"הכול בגלל פוטין". רצח ההומו שמסעיר את רוסיה
כשבישראל יחגגו ביוני את חודש הגאווה, ברוסיה מוטב לגאים לרדת למחתרת. אם זה תלוי בנשיא פוטין, שמקדם שורת תיקוני הסכמים והצעות חוק, בקרוב גם על נשיקה בפומבי הם ייקנסו. קצת יותר משנה אחרי שובו לשלטון, הם מדווחים על עלייה חדה באלימות כלפיהם, ששיאה ברצח מחריד במיוחד בוולגוגרד
הם היכו אותו. הם ניסו להעלות אותו באש. את גולגולתו הם רוצצו באבן כבדה. אם לא די בכך, עוד לפני שמת הם ביצעו בו מעשי סדום שהדף והמסך אינם סובלים, ולכן נימנע מלתארם כאן.
עוד חדשות מהעולם :
- קניה: עשרות מטופלים ברחו מבי"ח פסיכיאטרי
- קמרון ואובמה: נסייע למורדים, אף מילה על תקיפה
אחמדינג'אד עבר על החוק ויספוג 74 מלקות? - מניקסון לבנגזי. פרשת ווטרגייט של הילרי קלינטון
זהו סיפורו של צעיר בן 23 מהעיר וולגוגרד שבדרום רוסיה. שמו לא נמסר. הוא עונה ונרצח בליל חמישי האחרון, אחרי שחשף בפני חבריו הצעירים כי הוא הומו בשעה ששתו מהטיפה המרה. הפעם, אפילו החוקרים עשו צעד שברוסיה נחשב לא-שגרתי, והודו כי המניע לרצח הוא הומופוביה טהורה. משטרת רוסיה עצרה חבר בן 22 של הקורבן שנרצח וצעיר אחר, בן 27, שכבר הורשע בעבר בפלילים.
פעילים למען זכויות הומואים ברוסיה אומרים כי מדובר בדוגמה ברוטלית להתגברות האלימות נגד הומואים בשנה שעברה מאז שהנשיא ולדימיר פוטין, מתנגד חריף של קידום זכויות הומוסקסואלים, החל להתמקד בדבריו בערכי המשפחה כדי לגייס תמיכה בחברה הרוסית, השמרנית בעיקרה. לצד הצעת חוק חדשה שאמורה לאסור הפצת "תעמולה" הומוסקסואלית בקרב קטינים, פוטין מקדם גם תחייה דתית שמטרתה לתת תפקיד ציבורי-מוסרי גדול יותר לכנסייה האורתודוכסית, שמנהיגה אמר בעבר כי ההומוסקסואליות היא אחד האיומים המרכזיים ביותר על רוסיה.
ניקולאי אלכסייב, פעיל בולט למען זכויות הומואים ברוסיה, אמר כי הצעת החוק, שעשויה לעבור כבר החודש, והביקורת של פוטין על כך שההומואים אינם מסייעים להתמודד עם צמצום האוכלוסין של רוסיה, הן בבחינת "קריאה לפעולה עבור החלאות שביצעו את הפשע הזה". "זה פשוט נותן לאנשים האלה אור ירוק לבצע פשעים כאלה", אמר על החוק המפוקפק, שגירסה מקומית שלו כבר נכנסה לתוקף בסנט פטרסבורג, העיר השנייה בגודלה במדינה.
מספר המקרים המתועדים של אלימות נגד הומואים ברוסיה נמוך. ארגון "סובה" הפועל למען זכויותיהם טוען כי במספרם חל גידול חד, משלושה בלבד כביכול שנרשמו בשנת 2011 ל-12 בשנת 2012. אלא שברוסיה אין נתונים רשמיים על פשיעה הומופובית, ופעילים למען זכויותיהם אומרים שהנתונים מכסים למעשה על המספר האמיתי של התקפות נגד הומואים, לסביות, ביסקסואלים וטרנסג'נדרים. רוב המקרים אינם מדווחים לדבריהם, או שאינם מסווגים על-ידי המשטרה ככאלה הנובעים מהומופוביה.
"פשעים כאלה נעשים ברוסיה מדי יום", אמר אלכסייב. "באופן כללי, כל הפשעים האלה מתויגים כמשהו רגיל - כמו למשל ויכוח על איזה בקבוק וודקה או 'סכסוך אישי'. המניע האמיתי אינו מוזכר". עורכת הדין מריה קוזלובסקיה, העובדת בשירות הקהילה הלה"טבית ברוסיה, מצביעה על סקר אינטרנטי מהשנה שעברה שמצא כי 15% מבין 900 להט"בים שתושאלו ברוסיה אמרו כי הותקפו פיזית לפחות פעם אחת בעשרת החודשים שקדמו לסקר.
פעילים למען זכויות הומוסקסואלים אומרים כי המדיניות השמרנית של הממשלה מספקת "תמיכה לא מוצהרת" לאלימות. הם אומרים כי ייתכן שהדבר הזה אף גרם לחשודים ברצח בוולגוגרד לספר שקורבנם היה הומו כדי לזכות בסימפתיה. "אני חושב שאולי הם רצו לומר, 'תראו, הרגנו הומו ולא איזה איש רגיל ונורמלי'", הסביר אלכסייב.
אנדריי גפצ'נקו, חוקר בכיר בוולגוגרד, אמר כי אחד החשודים הודה שעינה את הקורבן. "ארבעה צעירים שתו... ואחד מהם כבר ידע, הוא שמע מאחרים, שהייתה לו (לקורבן) נטייה מינית אחרת", סיפר בשיחת טלפון. "הוא שאל אותו את השאלה והקורבן אמר כן... אחר כך אחד מהם היכה אותו. הוא נפל לקרקע ואז הם היכו אותו באכזריות, והציתו את הבגדים שהוא לבש". לאחר מכן מתאר החוקר עוד שורה של מעשים סדיסטיים שביצעו בו הרוצחים, מעשים שבחרנו שלא לפרט כאן מפאת חומרתם.
דווקא היה טוב לפני סטאלין
גברים רוסים מצ'ואיסטים ניצבו בבסיס ממשלו של ולדימיר פוטין מאז שנבחר לראשונה לנשיא בשנת 2000. הוא ניסה לזכות בתמיכתם מאז שחזר לכס הנשיאות לפני כשנה, במיוחד אחרי על רקע המחאה שהקימו נגדו ליברלים ממעמד הביניים בערים הגדולות. בעוד במערב יותר ויותר מדינות מתקרבות לעבר נישואים חד-מיניים ורפורמות שוויוניות נוספות, גאים ברוסיה אומרים כי הם מתמודדים עם פיחות הולך וגובר בחירויות ועלייה באלימות.
"מאז שפוטין חזר לשלטון זה החמיר", אמר איגור יאסין, אחד מ-20 מפגינים שהותקפו מחוץ לפרלמנט הרוסי בינואר השנה כשניסו להפגין נגד הצעת החוק נגד "תעמולה הומוסקסואלית". "תמיד היה כאן קשה, אבל העניינים נהיו מסוכנים רק לפני שנה", אמר יאסין בן ה-32, שעובד בתחנת טלוויזיה ציבורית. פניו של יאסין היו הוכתמו בדם אחרי שהוכה על ידי בריון המשתייך לקבוצה של רעולי פנים המכנים עצמם "פעילים אורתודוכסיים רוסים". הם תקפו מפגינים בביצים ובקטשופ, הפילו גברים ונשים לקרקע וכינו אותם שדים ומכשפות. "הם אמרו שהם ממלאים את רצון האל, ואז הם שברו את האף שלי", סיפר יאסין.
האלימות נגד פעילים החמירה לדבריו כל-כך, והשמירה מצד המשטרה כל-כך חלשה, עד שלפני ארבעה חודשים הוא וכ-20 פעילים אחרים החלו לקיים שיעורי אמנויות לחימה בחדר כושר בדרום מוסקבה, שם הם נפגשים שלוש פעמים בשבוע.
פוטין אומר שרוסיה אינה מפלה הומואים, אולם יריביו אומרים כי הוא קידם דעות קדומות בעזרת הצהרות פומביות המציירות אותם כאזרחים סוג ב'. כשפוטין ביקר בהולנד באפריל והתקבל בין השאר על-ידי מאות מפגינים שהניפו דגלי גאווה, הוא אמר כי הצעת החוק העומדת על הפרק לא תהיה איום לקהילה הלהט"בית, אך אמר גם כי היא עשויה לסייע להפוך את המגמה של פיחות באוכלוסיית רוסיה, שהצטמקה מ-141.9 מיליון איש בשנת 2011 ל-148.6 מיליון בשנת 2001. "חובה לשמור על זכויותיהם של מיעוטים מיניים, אבל בואו נודה שנישואים חד-מיניים לא מביאים להולדת ילדים", אמר פוטין.
בחודש שעבר אמר נשיא רוסיה כי מוסקבה עשויה לערוך שינויים בהסכם הנוגע לאימוץ ילדים רוסים בידי הורים מצרפת, על רקע העובדה שצרפת אישרה נישואים חד מיניים. הוא הסביר כי החוק הצרפתי החדש "נוגד את הנורמות המוסריות והחוקיות של רוסיה". מחוקקים אמרו כי הנורמות הללו באות לידי ביטוי בהצעת החוק נגד "תעמולה" הומוסקסואלית, חוק שלפיו ניתן לאסור קידום אירועי גאווה, כולל מצעדים למיניהם, ולקנוס מארגנים של אירועים כאלה בסכום של עד 500 אלף רובל (16,600 דולר).
פעילים למען זכויות הגאים מדגישים גם כי הצעת החוק, שזכתה לאישור ראשוני בפרלמנט בינואר, לא מפרטת מה בדיוק ייחשב לתעמולה. לדבריהם, גם החזקת ידיים או נשיקה לבן זוג מאותו המין בציבור, עלולה להיות מספיקה כדי לקנוס אדם ב-170 דולר. "ההפצה של תעמולה גאה בקרב קטינים מפרה את זכויותיהם", אמרה אלנה מיזולינה, מחוקקת תומכת פוטין היושבת בראש הוועדה לענייני משפחה בבית התחתון של הפרלמנט הרוסי. "החברה הרוסית שמרנית יותר, כך שהעברת החוק הזה מוצדקת".
הפסיכולוג הרוסי איגור קון כתב שבימי הביניים, הגישה ברוסיה כלפי גאים הייתה סובלנית יותר מזו של מערב אירופה, אולם הדבר השתנה במהלך העידן הסובייטי, כשסטאלין קבע שעל יחסים הומוסקסואליים ניתן להעניש בעד חמש שנות מאסר. הומוסקסואלים סבלו אז מרדיפות ומהפחדות, ולעתים נמנעה מהם הזכות להיות חברים במפלגה הקומוניסטית או שהם גורשו ממנה. באותם ימים, ראוי לציין, חברות במפלגה הקומוניסטית הייתה כלי חשוב לקידום בעבודה.
ההכרזה כי הומוסקסואליות אינה עבירה על החוקה ניתנה ברוסיה רק בשנת 1993, שנתיים אחרי קריסת ברית המועצות, אולם הדעות הקדומות
בכל הקשור ליחסים חד מיניים נותרו חזקות ברוסיה. פעילים בקהילה הגאה במדינה טוענים כי הם מואשמים לא פעם בבעיות שגרתיות שמהן היא סובלת. "הימנים הקיצונים מחליטים שמהגרים הם האחראים לאבטלה, ואז הם מחליטים שהלהט"בים אשמים בירידה בשיעור הילודה, בהשחתת מידות המוסר, בהפצת איידס. את כל הבעיות האלה אפשר להפיל על ההומואים, זה נוח", אומר יאסין.
סקר שערך מכון הסקרים העצמאי "לבאדה" בשנה שעברה חשף שקרוב ל-50% מהרוסים סבורים שהומוסקסואלים צריכים לקבל טיפול רפואי או פסיכולוגי, ושכ-5% סבורים שיש "להשמידם". דברי פוטין, אומרים הפעילים לזכויות הקהילה הלהט"בית, לכל הפחות אינם עוזרים לתיקון הסטטיסטיקה הזו.