שתף קטע נבחר

 

ברגע האחרון: רפסנג'אני רץ לנשיאות איראן

נשיא איראן לשעבר שספג בשנים האחרונות ביקורת קשה הודיע על מועמדותו זמן קצר לפני סגירת רשימות המועמדים. במקביל, נרשם גם מקורבו של אחמדינג'אד

עלי אכבר האשמי רפסנג'אני, נשיא איראן לשעבר ואחד האנשים העשירים והחזקים בה, הודיע היום (שבת) על מועמדותו בבחירות לנשיאות הרפובליקה האיסלאמית, שיתקיימו ב-14 ביוני. כמעט במקביל, ודקות ספורות לפני סגירת רשימת המועמדים, הודיע גם אספנדיאר רחים משאאי, יועצו הבכיר של הנשיא המכהן מחמוד אחמדינג'אד, על כניסתו למירוץ.

 

עדכונים נוספים בעמוד הפייסבוק של ynet

 

ערוץ הטלוויזיה הרשמי במדינה הציג את שני המועמדים כשהם נרשמים במשרד הפנים. אחמדינג'אד המחייך ליווה את מקורבו והרים את ידיו באוויר לאות ניצחון עתידי.

 

על פי הערכות רווחות, החלטתם של השניים תקשה מאוד על המועמדים האחרים אם כי לעת עתה, לא ברור אם יצלחו את אישור מועצת שומרי החוקה האיראנית, שממפה את המועמדים בהתאם לרוח המנהיג העליון אייתוללה עלי חמינאי.


מהומות באיראן לאחר הבחירות הקודמות (צילום: פרמרז השמי) (צילום: פרמרז השמי)
מהומות באיראן לאחר הבחירות הקודמות(צילום: פרמרז השמי)
 

רפסנג'אני ירד מגדולתו כשהפסיד לאחמדינג'אד ב-2005. בתו ובנו תומכים בפומבי ב"תנועה הירוקה" האופוזיציונית. הוא נדחק לשוליים, ספג ביקורת קשה ואף קריאות גנאי ממתפללים במסגד.

 

משאאי, שבתו נשואה לבנו של אחמדינג'אד, נהנה אמנם מתמיכתו העקבית, אך זו עלולה להיות בעוכריו. כמעט בכל אירוע ציבורי נשמע אחמדינג'אד קורא "יחי האביב", ורבים רואים זאת כקריאה לשינוי פוליטי וכהבעת תמיכה במועמד המועדף עליו. כמו המנהיג העליון, גם משמרות המהפכה קצו בנשיא היוצא ובמאמציו להשפיע על הבחירות. במאמר דעה בבטאון המשמרות, תקפו את אחמדינג'אד בעקיפין, וכתבו

כי "שימוש בסיסמאות כמו 'יחי האביב', שמנסה לומר 'יחי אדם מסוים', הוא דוגמה לרטוריקה פרובוקטיבית".

 

הבחירות האחרונות, שהתקיימו לפני כארבע שנים, לוו במחלוקת ציבורית רחבה סביב בחירתו המחודשת של אחמדינג'אד. הפגנות רחוב המוניות של "התנועה הירוקה" דוכאו בכוח, עשרות בני אדם נהרגו ואלפים נעצרו. הייתה זו המחאה הפוליטית הסוערת ביותר מאז ייסוד הרפובליקה האיסלאמית.

 

מאז, מעריכים במערב, טהרן אינה מסתכנת ופועלת כדי לדכא מבעוד מועד כל סממן אופוזיציוני. המועמדים הרפורמיסטים בבחירות הקודמות, מיר חוסיין מוסווי ומהדי כרובי, נתונים במעצר בית כבר שנתיים ולמעשה, רק כניסתו למירוץ של רפסנג'אני סיפקה להם יורש. מלבדו ומלבד משאאי, יוכלו הבוחרים לבחור מבין שורה של נאמנים לחמינאי, חסרי בסיס כוח עצמאי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
עלי אכבר האשמי רפסנג'אני
צילום: EPA
מומלצים