שתף קטע נבחר

 

מערכת הביטחון ב"בליץ" על השרים נגד הקיצוץ

הקרב על תקציב המדינה מתחדש בצל חידוש המחאה החברתית שהוציאה לרחובות ישראל כ-12 אלף מפגינים. הקבינט יכונס בבוקר לדיון מיוחד על הקיצוץ בתקציב הביטחון. הרמטכ"ל, סגנו ושר הביטחון ימסרו סקירה על האיומים בניסיון לבטל את הקיצוץ בגובה 4 מיליארד שקלים. המחאה עשויה לטרפד את מאמציהם

בבוקר שאחרי חידוש המחאה החברתית מתחדש המאבק על תקציב המדינה: בכירי מערכת הביטחון מתכננים "בליץ" על שרי הקבינט שישתתפו בבוקר (יום א') בדיון מיוחד בנוגע לקיצוץ המתוכנן בתקציב הביטחון. הרמטכ"ל, סגנו, ראש אגף התכנון וכן שר הביטחון משה יעלון צפויים למסור לשרים סקירת עומק על האיומים שבפניהם ניצבת ישראל. המחאה החברתית, שהוציאה לרחובות כ-12 אלף ישראלים, עשויה לסמן מבחינת ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר יאיר לפיד את הקו האדום לגזירות על מעמד הביניים ולדחוף אותם לקיצוץ העמוק בתקציב הביטחון. במערכת הביטחון טוענים כי הפנימו שיצטרכו "לשאת בנטל" אך ינסו לפרוס את הקיצוצים לאורך כמה שנים.

 

עדכונים נוספים בעמוד הפייסבוק של ynet

 

במשרד האוצר עומדים על דרישתם לקצץ סכום של 4 מיליארד שקל בתקציב הביטחון לשנת 2014, ובכירים במשרד הביטחון אומרים כי "השאלה היא לא כמה מקצצים אלא מאיפה מתחילים לקצץ ועל זה ניטש הוויכוח הגדול". גורם בכיר בצה"ל טען בשיחה עם ynet, בהתאם לטענות משרד הביטחון, כי קיצוץ מיידי עשוי לפגוע בפעילות השוטפת ולא בפרויקטים ארוכי הטווח.  

 

יעלון וגנץ. "משמעויות דרמטיות לקיצוץ" (צילום: אריאל חרמוני) (צילום: אריאל חרמוני)
יעלון וגנץ. "משמעויות דרמטיות לקיצוץ"(צילום: אריאל חרמוני)

 

בישיבה בלשכת ראש הממשלה ישתתפו, לצד נתניהו, לפיד והשרים החברים בקבינט הביטחוני, גם מנכ"ל משרד ראש הממשלה הראל לוקר, יועצו הכלכלי של הרמטכ"ל ראם עמינח, ראש אגף התקציבים במשרד האוצר גל הרשקוביץ וסגנו הממונה על תקציב הביטחון נח הקר. פקידי האוצר והביטחון מגיעים לישיבה ללא כל הסכמות מוקדמות, לאחר שהמשא ומתן שקיימו בחודש שעבר נמשך כמה פגישות בלבד והופסק לאחר שלא הניב תוצאות. בכירים במשרד הביטחון אמרו עם זאת כי בניגוד לעבר אין "קרבות בוץ" בינם לבין האוצר.

 

לטענת אותם בכירים, "משרד האוצר רוצה להקטין משמעותית את תקציב הביטחון אבל יש לזה משמעויות דרמטיות שכן אם יקצצו בתקופה זו בתקציבים ניאלץ להפסיק אימונים, רכישות, הצטיידות וחימוש, דבר שאף אחד לא באמת רוצה". עם זאת בצה"ל מתכוונים להציג רעיונות שונים לשרים שיאפשרו להמשיך לפי מתווה ברודט (כלומר תקציב של 60 מיליארד שקלים למערכת הביטחון בכפוף להתייעלויות). בין היתר יציעו לפרוס למשך ארבע שנים ויותר רכישות של אמצעי לחימה.

 

במרכז הדיון תעמוד תוכנית ההתעצמות הרב-שנתית של הצבא לשנים 2014-2019 וההשלכות שיהיו לקיצוץ בתקציב הביטחון על יישומה. התוכנית כוללת את שאיפות הצבא לרכישת מערכות נשק, הקמת יחידות חדשות ומתן מענה לשינויים במכלול האיומים על הביטחון. היא מאושרת ומתוקצבת חמש שנים קדימה. התוכנית הקודמת הסתיימה ב-2012 והיקפה עומד על כמחצית מתקציב הביטחון כולו. תוכנית ההתעצמות היא החלק ה"גמיש" ביותר בתקציב, ומשמשת כמקור פוטנציאלי מקובל לקיצוצים. החצי השני מוקדש ברובו להוצאות "קשיחות" יותר כמו שכר, פנסיה ופיצויים לנפגעים ומשפחותיהם.

 

מפגינים סמוך לנתיבי איילון (צילו: בני דויטש) (צילו: בני דויטש)
מפגינים סמוך לנתיבי איילון(צילו: בני דויטש)

 

נושא נוסף שיעמוד לדיון הוא התוספת שדורש משרד הביטחון לתקציבו כדי לממן את אבטחת מאגרי הגז של ישראל. עלות האבטחה היא הוצאה חד-פעמית של 3 מיליארד שקל לרכישת כלי שיט ומערכות תצפית והתרעה ועוד סכום שנתי קבוע של 400 מיליון שקל למימון הפעילות עצמה. במשרד הביטחון דורשים כי סכומים אלה יתווספו לתקציב הביטחון, מעבר למסגרת הקבועה של מתווה ברודט, בשל היותם פעילות חדשה שלא נכללה עד כה במסגרת תפקידיו של הצבא.

 

במשרד האוצר טוענים כי מדובר בהיבט חדש של פעילות הצבא, המהווה חלק מהותי מהגדרת תפקידו. לכן, דורשים באגף התקציבים כי צה"ל ימצא בתוך תקציבו מקורות למימון ההגנה באמצעות הגדרה מחודשת של סדרי העדיפויות.

 

התקציב: סעיף בוטל, אלפים הפגינו

מוקדם יותר היום, הודיע לפיד על ביטול סעיף הגדלת ההשתתפות העצמית בקופות החולים. במייל ששלח לפעילים, כתב שר האוצר כי "גם אחרי שהתקציב הוגש, יעל גרמן ואני עדיין לא אהבנו את הסעיף הזה. המשכנו לשבת על תקציב הבריאות בלילות, עד שמצאנו פתרונות אחרים וביטלנו את ההשתתפות העצמית".

 

ההודעה לא עצרה את הביקורת הציבורית הרבה שספגו לפיד וראש הממשלה נתניהו. אלפי בני אדם יצאו להפגין נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה בשישה מוקדים שונים ברחבי הארץ, תוך קריאות בגנות התקציב וסדר העדיפויות שמתבטא בסעיפיו. "איפה הכסף? אצל הטייקונים טמבל", קרא אחד השלטים ואחרים הכריזו: "תסתכלו לנו מחר בעיניים", "ביבי ולפיד הם לא גזירה משמיים".

 

הצעת התקציב, שצפויה לעלות לדיון בממשלה ביום שני הקרוב, כוללת קיצוץ בפעילות הממשלה בשווי של 6.5 מיליארד שקל ב-2013 ו-18 מיליארד שקל ב-2014. בתחום העלאות המסים, כוללת הצעת התקציב שורה של צעדים לכל אורכה ורוחבה של מערכת המיסוי. כבר בתחילת החודש הבא יעלה המע"מ ב-1% ויעמוד על 18%, ובתחילת השנה הבאה תיכנס לתוקפה העלאה של שיעור מס הכנסה ב-1.5% בכל מדרגות השכר.

 

בנוסף, יועלו המכסים על שורה של מוצרי יוקרה וגם על מוצרים פחות יוקרתיים, כמו טבק לגלגול שעליו יחול מס קנייה בשיעור של 800 שקלים לק"ג. מס החברות יעלה באחוז לרמה של 26%. עוד הוחלט על ביטולם של מגוון הטבות ופטורים ממס. הפטור ממע"מ על שירותי תיירות יבוטל, הפטור ממס על הפרשה לפנסיה יבוטל אף הוא ובמקומו תינתן הטבה חלקית של 35% משיעור המס. כמו כן, תבוטל נקודת הזיכוי לבעלי תואר אקדמי ועקרות בית יחויבו בתשלום ביטוח לאומי ודמי בריאות.

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 11/05/2013 22:13

 

בהכנת הכתבה השתתף יואב זיתון
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
הרמטכ"ל רב אלוף בני גנץ
צילום: גיל יוחנן
מומלצים