שתף קטע נבחר
 

מדוע לא עודכן מחירון האבזור לנכים מ-1999?

בעתירה לבית המשפט העליון נטען כי במהלך 14 השנים האחרונות לא עדכן הביטוח הלאומי את מחיר האבזור המיוחד לרכב נכים למרות ההתייקרות. הסיבה: עדכון המחירון יאלץ את המוסד לביטוח הלאומי לשלם סכומי כסף גדולים יותר לנכים

המוסד לביטוח לאומי יפעל "בזריזות ותוך זמן סביר", על מנת לקבל החלטה בדבר עדכון מחירון האביזרים לרכבי נכים", כך נקבע בפסק דין שנתן בית המשפט העליון, בעקבות עתירה משותפת שהוגשה על-ידי פורום אבזור רכבי נכים בלשכת המסחר, שלושה מתקיני אבזור, ארגון נכי ישראל ומטה המאבק של הנכים. בעתירה שהוגשה באמצעות עורכי הדין אורן גלעדי, עופר חן וליאור לב פישר, דורשים העותרים כי המוסד לביטוח לאומי יעדכן את המחירון לפיו הוא משלם לחברות האבזור עבור הציוד המיוחד המותקן ברכבי הנכים, מחירון שלא עודכן מאז שנת 1999. לטענת העותרים, עוד בשנת 2008 מונה בועז סופר (לשעבר סמנכ"ל רשות המיסים) לבורר בנושא, והמליץ לעדכן את המחירים, אולם דבר לא נעשה.

 

לטענת חברות האבזור, המחירון לפיו המוסד לביטוח לאומי משלם לחברות נקבע בדולרים, ולא עודכן משנת 1999 חרף ירידת שער הדולר ועליית מדד המחירים לצרכן. לכן, כך הם טוענים, נוצרו הפרשים של עד 50% בין המחיר הקבוע במחירון למחיר בפועל. לטענת החברות, דו"ח סופר - שהוזמן על-ידי הביטוח הלאומי - קבע, בניגוד לעמדת המוסד לביטוח לאומי, כי יש לעדכן מיידית את מחירון האבזור לרכבי נכים ולקבוע מחירון שקלי, תוך קביעת מקדם התייעלות לחברות האבזור. למרות זאת, עד היום לא יישם המוסד לביטוח לאומי את המלצות הדו"ח.

 

למצב זה, כך הם טוענים, יש השפעה על אופן חישוב הגמלה לנכים המוגבלים בניידות, שכן הם מקבלים קצבת ניידות עבור עלויות תפעול האבזור המותקן ברכבם, ביטוח, תיקונים ועוד. מכיוון שהמוסד לביטוח לאומי מעריך בחסר את הציוד המותקן כיום, קצבת הניידות נמוכה והדבר פוגע בנכים. העותרים טוענים כי למוסד לביטוח לאומי יש אינטרס להמעיט בשווי ציוד האבזור, שכן כך הוא נדרש לשלם קצבה נמוכה יותר לנכים.

 

נציגת הביטוח הלאומי, עו"ד ארונה רוזן אמיר, טענה מנגד כי חברות האבזור מסרבות להעביר נתונים מלאים על המחירים לביטוח הלאומי. לטענתה, המידע שנמסר לבועז סופר היה חלקי "והיה קושי לא לראות בכך מעין קרטל". עוד טענה כי החברות סירבו למסור נתונים מלאים מחשש שיראו כי האביזרים לא מתומחרים נכון, וכי "חברות האבזור חוששות כי המחירים ירדו עוד יותר בגלל הטכנולוגיה החדשה".

 

בדיון שהתקיים בפני הרכב של שלושה שופטים, בראשות נשיא בית המשפט העליון אשר גרוניס, הוחלט כאמור שהחברות ימסרו את כל הנתונים החסרים, וכי המוסד לביטוח לאומי יפעל בזריזות לקבל החלטה בדבר מחירון מעודכן לאבזור רכבי הנכים. בפסק דינו המליץ בית המשפט העליון לביטוח הלאומי, לשקול שנית את עמדתו בדבר ניתוק הקשר בין חישוב גמלת נכות לשווי האבזור של הרכב, והביע את דעתו שיש לנתק קשר זה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אבזור לנכים - למה לא התעדכן המחירון
צילום: shutterstock
ynet רכב בפייסבוק
לוח winwin
מומלצים