אבות לתאומים: "אולי עכשיו שנינו ניחשב להורים"
אימוץ גאה בהמתנה: ההחלטה להקל את הסבך הבירוקרטי שמלווה את הליך הפונדקאות בחו"ל הותירה אופטימיות מסויגת בקרב זוגות חד-מיניים. "זה ראוי לברכה, אך מראה על הפערים ועל הדרך שיש לעשות", הבהיר פרקליטם של בני זוג מאמצים
התקדמות משמעותית, בדרך למהפכה פוטנציאלית. כך הגדירו היום (ב') זוגות שהביאו לעולם ילדים בהליך פונדקאות בחו"ל את החלטת המדינה להקל על הורים גאים ולהתיר מעט את הסבך הבירוקרטי שמלווה את האימוץ. "השאלה היא מה יקרה בשטח, בכמה זמן ההליך יקוצר, ועד מתי נמתין לתשובת הפקיד", הסביר אחד מהם.
עדכונים נוספים בעמוד הפייסבוק של ynet
"בשונה מהמצב עד כה, המדינה מוכנה להכיר בצו הורות פסיקתית גם לפונדקאות חו"ל", הסביר אלון, עורך דין שעתר יחד עם בן זוגו לבג"ץ והביא לשינוי. "לראשונה המדינה לא מחייבת בצו אימוץ, וזוגות לא יתבקשו להמתין שישה חודשים עד שיתחילו בתהליך אלא יוכלו לעשותו מיד עם הגעת הילד ארצה. בנוסף, ההורה שאינו ביולוגי יוכל להירשם כאפוטרופוס כבר בתקופת הביניים, עד לקבלת המעמד". לדבריו, הצעדים חיוביים, אך ימים יגידו אם מדובר במהפכה של ממש או במהלך שלא יוביל בסופו של דיון לשיפור בשטח.
פרקליטם של בני הזוג, עו"ד חנוך ארליך, הגדיר את הודעת היועץ כ"שינוי דרמטי בעמדת המדינה", אך ביקש אף הוא להמתין לתוצאות ממשיות. "זהו חלק מהמפיכה החוקתית בישראל מול חוק הפונדקאות שמערים קשיים בפני סטרייטים וחוסם את הדרך בפני חד-מיניים", הסביר תוך שהוא מתמקד בבעיות הצפויות. "היועץ צריך לעקוף את חוק הפונדקאות עד להסדרת חקיקה חדשה. זה ראוי לברכה אך מראה על הפערים ועל הדרך שיש לעשות".
כחודשיים לאחר שוועדת היישום של משרד הבריאות קיבלה את ההמלצה להכיר בתהליך פונדקאות חו"ל, הודיע היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין כי מעתה בן זוג של הורה פונדקאי לא יזדקק לתהליך אימוץ ממושך. במקום זאת, ניתן יהיה להסתפק בצו מבית משפט לענייני משפחה. עם זאת, יישום העמדה לא ייכנס מיד לתוקף, אלא "ימתין" להגשת התנאים המדויקים של המדינה, שיוגשו לבית המשפט בעוד כחודש.
הודעת וינשטיין פורסמה בעקבות עתירות לבג"ץ שבמסגרתן דרשו זוגות הומוסקסואליים שקיימו הליך פונדקאות לחייב את משרד הפנים לרשום את שני האבות כהורים, אף שרק אחד מהם הוא האב הביולוגי, מבלי שיעברו הליך אימוץ. וינשטיין קבע כי עד להשלמת החקיקה בנושא, ניתן יהיה להסכים למתן "צו הורות פסיקתי", שיינתן על ידי בית משפט למשפחה בישראל, במקום צו אימוץ ביחס לבן זוגו או בת זוגו של ההורה הביולוגי.
"ברוכים הבאים לעולם המערבי"
אם אכן ישופר התהליך, יהנו ממנו גם גל ומיקי וגנר קולסקו, אבות טריים לתאומים שנולדו לפני חצי שנה בפונדקאות בארצות הברית וכעת מצויים בעיצומו של הליך אימוץ ארוך. "ברגע שחזרנו לארץ התחלנו את התהליך הסבוך. עבורנו מדובר באימוץ צולב, מכיוון שאחד הילדים מבחינה גנטית הוא שלי ואחד של מיקי". סיפר גל ל-ynet.
לבד מהקלה במעמסה המנטלית, הצביע וגנר קולסקו, בן 40, גם על חיסכון פוטנציאלי בזמן ובכסף, "לאחר שכבר הוצאנו מאות אלפי שקלים". כמנהל המרפאה הגאה כללית בגן מאיר בתל אביב, הוא הכיר זוגות רבים שנשברים ולא משלימים את הליך האימוץ. "כך הם חיים בתא משפחתי אך הילד לא רשום כילד של שני הוריו. אני מקווה שההליך החדש יביא לזה סוף", סיפר.
"זו בשורה טובה והגיונית, ברוכים הבאים לעולם המערבי, אך יש עוד לאן לשאוף. בארצות הברית שנינו נחשבנו להורים, בלי אימות ופקידות סעד. הגינקולוג פשוט שלח תצהיר לבית המשפט וכך גם אנחנו. בית המשפט קבע מיידית כי שנינו ההורים וזה צוין אוטומטית בתעודת הלידה, אפילו ללא בדיקות גנטיות. אז ברכות, אבל בואו נמשיך בתהליך", הביע תקווה.