלופות כגון שימוש באגוזי סבון (אגוזים טבעיים הגדלים בהודו ומצופים ספונין המשמש כחומר ניקיון פעיל, טבעי ואקולוגי) וכן שימוש בכדור כביסה במקום אבקת/נוזל כביסה. ניתן להשיג מוצרים אלו בחלק מבתי הטבע וכן בחיפוש באינטרנט. יש לשים לב שכמו במוצרים רבים גם פה קיימים זיופים (שלא יעשו את העבודה), ומומלץ לקנות מוצרים ממותגים ספציפיים עליהם קיבלתם המלצות טובות.
בנוסף ישנם חומרים טבעיים רבים בשימוש ביתי אשר ניתן "להוציא אותם מההקשר" ולהשתמש בהם כחומרי ניקיון נפלאים: סודה לשתייה וחומץ הם שני חומרים שניתן לנקות איתם כמעט כל פינה בבית. לימון ומלח לימון הם שני חומרים נוספים שכדאי להחזיק במזווה. חומץ משמש כמסיר אבן מהקומקום, מהאמבטיה, מהאסלה ומכל משטח אחר, רק צריך קצת לעזור לו בשפשוף (אפשר גם להשתמש בחומץ לא מדולל להמסת שומנים בתבנית שומנית ולסיים את העבודה עם סבון כלים). ניתן לנקות גם מראות עם חומץ מדולל והוא יכול גם לשמש כמרכך כביסה (הוספת רבע כוס חומץ במקום מרכך בשלב השטיפה). הבגדים יוצאים רכים וריח החומץ מתנדף במהירות.
3. תרופות
תרופות הן כימיקלים, וכמו שהן יכולות להיות מאוד יעילות לטיפול במחלות אצל אדם ספציפי הן יכולות להיות מאוד מסוכנות לאנשים אחרים, ובמיוחד לילדים, אם לא ניתנו להם באבחנה של רופא. חשוב להדגיש: תרופות שאנחנו משאירים בבית אסור שיהיו נגישות לילדים.
חשוב להדגיש כי מתרופות שפג תוקפן יש להיפטר במהירות כדי שלא יהוו סכנה לנו או לילדים, אך אם נשליך אותן לפח האשפה הן יחלחלו בסופו של דבר למי התהום או לנחלים, יפגעו ביצורים החיים בהם או יחזרו אלינו דרך הברזים. מוטב על כן להשיב את התרופות למרכזי איסוף מיוחדים הקיימים בקופות החולים. תרופות אלו מועברות במרוכז לאתרים מאושרים להשמדת כימיקלים.
4. צעצועים
עבור הילד צעצוע הוא דרך להתנסות ולחקור את הסביבה. כהורים נרצה לספק לילדינו את הטוב ביותר, אך הצעצוע היקר ביותר אינו בהכרח הבטוח ביותר והבריא לשימוש. צעצועים לילדים מיוצרים ממגוון חומרים, ועלינו כהורים לבחור בקפידה את אלו שאנו נותנים לילדינו.
צעצועי פלסטיק
פלסטיק הינו חומר סינטטי המופק מתוצרי לוואי של נפט. בתנאי טמפרטורה מסויימים עלולים מרכיבים מהחומר להתנדף לסביבה. בעיה נוספת עם הפלסטיק הינה שהוא חומר שאינו מתכלה לאורך מאות שנים ונצבר באתרי פסולת.
אחד החומרים מהם מייצרים סוגים מסויימים של פלסטיק הוא ה-PVC. חומר זה נחשב לרעיל במיוחד בשריפה ובתהליך הייצור ודורש שימוש בחומרים מיוחדים הנקראים פתלאטים לריכוך שלו, כדי שיתאים לשימושים מסויימים בצעצועי ילדים רכים. הפתלאטים חשודים כגורמים לבעיות במערכת הפריון. להורה שרוצה להימנע מסיכון כדאי שלא לתת לילדים צעצועי פלסטיק רכים, במיוחד כאלה העשויים מ-PVC (מסומן בסיפרה "3" בתוך משולש בתחתית הצעצוע).
צעצועים אקולוגיים
תחליפים אקולוגיים לצעצועי פלסטיק הם צעצועים אקולוגיים מעץ, אותם ניתן למצוא בחנויות ייעודיות. יש להקפיד שהמוצר לא עבר צביעה בחומרים רעילים. עדיף גם לעבור לצעצועי בד, אך יש לוודא כי הוא לא רוסס בחומרים דוחי אש, משום שאלו הם כימיקלים רעילים.
מוצצים וצעצועי לעיסה
ניתן לקנות מסיליקון במקום מפלסטיק רך. כמו כן ניתן להשתמש במגוון תחליפים לצעצועי לעיסה לשלב צמיחת השיניים: ממזון רך קפוא (חלב אם או פירות מעוכים קפואים) ועד פיסת בד קפואה, טבולה במים או מיץ תפוחים טבעי, ג'ל שיניים הומאופתי או עיסוי שיניים עם קמומיל.
5. בקבוקים
קשה לבחור בין ההיצע העצום של בקבוקים ומוצצים על המדפים. לעתים מוצרים שנחשבו בטוחים בעבר מתגלים
כיום כמסוכנים. כך קרה עם החומר ביספינול A - כימיקל המשמש, בין היתר, להקשחת פלסטיק, שמצוי באינספור מוצרי פלסטיק, בהם צעצועים רבים, מכלי אחסון למזון, כלי אוכל, ציפוי של קופסאות שימורים, והמדאיג מכל - בחלק גדול מבקבוקי התינוקות.
בישראל אין חוק האוסר על ייצור או ייבוא בקבוקים המכילים ביספנול A, אך משרד הבריאות ממליץ לא להשתמש בבקבוקי תינוקות העשויים מפוליקרבונט המכילים BPA (בקבוקים אלה מסומנים בספרה "7" בתוך משולש חצים).
כיצד תצמצמו חשיפת התינוק ל-BPA?
בעת הכנת פורמולה לתינוקות: לפני שמערבבים את אבקת הפורמולה עם המים שרתחו, יש לתת למים להתקרר בתוך כלי שאינו מכיל BPA ולהשתמש אך ורק במים פושרים להכנת הפורמולה בבקבוק.
מומלץ לא לחמם בקבוקי תינוקות במיקרוגל.
מומלץ להפסיק להשתמש בבקבוקים בלויים או שרוטים.
הכותב הוא מומחה איכות הסביבה של "שירותי בריאות כללית". לבלוג של אבי