שתף קטע נבחר

 

המדינה לבג"ץ: צה"ל יימנע משימוש בפגזי זרחן

בתגובה לעתירה בעניין ענה נציג המדינה כי הצבא לא ישתמש עוד בפגז לצורכי מיסוך באזורים מיושבים, למעט שני מקרים קיצוניים חריגים. נציגי העותרים: מקווים שצה"ל לא ישתמש כלל בפגז המסוכן

צה"ל יימנע בעתיד משימוש בפגזי זרחן לבן באזורים מיושבים. כך הודיע היום (ב') נציג המדינה לבג"ץ בתגובה לעתירה של ארגונים לזכויות האדם, שביקשו לאסור את השימוש בפגז. בצה"ל הודיעו כי ההצהרה לא תחול בשני מקרים חריגים ונדירים, שהוצגו בדלתיים סגורות בפני השופטים.

 

 

השימוש בפגז נעשה גם במסגרת עופרת יצוקה וגרר ביקורת חריפה, ובין היתר צוין גם בדו"ח גולדסטון. במאי 2011 הגיש יואב הס, פעיל ארגון "יש גבול" יחד עם 116 נוספים, בהם עורכי דין, רופאים, כלות וחתני פרס ישראל, עתירה לבג"ץ בדרישה לאסור את השימוש בפגז. באמצעות עורכי הדין מיכאל ספרד ואמילי שפר, הם טענו כי צה"ל השתמש בפגזים הללו במבצע "עופרת יצוקה" בעזה בדצמבר 2008 ובינואר 2009 לצורכי מיסוך, וכי על הרמטכ"ל לאסור את השימוש בהם משום שהם מסוכנים לאוכלוסייה ועלולים להביא לפגיעה נרחבת ולא מאובחנת.

 

עוד בחדשות ynet:

 

אחרי המבצע השמיעו הפלסטינים וארגוני זכויות אדם טעונות דומות, והעניין אף הועלה בדו"ח גולדסטון. בו צוין כי לא מדובר באמצעי המוגדר כלא חוקי בחוק הבינלאומי, אולם ישנן תהיות ביחס לשימוש החוזר שעשתה בו ישראל. בנובמבר 2011 השיבה המדינה לעתירה וטענה כי אף שדיני המלחמה מאפשרים שימוש בזרחן לבן לצרוכי מיסוך גם באזורים אורבניים, הורה סגן הרמטכ"ל דאז, יאיר נווה, לפנים משורת הדין לצמצם את השימוש בהם משמעותית.

 

בדיון שנערך היום הודיעו העותרים כי הודעת המדינה אינה מספקת אותם כל עוד מדובר רק בצמצום השימוש בנשק בשטחים אורבניים. העותרים הגדירו את הנשק כ"מבעיר ובלתי מבחין", אך הסכימו כי נציגי המדינה

 יציגו בפני השופטים בדלתיים סגורות את המקרים החריגים שבהם כן ייעשה שימוש בנשק. לאחר שנציג המדינה עו"ד יובל רויטמן הציג בפני השופטים עדנה ארבל, חנן מלצר ויורם דנציגר, את המקרים החריגים, המליצו השופטים לעותרים למשוך את עתירתם והדגישו כי המקרים המדוברים הם חריגים וקיצוניים.

 

"החלטת הצבא היא צעד חשוב בכיוון הנכון, אך לא מוכר לנו שום חריג חוקי שמאפשר שימוש בזרחן לבן באזור מיושב", אמר עו"ד ספרד בתום הדיון. "אנו מקווים שבית המשפט ינחה את הצבא להדק עוד יותר את איסור השימוש בזרחן. נוכח עמדת הצבא ברור שהשימוש בזרחן בעופרת יצוקה בעזה היה בלתי חוקי ומוסרי. חשוב מאוד שבעימותים צבאיים עתידיים צה"ל יקפיד על שימוש חוקי בלבד". 

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים