תמונת השנה בעולם, של פלסטינים מתים, זויפה?
סערה בעולם הצילום: אתר טכנולוגיה טוען כי בדיקות מעבדה העלו שתמונת הצלם השבדי פול הנסן, שתעדה הלוויית ילדים פלסטינים שנהרגו בעזה במבצע עמוד ענן, עברה טיפול חריג והורכבה מכמה תמונות. הארגון המחלק את הפרס: "אין בה פגם"
תמונתו של הצלם השבדי פול הנסן "קבורה בעזה", המתעדת את הבאתם למנוחות של ילדים פלסטינים שנהרגו במבצע "עמוד ענן" ברצועה בסוף השנה שעברה, שבה ומעוררת ביממה האחרונה סערה בעולם - והפעם מסיבות אמנותיות. זאת לאחר שבלוגר באתר הטכנולוגיה Extremtech טען כי היא עברה טיפול חריג בעזרת פוטושופ.
עוד עדכונים בעמוד הפייסבוק של ynet
עוד חדשות ב-ynet:
אף שמבצע "עמוד ענן" הסתיים עם מספר נמוך בהרבה של הרוגים מזה שגרם מבצע "עופרת יצוקה" בעזה ארבע שנים לפני כן, התמונה של הנסן פגעה קשות במאמצי ההסברה של ישראל בעולם באותם ימים. אלא שכעת טוען ד"ר ניל קרבץ מאתר Extremtech כי בדיקות מעבדה - שבהן הוא מומחה - חשפו שהתמונה של הנסן עברה טיפול משמעותי וכי ייתכן שהיא מורכבת למעשה משלוש תמונות שונות. הוא טוען כי מדובר בהונאה, וכי התמונה נערכה זמן קצר לפני סגירת ההרשמה לתחרות בינואר.
"אינני יכול לומר לכם שהתמונה המקורית מזויפת, אבל אני יכול לומר לכם שהתמונה מעוררת המחלוקת (זו שזכתה בפרס) אינה אותנטית", אמר המומחה, "יתרה מכך, נראה שהיא שונתה במיוחד לצורך התחרות הזו". חשוב להדגיש ולהסביר: הטענה אינה שהנסן לא צילם הלוויית ילדים הרוגים פלסטינים בעזה, אלא שההתערבות שלו בתוצר הסופי ובעריכת התמונה המקורית חרגה מהגבולות המקובלים וההגיוניים, כך שהיא הפכה את התוצר הסופי ללא אובייקטיבי, לא נאמן מספיק למקור - ואולי אף במידה מסוימת למוטה פוליטית.
בעקבות טענת הבלוגר נשמעו קולות הקוראים לארגון World Press Photo, הבוחר את תמונת השנה בעולם, הפרס היוקרתי ביותר של עולם הצילום העיתונאי, לשלול מהנסן את הפרס. הנסן עצמו דחה את הטענות, וטען כי הוא רק השתמש בכלי ליטוש לשיפור הגוונים ואיזון הצבעים בשל האור הלא-אחיד בסמטה שבה צולמה התמונה. "זה לחלוטין לא זיוף", אמר הנסן, "מעולם לא הייתה לי תמונה שנבחנה באופן יסודי כל-כך, על-ידי ארבעה מומחים וצוותי שיפוט של תמונות בכל רחבי העולם".
בעקבות הסערה בעולם הצילום הודיע ארגון World Press Photo כי ישלח את התמונה לבחינה נוספת, אף שלטענתו אין לו סיבה להטיל ספק
בהסברים שסיפק הנסן לגבי אופן עריכת התמונה. לאחר בחינת הצילום קבע הלילה הארגון שוב כי מדובר בתמונה אותנטית: "ברור שהתמונה שפורסמה עברה ליטושים, אבל מעבר לכך לא מצאנו שום ראיה למניפולציה או להרכבה של תמונה. יתרה מכך, הטענות למניפולציה של התמונה פגומות לגמרי".
בעולם העיתונות יש כבר מי שטוענים כי הנסן הוא רק שעיר לעזאזל של המבקרים, על רקע השימוש ההולך וגובר שצלמים מקצועיים בכירים עושים בטכניקות ליטוש ממוחשבות.