איראן בראש ועידת נשק: "כמו אנס במקלט לנשים"
על פי הסבב, בראש הוועידה לפירוק מנשק של האו"ם תעמוד המדינה הסוררת. ארה"ב הודיעה שאם כך יהיה, תחרים הכינוס
בראש ועידת האו"ם לפירוק מנשק שתתכנס בז'נבה לקראת סוף החודש תעמוד לא אחרת מהמדינה שמוטלות עליה סנקציות בשל פיתוח נשק גרעיני - איראן. היום (ג') הודיעה ארצות הברית כי תחרים את הכינוס, אם אכן הרפובליקה האיסלאמית תעמוד בראשו.
עדכונים נוספים בעמוד הפייסבוק של ynet
עוד חדשות בעולם:
בית הדין הבינ"ל: נבדוק את הפשיטה על המרמרה
מרגל בפאה בלונדינית: מעצר האמריקני במוסקבה
עם חזירים ודמם: מחאה בקניה נגד שכר המחוקקים
איראן אמורה לעמוד בראש הוועידה החל מ-27 במאי, משום שמדובר בתורה על פי הסבב. פעילות ועידת האו"ם בז'נבה אמנם טקסית בעיקרה, אך דוברת המשלחת האמריקנית, ארין פלטון, שהודיעה שמשלחתה תחרים את הוועידה, כינתה את ההחלטה "בלתי הולמת". לדבריה, "יש להרחיק מתפקידים רשמיים בגופי האו"ם כל מדינה שעליה מוטלות סנקציות בשל פיתוח נשק גרעיני או בשל הפרת זכויות אדם".
מנגד, הגנה טהרן על הבחירה בה וטענה כי "איראן היא מהחברות המייסדות של ארגון האומות המאוחדות". דובר המשלחת האיראנית אמר שמדובר בבחירה לגיטימית מטעם גוף האו"ם. לדבריו, "הבחירה באיראן לעמוד בראש הוועידה החשובה לפירוק מנשק מבוססת על התקנות וההליכים החוקיים של גוף זה".
גורמים רשמיים אמריקניים אמרו כי "בימים אלה ממש איראן מפרה בעקביות החלטות של מועצת הביטחון ומספקת נשק למשטר בשאר אסד תוך התעלמות מהכנסת סוריה לרשימה השחורה, שבה איראן עצמה נכללת, בעקבות סדרת החלטות של מועצת הביטחון".
הלל נוייר, העומד בראש ארגון UN Watch, גוף העוקב אחר פעולות האו"ם בז'נבה, אומר כי לאפשר לאיראן לעמוד בראש ועידה לפירוק מנשק, זה "כמו להציב את ג'ק האנס להיות אחראי על מקלט לנשים מוכות".
איראן מצויה תחת שורת סנקציות שהטילו עליה מועצת הביטחון של האו"ם, ארצות הברית והאיחוד האירופי, עקב סירובה להפסיק את תוכנית הגרעין שלה. פלטון הבהירה כי העמדת איראן בראשות הוועידה "מנוגדת למטרות והיעדים של הכינוס עצמו לפירוק נשק". היא הדגישה כי אם איראן תנהל את הוועידה "ארצות הברית לא תיוצג בפגישות".
הוועידה לפירוק נשק הוקמה בשנת 1978 כדי לנהל משא ומתן על הסכם בנושא נשק כימי וביולוגי, אך הגוף מנוטרל מהשפעה מאז 1998, בעקבות היעדר היכולת של 65 המדינות החברות בו להגיע להסכמה על סדרי העדיפויות.