דו"ח העורף: סבירות גבוהה לטרור כימי
המחסור בערכות מגן הוא "פער קריטי שעלול לפגוע בחוסן ובאמון האזרחים"; התוכניות למניעת האיום - ברמה נמוכה; החרדים והערבים לא מוכנים. דו"ח פנימי של המשרד להגנת העורף שהגיע לידי ynet מצביע על "סבירות גבוהה" לטרור כימי וגם מתריע שלא תהיה התרעה
כמה עשרות או מאות בודדות של קילומטרים מגבול ישראל מוחזקים מאגרים עצומים של נשק כימי, שסביבם מתנהלת מלחמה עזה בסוריה המתפוררת. בצה"ל עוקבים בדאגה אחרי המחסנים של אסד שמכילים כאלף טון של חומרים כימיים מסוגים שונים, אליהם לוטשים עיניים גורמים קיצוניים. ערבוב החומרים והתקנתם על ראשי קרב של טילים, עלול להפוך אותם לנשק שיכוון לישראל. עד כמה מוכן העורף לאפשרות הזו? מדו"ח פנימי שהגיע לידי ynet עולה תמונה מדאיגה.
עוד חדשות ועדכונים בעמוד הפייסבוק של ynet
"נכון לשנת 2012, מוכנות משרדי הממשלה והרשויות הייעודיות לאיום הנשק הבלתי קונבנציונלי (נב"ק) היא נמוכה-בינונית", נקבע בדו"ח של המשרד להגנת העורף. זה כלל השנה באופן חריג את רמות הסיכון וההערכות של העורף מפני הטרור הקטלני, שכמותו טרם חוותה ישראל.
הדו"ח השנתי מבחין בין מלחמה בלתי קונבנציונלית לטרור בלתי קונבנציונלי (טב"ק), שהוא "אירוע שבו נעשה שימוש בחומרים כימיים, ביולוגיים או רדיולוגיים כדי לגרום לפגיעה בנפש וברכוש,
להטיל אימה על אוכלוסייה וליצור לחץ ועומס על מערכות ציבוריות וגורמי שלטון".
נכון להיום, צוין, אין שינוי במידת האיום של אירוע כזה, אבל - וזהו אבל גדול - השוני המרכזי הוא בסבירות למימוש איום כימי, בשל חוסר היציבות באזורנו. "יש ריבוי אינדיקציות על רצון ארגוני טרור באזורנו להשיג מידע בתחום הטב"ק ולשים יד על מאגרים מדינתיים בלתי קונבנציונליים".
בנוגע לרמת הסיכויים לשימוש בנשק הבלתי קונבנציונלי, מדרג הדו"ח את האיומים: טרור כימי - סבירותו גבוהה וחומרתו בינונית; טרור ביולוגי - סבירות בינונית וחומרה גבוהה (בעיקר מגפתי); וטרור רדיולוגי (שימוש בחומרים רדיואקטיביים) - סבירות בינונית וחומרה נמוכה.
הדו"ח הממשלתי אף מזהיר מפורשות ממה שהעורף הישראלי עלול להיתקל בו: "הדאגה המרכזית מתמקדת במאגרי הנשק הכימי והביולוגי הקיימים בסוריה, איבוד שליטה של המשטר הקיים יביא לזליגה של החומרים האלו למגוון ארגוני טרור שכבר פועלים באזור. עובדה זו מעלה את הסבירות למימוש תרחיש טב"ק כימי".
בהיעדר התרעה מודיעינית לשימוש בנשק כימי, נקבע בדו"ח כי "תתבסס הערכה רלבנטית של מחוללים ותרחישים לפי מכפלת החומרה והסבירות, לפי חומרת הנזק שייווצר מרעילות החומר, יכולת ההדבקה ואופן פיזורו".
אזהרה ממחסור בתרופות נגד חומרים כימיים
הדו"ח מצביע על בעיה מרכזית שאף שממש אינה חדשה, לא זוכה למענה: "רמת המוכנות בנושא חלוקת ערכות המגן - נמוכה. זהו פער קריטי שפוגע במוכנות מדינת ישראל לתרחישים בלתי קונבנציונליים ושעלול לפגוע בחוסן התושבים ובאמון האזרחים במוסדות המדינה ובהנחיות".
מאז שהחל פרויקט חלוקת ערכות מגן בפברואר 2010, נכתב במסמך, חולקו 4.6 מיליון ערכות, שנותנות מענה ל-58% מהאוכלוסייה. מתוך זה חולקו 3 מיליון ערכות באזורים מאוימים, 77% למוסדות ו-57% למפעלים חיוניים. "במצב משברי ניתן יהיה להפעיל את מערך 'אבן פינה' לחלוקת יתרת המלאי (תוך) עד שמונה ימים ועוד שלושה ימי התארגנות, והיקף המחסור הצפוי לאחר מימוש כלל התקציב הקיים עומד על 2.5 מיליון ערכות. בנוסף, אין כיום פתרון לבעלי זקנים".
הבשורה החיובית יחסית, לפי הדו"ח, נוגעת למצב מוכנותם של גופי החירום וההצלה הרלבנטיים, המוגדרים "מגיבים ראשוניים": "נרכש להם ציוד מגן, עודכנו תורות ונהלים ובוצעו תרגילים".
בחלוקה לתחומי התמודדות, תוכניות המניעה לטרור בלתי קונבנציונלי דורגו ברמה נמוכה, מערך ההסברה לנושא ברמה בינונית, התפיסה הלאומית וההכשרות ברמה בינונית-טובה וכך גם התרגילים. רמת הסיכול, ניהול המשבר ברמה לאומית, והמערכת הרפואית וכן המגיבים הראשונים, זכו לדירוג של "רמת מוכנות טובה".
מבחינת מלאי תרופות לאירועים כימיים, מלאי החיסונים הוגדר "ברמה טובה, אך פחותה לעומת שנים קודמות. מלאי התרופות לאירוע כימי הוא ברמה טובה אך בשל אי הקצאת תקציב ייפתח פער לקראת סוף השנה. מלאי האנטיביוטיקה ברמה טובה בנוסף לשיתופי פעולה בנושא עם גרמניה וארה"ב". באופן כללי, מתריע הדו"ח מרמת המוכנות של אוכלוסיות שלא התנסו בתרחישי איום, בהן המגזרים הערבי והחרדי.
השר להגנת העורף גלעד ארדן אמר כי הדו"ח המיוחד שהוכן במשרד על 2012 "מראה בדיוק את נקודת ההתחלה שאיתה אני נכנס לתפקיד. יש מקומות שבהם נעשתה עבודה מצוינת, ויש מקומות של פערים, הרבה פערים. הדו"ח הזה מהווה מפת דרכים לפעילות שלנו מכיוון שברור, על פי כל ההערכות, כי העורף והציבור יעמדו במרכז העימותים הבאים, וראינו זאת היטב בשנים האחרונות".
בעוד עשרה ימים יקיים המשרד להגנת העורף את שבוע החירום הלאומי - שהקמפיין לקראתו נדחה בשל המתיחות בצפון - שיעסוק בין היתר באיום הבלתי קונבנציונלי. לדברי ארדן, "ישראל חייבת להאיץ את המיגון, לייצר פתרונות ברמה הפרטנית ולסייע לעיריות במוכנות והכנת המקלטים. אני גם מתכוון לפעול מול גופים אזרחיים בעלי חשיבות אסטרטגית ולוודא מוכנות שלהם למצבי חירום. דווקא היום כשדנים בתקציב המדינה ברור שיש לתת מקום להקצאת המשאבים הראויים, וגם לחוקק את חוק העורף אשר ייתן למשרד להגנת העורף את הסמכויות לפעול ולעיתים אף לכפות מוכנות".
Read this article in English