הנחיל פה: המשק האורגני בנגב קורס מול הארבה
אנשי משרד החקלאות ממשיכים לרסס חומרי הדברה מהאוויר ומהקרקע למיגור החגבים שהשתלטו על הנגב - אבל חקלאי המשק האורגני נאלצים להתמודד מול החרקים בצורה ידנית. "הצמחים אצלנו אכולים לחלוטין", קונן בעל חווה אורגנית
מתקפת הארבה המחודשת עוד רחוקה מלהסתיים. בזמן שאנשי משרד החקלאות מנסים למגר את החגבים בריסוס מהאוויר ומהקרקע, עמלים חקלאי המשק האורגני בנגב על פתרונות יצירתיים שלא כוללים שימוש בחומרי הדברה.
עדכונים נוספים בעמוד הפייסבוק של ynet
הנזק הכלכלי עלול להיות עצום אם הגורמים השונים לא יצליחו להשתלט על הנחילים, שמחסלים כל דבר הנקרה בדרכם. עשרות נערים ממכינת הנגב ומהתיכון לחינוך סביבתי התגייסו לטפל בחגבים בצורה ידנית, לסלקם מהיבולים האורגניים ולעטוף אותם ברשתות.
הצעירים ממקדים את מאבקם ביישוב באר מילכה שבמועצה האזורית רמת נגב ומסייעים לבעל החווה האורגנית במקום, גולן כהן, למגן את הכרמים שלו מפני החגבים הרעבתנים. "קשה מאוד לדמיין מה שהיה פה לפני שבוע", סיפר גולן. "הייתה פה חממה שכולה פורחת בצהוב ובכתום ומה שנותר זה צמחים אכולים לחלוטין. יש פה נזק בלתי-הפיך".
החקלאי מרמת נגב מציין כי הוא ייאלץ לשתול את כל הצמחים מחדש. "אנחנו חווה אורגנית, אבל יש חומרים אורגניים שניתן לפזר כדי להילחם בארבה, אבל זה לא עזר. היינו בטוחים שהצלחנו להשתלט על הארבה, אבל כל יום הגיעו עוד ועוד נחילים. הגענו למצב קטסטרופלי".
כהן הקים את החווה האורגנית יחד עם אשתו, לאחר שעבר לפני 15 שנה מירושלים לנגב. השניים מגדלים במקום צמחי מרפא ותבלין ואף עורכים בחווה סיורים. "אני רואה את הנזק, אבל עדיין לא הפנמתי אותו. כרגע אני מנסה להציל את מה שנשאר. אחרי שנסיים עם זה, ננסה לטפל בנזקים ולראות איך אנחנו משתקמים".
רועי גבאי, תושב פתח תקווה הלומד במכינת הנגב, סיפר כי "גולן היה זקוק לעזרה כדי להתמודד עם הנחיל הזה שהגיע אליו. הוא ביקש את עזרתנו להוציא את הזחלים ולשים את הרשתות על הגפנים. אנחנו עובדים קשה ומקווים מאוד שזה עוזר".
בינתיים, משרד החקלאות הודיע אחר הצהריים כי הוא "עולה מדרגה" במלחמה בארבה, שהחלה במרס. במשרד התקיימה
הבוקר ישיבת מטה שבה הוחלט על הקמת חדר מצב בשטח שירכז את המאבק במזיק. משרד החקלאות מעריכים כי אף שעד כה הנזק לחקלאות מינורי, בעתיד עלול להיגרם נזק משמעותי כיוון שמדובר במתקפה מתמשכת ויש תחזיות שלפיהן להקות ארבה נוספות יחדרו לישראל ממצרים.
במשרד אמרו כי לא ברור כמה זמן תימשך התופעה, ולא ניתן להעריך את היקף הנזק העתידי. משרד החקלאות ביקש מארגון המזון והחקלאות של האו"ם לסייע למצרים לרסס את בקיעות הארבה בסיני, משם הוא עושה את דרכו לישראל.