שתף קטע נבחר

 

ובלִבן בחינה: המיצ"ב שחוצה את תלמידי הערים

נתוני המיצ"ב שפורסמו ב"מפת החינוך של ישראל" חושפים פערים עצומים גם בתוך הערים. מנהל בירושלים: "נתוני הפתיחה שונים. נאיבי לחשוב שתהיה אותה רמה". בת"א סבורים: השקעה במורים היא זו שמביאה תוצאות. ומה המיצ"ב בעיר שלכם?

עיון בנתוני "מפת החינוך של ישראל" שפורסמה לראשונה ב-ynet בשיתוף "מדלן" חושף לא רק את הפערים בין מרכז לפריפריה, אלא גם הבדלים עצומים בין בתי ספר שונים בתוך אותה עיר. אבל קו התפר לא תמיד ברור. יש התולים את הפערים בהבדלים הסוציו-אקונומיים בין שכונות שונות, אך אחרים טוענים שאלה דווקא ניתנים לגישור - עם הכלים המתאימים.

 

עוד חדשות ועדכונים חמים בפייסבוק של ynet

 


 

בירושלים, בעוד התיכון שליד האוניברסיטה (ליד"ה) הידוע קיבל את הציון המכובד 98 והתברג בקלילות בראש הרשימה לפי הניתוח של "מדלן", תיכון "ארץ הצבי" קיבל את הציון 10 ונותר רחוק מאחוריו.

  

ליד"ה כולל חטיבת ביניים ותיכון וממוקם ליד האוניברסיטה העברית בירושלים. הוא נוסד ב-1935 ונחשב לאחד מבתי הספר היוקרתיים בישראל, הן בשל תנאי הקבלה הגבוהים שלו, והן בשל בוגריו - 20 חתני פרס ישראל ושני חתני פרס נובל. בשערי בית הספר באו במרוצת השנים הנשיא החמישי יצחק נבון, נשיא בית המשפט העליון לשעבר אהרון ברק, הסופרים מאיר שלו ודויד גרוסמן, מפקד חיל האוויר לשעבר עידו נחושתן ועוד רבים. "הצלחת בית הספר נובעת בעיקר מאיכות המורים", גורס רון שטרן, יו"ר ועד ההורים בבית הספר, "הם מצליחים לחנך, להעביר את החומר, לסקרן ולאתגר את התלמידים בו זמנית".

 

"לא בית חרושת לציונים"

"ארץ הצבי" שבשכונת גילה הוא תיכון ממלכתי דתי שכולל גם הוא כיתות ז'-י"ב. יוסי אייזמן, מנהל בית הספר, טוען כי הפערים בין בתי הספר נעוצים ברמה הסוציו-אקונומית השונה של תלמידיו, לעומת תלמידי ליד"ה ובתי ספר אחרים בעיר שבראש הרשימה. "יש אוכלוסיות חזקות בירושלים ויש אוכלוסיות חלשות. לקראת מבחני המיצ"ב אנחנו עובדים כמו כל בית ספר, לומדים ומתרגלים, אבל מלכתחילה נתוני הפתיחה הם שונים. זה אף פעם לא יהיה דומה, התלמידים שלי והתלמידים שלהם אף פעם לא יהיו באותה רמה וזה אפילו נאיבי לחשוב ככה".

 

 

פז כהן, יו"ר ועד ההורים העירוני בירושלים יצא חוצץ נגד ההשוואה העירונית בין בתי הספר. "מדובר בהשוואה מסוכנת שעלולה להוביל לאנרכיה", אמר, "מה מצפים מההורים שיעשו כשהם מגלים שבית הספר השכן טוב יותר? ה'מחוברים' יצלחו להשחיל את ילדיהם לבתי הספר הטובים, וה'לא מחוברים' יתמודדו עם מה שיש, כך שהפערים רק יצמחו. חבל מאוד שההשוואה העירונית במיצ"ב מתמקדת בציונים תוך התעלמות כמעט מוחלטת מערכים. דווקא בתי ספר שזכו לציון נמוך, זוכים להערכה גבוהה בנושאי מעורבות קהילתית".

 

כראיה לכך הוא מצטט את נתוני הגיוס לצה"ל. על פי אתר עיריית ירושלים, ב"ארץ הצבי" עמד שיעור המתגייסים ב-2012 על 95%. בבית הספר "קדמה", גם הוא בתחתית המיצ"ב, השיעור הוא 100%. "בבית ספר 'ארץ הצבי' למשל שיעור המתגייסים לצה"ל הוא מהגבוהים בישראל והיחסים בין התלמידים למורים נחשבים טובים ביותר ביחס לבתי הספר אחרים. לכן תוצאות המיצ"ב חוטאות למטרה. אנחנו לא בית חרושת לציונים".

 

"המורים עוברים העצמה"

בית הספר היסודי "תל חי" בשכונת כפר שלם שבדרום תל-אביב מדורג בראש רשימת המצטיינים. "בית ספר תל חי הוא ההוכחה שהכול אפשרי", אומרת בגאווה המנהלת עינת אריזון-ברגר, "מדובר בבית ספר שעבר תהליכים מאוד מעניינים בעשור האחרון. בעבר היו בבית הספר מקרי אלימות רבים והיום זה לא חלק מההוויה הבית ספרית. זה שמונה שנים שאנחנו מצליחים להביא את תלמידי כיתה ה' לעשירון העשירי שהוא העליון". גם היא מסכימה שסוד ההצלחה נעוץ במורים ובטיפוחם. "המורים בבית הספר עוברים סדנאות של העצמה, פיתוח ומודעות עצמית ומעבירים זאת לתלמידים. אנחנו מאוד ממוקדי מטרה - התלמידים של תל חי יגיעו לאקדמיה".

 

מצטיינים לא רק בצפון תל אביב. בית הספר תל חי בכפר שלם (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
מצטיינים לא רק בצפון תל אביב. בית הספר תל חי בכפר שלם(צילום: מוטי קמחי)

 

"את הבוקר פותחים התלמידים עם דמיון מודרך", סיפרה אריזון-ברגר על שגרת

 היום במקום, "זה יוצר שקט, מרגיע את הילדים. הם לומדים את זה פעם בשבוע ומתרגלים את זה כל הזמן בתוך הכיתה. בכל רגע נתון, כשרוצים קצת שקט מיישמים את זה. זה נותן לתלמידים כלים להתמודד עם בעיות, להקשיב זה לזה. אנו עובדים רבות על מצוינות בכל תחום: ריקוד, נגינה, אמנות קלאסית, תיאטרון, כדורגל, כדורסל, הכול נכון והכול טוב. המקום הזה מביא את התלמידים לפתח ביטחון עצמי ומאפשר להם אחר כך להתמודד עם מקצועות שקצת יותר קשים להם כמו אנגלית ומתמטיקה".

 

"כבר מכיתה א' אנו מלמדים את התלמידים אסטרטגיות איך ללמוד. אנחנו כל השנים עובדים על אסטרטגיות, ולא עוצרים את הלמידה השוטפת בגלל המיצ"ב", טוענת אריזון-ברגר.

 


בית הספר דגניה בתחתית הדירוג בבאר שבע (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
בית הספר דגניה בתחתית הדירוג בבאר שבע(צילום: הרצל יוסף)

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
בית הספר תל חי בדרום תל-אביב
צילום: מוטי קמחי
מומלצים