תמיד דופקים את השחורים?
אחת התופעות המוכרות בתחום רווחת בעלי החיים היא הקושי במציאת בתים מאמצים לבעלי חיים עם פרווה כהה. אנשים רבים מעדיפים לאמץ חיות מחמד בעלות פרווה בהירה, ולא פעם מפלים לרעה בעלי חיים כהים רק בשל צבע פרוותם. צער בעלי חיים יוצאת בקמפיין אימוץ "לאהבה אין צבע" ומציגה חתולים וכלבים יפיפיים ושחורים המועמדים לאימוץ
בחג השבועות, החג הלבן ביותר בשנה, משיקה עמותת צער בעלי חיים קמפיין המתייחס לשם שינוי דווקא לצבע השחור. בקרב ארגוני בעלי חיים התופעה ידועה: בעלי חיים כהים מתקשים למצוא בתים מאמצים לעומת חבריהם הבהירים. מטרת הקמפיין חדש שכותרתו "לאהבה אין צבע" להעלות את הנושא למודעות הציבור ולעודד את הגולשים לאמץ גם כלבים וחתולים שחורים וכהים.
צפו בסרטון "לאהבה אין צבע" המרחיב על התופעה:
במסגרת הפעילות, שתתקיים במשך שבועיים, יינתן דגש בעמוד הפייסבוק של האגודה לסיפוריהם של בעלי החיים הכהים המועמדים לאימוץ, הגולשים יוזמנו לצרף לתמונת הפרופיל שלהם באדג' מיוחד (בתמונה מימין למעלה), ותיערך תחרות שבה יתבקשו הגולשים להציע סיסמאות המעודדות אימוץ בעלי חיים כהים. הסיסמאות הזוכות יזכו את כותביהן בערכות סבונים אורגניים מתנת חברת סבוני הפלא של דר' ברונר.
אל תקרא לי שחור
כבר משחר ההיסטוריה האנושית נהגו בני האדם לקשור לצבעים משמעויות, שלעתים היו הפוכות בקרב תרבויות שונות. לצבע השחור, למשל, קונוטציות שליליות הקשורות לחושך, אבל וכישוף, שבטים באפריקה רואים בו דווקא סמל לשגשוג, בתרבויות המזרח אין לצבע זה משמעות, ובעידן המודרני הפך השחור לצבע אופנתי בלבוש ובעיצוב.
במצרים העתיקה קיבל החתול השחור מעמד של כבוד, ואילו בימי הביניים הוא נרדף ונחשב למוקצה. מסתבר כי האמונות הנטועות בנו לגבי צבעים באות לידי ביטוי גם בבחירת בעלי חיים לאימוץ והן משפיעות עלינו במודע או שלא במודע.
קיסה - חתול סיבירי מעורב בן חמש שנים. גדול ומרשים. יש לו פרווה מטופחת וארוכה ועיניים חודרות ומבקשות. הוא חתול מתפנק וחברותי ויש בו המון אהבה להעניק לסובבים. הוא היה רגיל לחיים שלווים בבית ועכשיו ממתין לאוהבי החתולים להזדמנות שנייה בתקווה למצוא אדם אוהב שילווה אותו בשמחה לכל החיים.
אחת התופעות המוכרות בתחום רווחת בעלי החיים היא הקושי במציאת בתים מאמצים לבעלי חיים עם פרווה כהה. אנשים רבים מעדיפים לאמץ חיות מחמד בעלות פרווה בהירה, ולא פעם מפלים לרעה בעלי חיים כהים רק בשל צבע פרוותם.
הסברים אפשריים לתופעה זו מצביעים על האמונה הטפלה הגורסת כי חתולים שחורים מביאים מזל הרע שדבקה גם בכלבים, על העובדה כי תווי פניהם של בעלי חיים בהירים ברורים יותר, ועל ההתניה התרבותית לפיה הגוונים הבהירים נתפשים כנקיים יותר.
"יש לך כזה אבל בלבן?"
אגודת צער בעלי חיים בישראל - תל אביב פועלת למעלה מ-85 שנים למניעת צער וסבל מבעלי החיים ומספקת שירותים של חילוץ והצלת בעלי חיים, קליטת כלבים וחתולים נטושים ומציאת בתים מאמצים עבורם, מרפאה וטרינרית במחירים מסובסדים, פנסיון לחיות מחמד ומחלקה לחינוך להומאניות ועוד.
בעלי החיים החוסים באגודת צער בעלי חיים בישראל סובלים גם הם מתופעה מצערת זו, וכלבים וחתולים בעלי פרווה כהה נאלצים להמתין תקופות ממושכות הרבה יותר עד לאימוצם לעומת בעלי חיים בהירים, גם כאשר שאר המאפיינים שלהם, כמו גיל, סוג ואופי, דומים להפליא.
מיקי - חתול מעורב בן שנה. שובב וסקרן. חתול מקסים שאוהב לדבר ורוצה למצוא בית חדש. הוא מתלטף ומגרגר ומחכה לרגע הנכון ולאדם המתאים שיאמץ אותו לליבו לתמיד.
"מדי יום אני נתקלת באנשים שפשוט מדלגים על הכלבים השחורים, כאילו הם לא קיימים. הסיכויים של בעלי חיים לבנים או חומים למצוא בית גבוהים בהרבה משל אלה השחורים באופן משמעותי". מספרת נעמה רולניק, יועצת אימוצים באגודה, "כשאני מציעה למאמצים בעלי חיים כהים, לא פעם אני שומעת את המשפט 'יש לך כזה אבל בלבן?".
היתרונות בגידול כלב או חתול רבים, ומחקרים הוכיחו שבעליהם של חיות מחמד הם אנשים רגועים ובריאים יותר, בעלי תוחלת חיים ארוכה. אולם לצד היתרונות הרבים יש לקחת בחשבון גם את הצדדים הפחות נוחים, למשל האחריות והמחויבות בטיפול, הוצאת הכלב לטיולים מספר פעמים ביום, הלכלוך והאפשרות שהכלב יהרוס כמה דברים בבית, ההוצאה הכספית על האוכל והטיפולים הרפואיים והזמן הנדרש לכל אלה. בנוסף, חשבו על כך שהכלב או החתול יחיה לצדכם שנים רבות, שבמהלכן הילדים יתגייסו לצבא או יעזבו את הבית.
סנדי - כלבת שרפיי מעורבת בת שנה. לכלבי השרפיי יש אופי מאוד מיוחד ודומיננטי. ידועים בנאמנותם לבעלים שלהם ויחרפו את נפשם כדי להגן ולשמור עליהם. בנוסף סנדי חברותית עם כל בעלי החיים והסובבים אותה.
עבור ילדים רבים חיית המחמד המשפחתית היא החבר הטוב ביותר, בן לוויה שמעניק אהבה אינסופית ועוזר לילד לפתח אחריות, ביטחון עצמי, רגישות לזולת ויכולת קבלה ונתינה רגשית. הדרך הנכונה להפוך בעל חיים לחיית מחמד אוהבת היא להתייחס אליו כאל עוד חבר במשפחה שתלוי בשאר חבריה לקיומו ולאושרו. זה לא מספיק להביא אותו הביתה "בשביל הילדים" וחשוב שכולם יבינו שלא מדובר בסידור זמני.
מומחים ממליצים לצרף בעל חיים למשפחה כשהילד הוא לפחות בן שש, אך העיתוי הנכון תלוי במידת הבגרות של הילד, ואת זה אתם ההורים מכירים טוב מכולם. תנאי ראשוני למוכנותו של הילד הוא יכולתו להפגין שליטה עצמית ולהישמע למילה "לא". אם אתם מתלבטים, הפגישו אותו עם בעלי חיים של חברים ועקבו אחר התנהגותו.
בלאקי: כלב מעורב בן שנה וחצי, הוא גדול ומרשים ונראה כמו דובי פרוותי שכיף להתכרבל איתו. בלאקי הוא כלב אנרגטי והוא זקוק להרבה פעילות ומישהו שיוכל להשתלט עליו פיזית. הוא כלב חברותי גם עם אנשים וגם עם כלבים אחרים ומגיע לו חיים טובים ובעלים דואג ואוהב.
קידום דימוי עצמי חיובי והתפתחות רגשית
"לטיפול בבעל חיים וטיפוח קשר איתו ערך מוסף להתפתחותו של הילד, ותיתכן לכך תרומה משמעותית במיוחד בקידום דימוי עצמי חיובי והתפתחות רגשית", מציינת יעל לויאל, עובדת סוציאלית קלינית, מטפלת באמצעות בעלי חיים ומדריכת הורים. "ילד המטפל בבעל חיים ונקשר אליו ילמד לפתח אמפטיה ולהבין טוב יותר את האחר. הוא יחווה התייחסות אוהבת מצד בעל החיים, מה שיעזור לילד להרגיש טוב עם עצמו ולחוש ראוי לאהבה, מה שכל כך קשה לפתח אצל ילדינו בעולם רווי תחרות ודל בהצלחות וחיזוקים.
תרומה נוספת תהיה בתחום מיומנויות חברתיות - ילד המטפל בבעל חיים יוכל להתמודד טוב יותר עם תסכולים ויהיה לו מערך עשיר יותר של אסטרטגיות לפתרון בעיות. כל זאת כמובן כשההורים משמשים מערך תומך, מווסת ומלווה בטיפול בבעל החיים. תפקידם של ההורים הוא לתווך את הקשר, לפרק את האחריות בטיפול בו ליחידות משנה ברורות ומוגדרות, להיות שותפים וכן לסייע לילד להבין ולווסת תגובות רגשיות המתעוררות במצבים שונים".
בוקי - כלב מעורב ומתוק בן שנה. מלא בשמת חיים ומסתדר נפלא אנשים ובעלי חיים אחרים. אוהב לשחק, לטייל ולהתלטף. ממתין בציפייה להתחלה חדשה ולאדם טוב שיבחין וישנה שוב את חייו לטובה.
המעוניין לאמץ כלב (וגילו מעל 18 שנים) מתבקש למלא תחילה "טופס בקשה לאימוץ בעל חיים" ולהשיב על מספר שאלות. לאחר מכן נערכת שיחה עם אחד מיועצי האימוץ המנוסים, המכירים את כל הכלבים במתקן, שתפקידם להמליץ ולמצוא את בעל החיים המתאים ביותר למאמץ בהתאם לרצונותיו, ביתו וסגנון חייו.
מדריכי האימוץ מסבירים למאמצים כיצד ישתנו חייהם עם כניסת הכלב לביתם ומהם הצרכים הספציפיים של הכלב המאומץ על מנת למנוע הפתעות. לאחר בחירת הכלב הוא עובר בדיקה וטרינרית, מקבל את החיסונים המתאימים, שבב אלקטרוני (במידה ולא היה לו) ושבועיים של טיפולים רפואיים בחינם. כמו כן רופאי האגודה מעניקים הדרכה וטיפים לטיפול בכלב. באגודה מקפידים שכל הכלבים והחתולים יוצאים לאימוץ רק לאחר שעברו עיקור או סירוס, כך שאם הכלב בו בחרתם לא מסורס, תוכלו לאסוף אותו למחרת לאחר שעבר את הניתוח.
- אגודת צער בעלי חיים בישראל
טלפון: 1599-50-2005. שעות פעילות - א-ה: 8:00-20:00, ו: 8:00-14:00, שבת 11:00-14:00, לעמוד הפייסבוק לחצו כאן
.